Ароматна, з пікантним смаком баклажанна ікра і її секрет. Закриваю багато, на зиму не вистачає

Ароматна, з пікантним смаком баклажанна ікра і її секрет. Закриваю багато, на зиму не вистачає

Зараз настала пора заготовок. Я вже накидала для себе план, кількість заготовок і рецепти улюблених закруток, які ніколи не підводять.

Хотілося б з вами поділитися рецептом баклажанної ікри, який мені дістався “у спадок” від моєї улюбленої бабусі.

Ним я користуюся протягом 5 років і з кожним роком збільшую кількість банок ікри.

Секрет цієї ікри в тому, що всі овочі обсмажуються по черзі, завдяки чому ікра виходить дуже ароматною і з пікантним смаком.

На будь-яке свято я її ставлю на стіл і вона завжди з’їдається дуже швидко, незважаючи на достаток інших страв на столі.

Для приготування 9 – 10 півлітрових баночок готової ікри нам знадобиться:

  • 2 кг баклажанів
  • 1 кг цибулі
  • 1 кг солодкого болгарського перцю
  • 1 кг моркви
  • 1 кг помідорів
  • 1 головка часнику
  • 2 стручки гострого перцю
  • 5 ст. л солі
  • 3 ст. л цукру
  • 4 ч. л оцту 9%
  • 400 мл. олії соняшникової
  • зелень

Як приготувати баклажанову ікру

Баклажани миємо, видаляємо плодоніжки.

Коли баклажани молоді, я їх не очищую від шкірки. Нарізаємо кубиками.

Заливаємо повністю солоною водою, щоб пішла гіркота. Залишаємо на 40 хвилин.

Ароматна, з пікантним смаком баклажанна ікра і її секрет. Закриваю багато, на зиму не вистачає

У цей час інші овочі чистимо і миємо. У перців видаляємо плодоніжки.

З помідорів видаляємо шкірку, обдавши їх кип’ятком. Перець і помідори нарізаємо кубиками.

Моркву натираємо на великій тертці. Часник дрібно січемо. Зелень подрібнюємо.

Баклажани відкидаємо на друшляк і добре промиваємо проточною водою. Віджимаємо від зайвої рідини.

Сковорідку нагріваємо і вливаємо туди соняшникової олії.

Бабуся говорила, що всі овочі необхідно обсмажувати окремо.

Це пов’язано з тим, що у кожного овоча свій час для смаження. Якщо обсмажити всі овочі відразу, то вийде тушкування. В цьому і полягає смакова якість ікри.

Спочатку обсмажуємо баклажани і викладаємо в казан або каструлю з товстим дном.

У цій ж олії обсмажуємо цибулю до золотистого кольору і перекладаємо в казан з баклажанами.

Далі обсмажуємо моркву і туди ж перекладаємо в казан.

Наступним обсмажуємо болгарський перець, так само викладаємо в казан до інших овочів.

Останніми викладаємо помідори (так як вони виділяють багато соку), накриваємо кришкою і тушкуємо 10 хвилин. Викладаємо в казан і перемішуємо всі овочі.

Пробуємо, солимо, додаємо цукор і гострий перець.

Якщо при обсмажування овочів не вистачало олії, то ми її потроху підливаємо.

Ставимо казан з овочами на вогонь і варимо 40 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи.

За 10 хвилин до закінчення тушкування додаємо зелень, часник і оцет.

Ароматна, з пікантним смаком баклажанна ікра і її секрет. Закриваю багато, на зиму не вистачає

Порада: Якщо ікра вийшла рідкуватою, то її можна уварити, додавши час для тушкування. Якщо ви не любите ікру з шматочками, її можна подрібнити блендером.

Гарячу ікру розкладаємо по стерилізованим банкам, закатуємо і перевертаємо догори дном.

Накриваємо теплою ковдрою і залишаємо до охолодження.

Ікра так само добре зберігається в темному місці при кімнатній температурі. Смачного!