Букви з шоколаду своїми руками для прикраси торта

Букви з шоколаду своїми руками – цікавий і нескладний декор, який прикрасить будь-який торт і десерт. Приготувати їх можна різними способами – за допомогою формочек або кондитерського шприца. Щоб прикраси вийшли ідеальними, потрібно знати тонкощі їх створення, діяти чітко і впевнене.

Який шоколад підійде для шоколадних букв

У процесі створення прикраси для десертів немає незначних деталей. Основне правило – все інгредієнти повинні бути високої якості. Не можна економити навіть на такий дрібниці, як вершкове масло для змащування форм.

Для створення декору підійде будь-який шоколад – чорний, білий, молочний. Але основний продукт повинен бути без наповнювачів. Краще використовувати плитки бельгійського або німецького виробництва.

Букви з шоколаду своїми руками для прикраси торта

Що потрібно врахувати при виборі шоколаду :

  1. Десертні сорти стають в’язкими після розтоплювання. Готові шоколадні букви матимуть матову поверхню.
  2. Білі сорти швидко набувають рідку консистенцію.
  3. Гіркі сорти мають високу температуру плавлення. Але при правильному темперуванні готовий декор виходить гладким і блискучим.
  4. Кондитерська глазур (дропси). Добре плавиться, швидко застигає. Але смак дещо гірше, ніж у натурального шоколаду.

Зверніть увагу! Не можна робити декор з пористих плиток – готовий декор матиме нерівну, горбисту поверхню.

Як розтопити шоколад для декору

Шоколад не можна топити просто в каструлі на вогні. Маса без постійного помішування швидко пригорить.

Букви з шоколаду своїми руками для прикраси торта

Як можна розтопити шоколад :

  1. На водяній бані. Наповнити водою наполовину велику каструлю. Нагріти, але вода не повинна кипіти. У невелику вогнетривку миску скласти подрібнену плитку або шоколадні дропси, поставити її зверху на каструлю. Дно миски не повинно стикатися з водою. Топити шоколад на слабкому вогні, постійно помішуючи.
  2. У духовій шафі. Розігріти духовку до 55 градусів, на низ поставити ємність з водою. На верхню решітку поставити посуд з шматочками плитки або глазурі. Масу періодично помішувати.
  3. У мікрохвильовці. Розламану плиту скласти в спеціальну миску, яка не буде нагріватися. Дно і стінки ємності змастити вершковим маслом, щоб уникнути підгоряння маси. Встановити режим розморожування. Кожні півхвилини діставати і розмішувати шоколад. Щоб розплавити 200 г продукту буде потрібно приблизно 3 хвилини, але час залежить від сорту.

Оптимальна температура шоколадної маси для створення декору – 60-70 градусів.

Важливо! Шоколадну масу для приготування цукерок, прикрас не можна перегрівати. Якщо перетримати, вона загусне.

Як зробити шоколадні букви своїми руками

Торт з пам’ятним написом – зірка будь-якого свята, оригінальний подарунок на ювілей, весілля або дитячий день народження. Але не всі можуть похвалитися каліграфічним почерком. Краще зробити букви з шоколаду, тоді десерт буде виглядати просто чудово.

Шоколадні букви на торті можуть бути плоскими і об’ємними. Декора можна надати лаконічний дизайн або зробити різнокольоровим.

За допомогою силіконових формочек

Букви з шоколаду своїми руками для прикраси торта

Виготовлення декору з шоколаду за допомогою форм з силікону – найбільш простий і зручний спосіб створення прикрас в домашніх умовах. Буковки виходять однаковими за розміром і товщині.

Процес приготування букв з шоколаду в силіконовій формі :

  1. Тепла шоколадну масу розлити в форми для шоколадних букв.
  2. Трохи постукати по рівній поверхні для рівномірного розподілу шоколаду.
  3. Прибрати в холодильник до застигання.
  4. Застиглі прикраси легко витягуються з форми. Потрібно просто відігнути силікон від декору, перевернути на рівну поверхню.

Форми з силікону для шоколаду можна не змащувати, вони еластичні, добре гнуться, витримують високі температури.

Порада! Можна купити спеціальні пластикові трафарети з буквами. Перед заповненням формочек шоколадною масою їх потрібно застелити пергаментом.

За допомогою форм для печива

Букви з шоколаду своїми руками для прикраси торта

Для створення шоколадних букв для прикраси торта підійдуть жорсткі формочки для печива. Процес приготування кропіткий, але готові вироби виходять тонкими, акуратними.

Як зробити красиві шоколадні букви в домашніх умовах :

  1. Розтопити шоколад.
  2. Форму для випікання або деко застелити пергаментом.
  3. Вилити розтоплену шоколадну масу. Трохи струсити, щоб не було бульбашок. Розрівняти силіконової лопаткою.
  4. Поставити в холодильник для застигання.
  5. Дістати форму, накрити шоколад ще одним листом пергаменту. Перевернути.
  6. Видалити нижній шар паперу. Перевернути назад.
  7. Прикласти формочку для печива до шоколадної маси, вирізати букву гострим ножем.
  8. Готові прикраси охолодити.

Важливо! Працювати з шоколадним декором краще в рукавичках, щоб на поверхні не залишалися сліди.

Використовуючи кондитерський шприц

Написи, зроблені за допомогою кондитерського шприца, виходять повітряними і ажурними. Але процес виготовлення такого декору не можна назвати простим, він підходить тільки для кондитерів з красивим почерком.

Букви з шоколаду своїми руками для прикраси торта

Можна просто зробити напис на торті, або виготовити об’ємні букви з кондитерської глазурі. Використовувати краще шприц або мішок, до якого в наборі йдуть різні насадки, щоб можна було змінювати товщину ліній в буквах.

Як зробити шоколадні букви своїми руками :

  1. На водяній бані розтопити 50 г вершкового масла.
  2. Додати 3 ст. л. молока і 1,5 ст. л. цукрової пудри.
  3. Перемішати до однорідності.
  4. Додати 10 г какао-порошку. Прогріти на маленькому вогні 5 хвилин.
  5. Трохи остиглу масу викласти в шприц. Нанести букви на пергамент, попередньо змащений вершковим маслом, від руки або по заздалегідь нанесеним за трафаретом буквах алфавіту.
  6. Прибрати заготівлю в холодильник на 2 години.

Готовий декор акуратно зняти з пергаменту гострим ножем.

Наповнити шприц або кондитерський мішок можна шоколадною помадкою. Натерти на дрібній терці 100 г шоколаду. Змішати 200 мл молока з 1 ст. л. цукрової пудри, розігріти на слабкому вогні, не кип’ятити. Всипати шоколадну стружку, повільно нагрівати, постійно помішуючи.

Готова помадка має однорідну структуру, по консистенції як густа сметана. Її потрібно трохи остудити, після чого приступити до створення прикрас.

Як прикрасити торт шоколадними літерами з фотоприкладами

Букви з шоколаду своїми руками для прикраси торта

Шоколад у вигляді букв можна закріплювати на поверхні або бічній поверхні торта. За відгуками початківців кондитерів, встановити декор горизонтально дещо простіше. Щоб освоїти всі тонкощі, уникнути промахів і помилок, можна подивитися фотоприклади або покроковий відео майстер-клас, вивчити відгуки та коментарі більш досвідчених кондитерів.

Приклеювати шоколадні букви з днем народження або інші цифри можна на шоколадну глазур або мастику. Поверхня повинна бути ідеально рівною. Чим більше буде контраст між основним фоном торта і написом, тим красивіше буде виглядати готовий виріб.

Зверніть увагу! Вітальний напис на торті не повинна бути довжиною. Потрібно вибрати головні слова, щоб вони були розбірливими.

Зробити красиві їстівні букви з шоколаду своїми руками нескладно, особливо якщо вдумливо підійти до процесу, робити все уважно. Найпростіше робити декор в спеціальних формах, але і без формочек можна створити акуратні прикраси за допомогою кондитерського мішка.