У кожної господині свій рецепт ідеальної ікри з баклажанів. Роками він відточувався, удосконалювався і доповнювався. Ми пропонуємо тобі 20 перевірених рецептів, за якими ти можеш приготувати цю смачну закуску вже сьогодні!
1. Ікра з печених баклажанів
Використовуй молоденькі баклажани невеликих розмірів.
Тобі знадобиться: 3 баклажана, 600 г помідорів, 1 велика цибулина, 2 болгарських перця, 3 гілочки зелені, 25 г солі, мелений чорний перець, 80 мл соняшникової олії.
Приготування: баклажани запікай в духовці до готовності, остуди і подрібни в блендері. Решту овочі очисти і наріж. Все змішай, додай олію, сіль, мелений перець і посічену зелень.
2. Ікра з баклажанів по-одеськи
Рекомендуємо очистити помідори від шкірки.
Тобі знадобиться: 3 баклажана, 4 помідори, 2 цибулини, 2 болгарських перця, 3 зубчики часнику, дрібка цукру, 4 гілочки кінзи, 3 ст.л. оливкової олії, 2 ч.л. солі, мелений перець за смаком.
Приготування: наріж овочі та зелень. Обсмаж цибулю, поклади болгарський перець, помідори і баклажани. Через 10 хвилин додай кінзу, подрібнений часник, сіль, цукор і мелений перець. Готову ікру остуди і подрібни занурювальним блендером.
3. Гостра ікра з баклажанів
Рецепт баклажанної ікри спеціально для тих, хто любить по-гостріше.
Тобі знадобиться: 400 г баклажанів, 2 цибулини, половина гострого перцю, 400 г помідорів, 300 г болгарського перцю, 1 морква, 2 зубчики часнику, мелений чорний перець, сіль, соняшникова олія для смаження.
Приготування: овочі наріж на дрібні кубики. Обсмаж цибулю з морквою, поклади болгарський перець і помідори. Через 5 хвилин додай баклажани і гострий перець. Готуй 15 хвилин на середньому вогні, посоли, поперчи, видави через прес часник.
4. Ікра з варених баклажанів
Відварені баклажани залиш під вантажем на півгодини, щоб видалити зайву вологу.
Тобі знадобиться: 3 баклажана, 2 солодких перця, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 5 гілочок кропу, мелений чорний перець, сіль, дрібка лимонної кислоти, 2 ст.л. соняшникової олії, вода.
Приготування: відвари баклажани в підсоленій воді і наріж. Подрібни інші овочі, кріп і часник. Все змішай, додай сіль, лимонну кислоту, олію і чорний перець.
5. Маринована ікра з баклажанів
Якщо хочеш закатати баклажанну ікру на зиму, простерилізуйте її 10 хвилин в киплячій воді.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 300 г болгарського перцю, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 2 ст.л. оцту, 2 ч.л. цукру, 1 ст.л. солі, мелений чорний перець за смаком, 80 мл соняшникової олії.
Приготування: баклажани наріж і відвари до напівготовності. Подрібни перець, цибулю і часник. Окремо змішай олію, оцет, сіль, цукор і мелений перець. Додай маринад в овочі, перемішай і залиш на добу в холодильнику.
6. Ікра з баклажанів по-балканськи
Тобі знадобиться: 350 г баклажанів, 500 г солодкого перцю, 400 г помідорів, 3 зубчики часнику, півпучка петрушки, 3 ст.л. соняшникової олії, мелений чорний перець, сіль, вода.
Приготування: цілі овочі відправ в розігріту духовку на півгодини, переклади в каструлю з холодною водою і провари 15 хвилин. Остуди, очисти і пропусти через м’ясорубку двічі. Додай сіль, перець, олію, подрібнені часник і петрушку.
7. Баклажанна ікра «Осіння»
Осінні овочі найсмачніші і запашні.
Тобі знадобиться: 3 баклажана, 400 г помідорів, 1 велика цибулина, 2 зубчики часнику, по 3 гілочки петрушки і кінзи, мелений чорний перець, сіль, 2 ст.л. соняшникової олії, вода.
Приготування: баклажани відвари в підсоленій воді, остуди і злегка відіжми. Дрібно наріж помідори, цибулю, часник і зелень. Додай нарізані баклажани і перемішай. Посоли, поперчи і заправ олією.
8. Баклажанова ікра без олії
Простий і дуже зручний рецепт ікри з баклажанів, який оцінить кожна господиня.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 1 морква, 1 болгарський перець, 2 ст.л. томатної пасти, дрібка цукру, 100 мл води, сіль і мелений чорний перець за смаком.
Приготування: овочі наріж, змішай з сіллю, цукром, склади в рукав і відправ в духовку на 20 хвилин. Переклади в каструлю, додай томатну пасту, мелений перець і воду. Пюріруйте масу занурювальним блендером, прогрій 5 хвилин на повільному вогні і вимкни.
9. Баклажанова ікра на багатті
Готуй баклажани на решітці-гриль.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 3 цибулини, 400 г помідорів, 1 болгарський перець, 5 гілочок кінзи, мелений чорний перець, сіль, 60 мл соняшникової олії.
Приготування: баклажани і болгарський перець приготуй на мангалі. Остуди, очисти і подрібни. Додай дрібно нарізані цибулю, помідори і кінзу. Посоли, поперчи і заправ олією.
10. Ікра з баклажанів з майонезом
Така баклажанна ікра виходить дуже ситною і ароматною.
Тобі знадобиться: 600 г баклажанів, 2 зубчики часнику, 2 ч.л. майонезу, 1 ст.л. лимонного соку, 1 ст.л. соняшникової олії, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: баклажани промий, обсуши і постав в розігріту духовку на півгодини. Остуди, очисти від шкірки і подрібни. Додай майонез, лимонний сік, олію і мелений перець. Видави через прес часник і посоли.
11. Ікра з баклажанів з винним оцтом
Відмінний рецепт ікри для справжніх гурманів.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 велика морква, 2 цибулини, 2 болгарських перця, 3 зубчики часнику, півпучка кропу, 1 ст.л. винного оцту, дрібка цукру, сіль, мелений чорний перець, 60 мл соняшникової олії.
Приготування: овочі підготуй і наріж. Обсмаж цибулю з морквою, поклади болгарський перець, баклажани, подрібнений кріп і продовжуй смажити до готовності. Видави через прес часник, додай сіль, цукор, перець і оцет.
12. Баклажанова ікра «Особлива»
Особливість рецепту полягає в тому, що всі овочі обсмажуються окремо. Це робить ікру духмяною і смачною.
Тобі знадобиться: 3 баклажана, 1 морква, 200 г цибулі, 350 г помідорів, 2 болгарських перцю, мелений чорний перець, сіль, 1 ч.л. лимонного соку, 80 мл соняшникової олії.
Приготування: овочі наріж і обсмаж окремо. Все змішай, додай мелений перець, сіль, сік лимона і олію.
13. Баклажанна ікра з грецькими горіхами
Попередньо обсмаж горіхи на сухій сковорідці.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 3 помідори, 1 морква, 1 болгарський перець, жменя грецьких горіхів, 2 ч.л. лимонного соку, 10 г солі, мелений червоний перець, 50 мл соняшникової олії.
Приготування: овочі наріж, змішай з сіллю і олією, виклади на деко і запікай 20 хвилин при температурі 180 градусів. Остуди, змішай з подрібненими горіхами, додай лимонний сік, сіль і мелений перець.
14. Ікра з баклажанів і гарбуза
Нарізай гарбуз на невеликі шматочки, щоб він швидше просмажився.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 600 г гарбуза, 2 цибулини, 4 зубчики часнику, сіль, мелений чорний перець, 3 ст.л. соняшникової олії.
Приготування: гарбуз і баклажани запечи в духовці до готовності. Остуди, подрібни, додай дрібно нарізану цибулю, видави через прес часник. Посоли, поперчи і заправ ікру олією.
15. Ікра з баклажанів з грибами і яблуками
У міру кисла, в міру солодка баклажанова ікра з грибним ароматом.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 200 г грибів, 2 яблука, 4 зубчики часнику, 1 цибулина, 3 помідори, мелений чорний перець, сіль, 40 мл оливкової олії.
Приготування: наріж овочі, гриби і яблука. Обсмаж цибулю, поклади баклажани, помідори, гриби і яблука. Продовжуй смажити поки не випарується волога. Видави через прес часник, посоли і поперчи. Пюріруйте масу занурювальним блендером.
16. Баклажанова ікра з яйцями
Лимонний сік можеш замінити на оцет.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 варені яйця, 3 помідори, 1 морква, 2 цибулини, 1 болгарський перець, 4 зубчики часнику, 10 г петрушки, 1 ст.л. лимонного соку, 30 мл соняшникової олії, 1 ч.л. великої солі, мелений чорний перець за смаком.
Приготування: наріж овочі, яйця і зелень. Обсмаж цибулю з морквою, поклади помідори, баклажани, солодкий перець і продовжуй смажити до готовності. Посоли, поперчи, додай яйця, лимонний сік, петрушку, видави через прес часник.
17. Ікра з баклажанів і кабачків
З молодих кабачків і баклажанів знімати шкірку необов’язково.
Тобі знадобиться: 2 баклажани, 2 кабачка, 3 помідори, 300 г болгарського перцю, 2 цибулини, 5 гілочок петрушки, 3 ст.л. соняшникової олії, мелений чорний перець, сіль, дрібку цукру.
Приготування: наріж овочі. Обсмаж цибулю, поклади солодкий перець, помідори і баклажани. Через 7 хвилин додай кабачки, цукор і подрібнену петрушку. Готуй ікру ще 10 хвилин під кришкою. Посоли, поперчи і зніми з вогню.
18. Баклажанова ікра з соєвим соусом
Якщо хочеш, то гострий перець з рецепта можеш виключити.
Тобі знадобиться: 800 г баклажанів, 3 цибулини, 4 помідори, 2 солодких перцю, 1 морква, половина гострого перцю, 2 ст.л. соєвого соусу, мелений чорний перець, сіль, дрібка цукру, 50 мл оливкової олії, 100 мл води.
Приготування: овочі наріж. Обсмаж цибулю з морквою, додай солодкий перець, помідори, баклажани і гострий перець. Через 10 хвилин додай соєвий соус і воду. Туши 5 хвилин на повільному вогні, додати цукор, сіль і перець. Подрібни ікру занурювальним блендером.
19. Баклажанна ікра з оливками
З оливками ікра з баклажанів виходить в рази смачніша!
Тобі знадобиться: 3 баклажана, 100 г зелених оливок без кісточок, 3 помідори, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 4 зубчики часнику, олія для смаження, сіль, мелений чорний перець.
Приготування: наріж овочі, оливки подрібни в блендері. Обсмаж цибулю, поклади помідори, болгарський перець і баклажани. Через 10 хвилин додай масу з оливок, видави через прес часник. Прогрій ікру 4 хвилини на повільному вогні, подрібни занурювальним блендером, додай сіль і перець.
20. Баклажанова ікра «Дует»
Доповнювати ікру можна різними добавками, але основна частина готується з помідорів і баклажанів.
Тобі знадобиться: 4 баклажани, 500 г помідорів, 3 ст.л. соняшникової олії, мелений чорний перець, сіль, вода.
Приготування: баклажани відвари в підсоленій воді, остуди і відіжми. Подрібни в блендері помідори і баклажани. Додай олію, сіль і перець. Ікра готова!