У багатьох сучасних рецептах в м’ясний фарш додають тільки манну крупу, білий батон, картоплю та інші продукти. Але якщо вмішати м’якуш чорного хліба, виходить страва з вишуканим смаком. Звичайно в тому випадку, якщо дотримуватися пропорції.
Як отримати баланс смаку
Щоб котлети вийшли м’якими, соковитими і смачними, на 1 кг фаршу, додають чверть стандартної буханки хліба. Так вийде ідеальне співвідношення, в якому м’ясо буде грати головну роль, а м’якуш просто додає м’якість і відтіняє основний смак.
Як додавати хліб
Шматочки заливають водою або молоком, залишають до повного розм’якшення, віджимають і додають в фарш.
Можна підсушити шматочки і подрібнити їх у крихту за допомогою блендера. Всипаємо в фарш, перемішуємо і залишаємо. Якщо маса виходить сухою, вливаємо трохи крижаної води і добре вимішуємо. Можна ще додати вершкове масло, тоді котлети будуть просто спливати соком і вийдуть дуже ніжними.
Воду замінюють натуральним йогуртом, домашнім майонезом, мінеральною водою або шматочками льоду (з чистої води).
Як варіант, можна ще натерти або дрібно нарізати цибулю – вона також дає багато соку, який розм’якшує хліб і робить котлети соковитими.