Чим корисний гіркий шоколад і який найкращий?

Гіркий шоколад, користь якого доведена науковими дослідженнями – одна з найвідоміших солодощів в світі. Цінителів гіркого ласощі трохи менше, ніж молочного. Але кожному потрібно знати, що виділяє цей вид шоколаду серед інших і завдяки чому він корисніше для здоров’я, ніж інші солодощі.

Склад і калорійність гіркого шоколаду

Кондитерський продукт, що складається з какао-масла, тертого какао і цукру (маленький відсоток) називають гірким шоколадом. Він має темно-коричневий відтінок і тверду, рівну поверхню, схожу на глянець. Завдяки високому процентному показнику какао (не менше 55%), солодкість має насичений аромат і специфічний смак.

Зверніть увагу: цифра 100%, що знаходиться на упаковці, говорить про повну відсутність цукру в складі продукту. А якщо колір гіркого шоколаду – чорний – в нього додали барвників, тому продукт не є натуральним.

Чим корисний гіркий шоколад і який найкращий?

Нотки гіркоти зберігаються в роті протягом декількох хвилин, сприяючи приємному післясмаку. Ласощі довго не тане в ротовій порожнині, даючи можливість сповна насолодитися особливостями смаку. Воно не кришиться і не розсипається. Під час розламування плитки з’являється особливий хрускіт або дзвінкий тріск, а саме місце надлому – рівне і гладке.

До речі: якщо в місці розлому утворюється світлий наліт, це показник «старості» продукту.

Кожну жінку цікавить питання: «Скільки калорій в гіркому шоколаді?». Відповідь: енергетична цінність кондитерського виробу становить 539 ккал в кожних 100 грамах. Нижче наведені дані змісту шоколадки в 100 г порції.

Зміст Кількість (г)
Білки 6,2
Жири 35,4
Вуглеводи 48,2
Вода 0,8
Харчові волокна 7,4
Зола 1,1
Органічні кислоти 0,9

Чим корисний гіркий шоколад і який найкращий?

Крім основних нутриентов, до складу плитки входять :

  • вітаміни (В1, В2, РР, Е) ;
  • мінерали (калій, кальцій, цинк, селен, магній, натрій, фосфор, фтор) ;
  • мікроелементи (залізо) ;
  • насичені жирні кислоти ;
  • легко засвоювані вуглеводи (крохмаль, моносахаріди, дісахаріди).

Важливо: гіркий шоколад (калорійність якого приблизно така ж, як у молочного, білого або шоколаду з начинкою) може зберігатися близько 1,5 років без додавання консервантів. Все завдяки тому, що в маслі какао містяться натуральні антиоксиданти, що зберігають від швидкого зіпсування. Відсоток какао впливає на його збереження – чим він вище, тим довше термін зберігання ласощів.

Темний і гіркий шоколад: відмінності

Чим корисний гіркий шоколад і який найкращий?

Багато хто не знає, чим гіркий шоколад відрізняється від темного, і вважають їх синонімами одного і того ж продукту. Але це різні види шоколаду. І відмінності їх в наступному :

  1. Какаова складова в гіркому шоколаді повинна бути мінімум 55% (з них 33% – какао-масло). У темному – частка какаових продуктів мінімум 40% (з них 20% – какао-масло). Така різниця через те, що до темного шоколаду висуваються менше вимог і стандартів за його змістом.

    Увага: застосування замінників какао-масла у виготовленні гіркого шоколаду – вважається неприпустимим. Знання цього стандарту допоможе правильно вибирати виробника справжнього гіркого шоколаду.

  2. Гіркий шоколад не містить великої кількості цукру, на відміну від темного.
  3. Вміст какао-бобів в темній плитці менше, ніж в гіркій.
  4. Різний смак. У темного шоколаду відчуваються горіховий присмак.
  5. Різна вартість. Плитка справжнього гіркого шоколаду буде відрізнятися за ціною від темного (у велику сторону).
  6. Тим, хто прагне до схуднення, рекомендують вживати гіркий шоколад, оскільки він ефективніше, ніж темний.

Користь гіркого шоколаду для організму

Незважаючи на існуючу думку про шкоду шоколаду, чорний вид цього ласощі ламає всі стереотипи. Якщо знати, скільки його можна з’їдати за день і дотримуватися встановленої норми, то продукт принесе максимальну користь організму. Перелік його корисних властивостей – значний, а всі дані засновані на медичних спостереженнях і дослідах.

Чим корисний гіркий шоколад і який найкращий?

Користь гіркого шоколаду :

  • підвищення працездатності. З’їдений шматочок (20 г) цього ласощі сприяє виробленню ендорфінів, і надає на людину такою ж бадьорить ефект, як і кілька чашок випитого кави. Це хороший спосіб підвищити розумову діяльність, засвоєння більшої кількості інформації, можливість втілення задуманих ідей. Студенти і люди творчих спеціальностей давно оцінили цей метод ;
  • поліпшення настрою. Кофеїн, теобромін і магній, що містяться в продукті, сприяють стимуляції нервової системи людини, покращуючи її кровообіг. Це знижує ризик появи зневіри, апатії і поганого настрою ;
  • зниження стресу. Хоча це ласощі не здатне вивести людину з сильної депресії, воно може зменшити гормон стресу – кортизол і надавати тонізуючу дію, знижуючи пошкодження або запалення нейронів головного мозку, завдяки чому людині легше справлятися з божевільним ритмом життя ;
  • профілактика хвороби Альцгеймера і вікових проблем з пам’яттю ;
  • допомога в схудненні. Дієтологи розробили спеціальну шоколадну дієту, яка відрізняється ефективністю. Причина в тому, що чорна плитка має високу калорійність, тому вона швидко втамовує почуття голоду. Після прийому декількох шматочків настає почуття ситості і людини менше тягне до жирної або шкідливої їжі. Від такої дієти у нього не будуть наступати непритомність через брак корисних речовин ;
  • уповільнення старіння. Речовини-антиоксиданти, що входять до складу продукту, уповільнюють наступ старості і покращують зовнішній вигляд людини ;
  • профілактика серцево-судинних хвороб. Натуральний какао-продукт знижує кількість холестерину в крові, зміцнює стінки судин, перешкоджає появі тромбів, зменшує ймовірність розвитку атеросклерозу, інсульту, діабету, аритмії ;
    Чим корисний гіркий шоколад і який найкращий?

Цікаво: вчені з Австралії провели експеримент, в ході якого люди лежачи з’їли 100 грам гіркого шоколаду. Потім їм поміряли швидкість крові, що рухається по артеріях до мозку. Виявилося, що прийом солодких ліків посилив кровообіг, змінив вміст вуглекислого газу в крові, прискорив приплив поживних речовин і кисню по всьому організму.

  • зниження артеріального тиску ;
  • зміцнення зубів. Це не казка. Справжня чорна солодка плитка не псує зуби, і не розвиває карієс. У ньому немає великої кількості цукру, тому його рекомендують навіть маленьким дітям-солодкоежкам. Такий продукт не руйнує зубну емаль і не запалює ясна. А що входять до складу фтор, кальцій і фосфати роблять зуби і кісткову тканину міцніше ;
  • прискорення метаболічних процесів. Робота шлунково-кишкового тракту стає більш ефективною завдяки дії магнію ;
  • позитивний вплив на шкіру. Флавоноїди (природні з’єднання) допомагають шкірі впоратися зі шкодою, який надає на неї ультрафіолет ;
  • профілактика болю в горлі. Якщо розсмоктувати пару шматочків такої солодощі кілька разів в день, можна позбутися від болю в горлі ;
  • ліки для жінок. Користь гіркого шоколаду для жінок полягає в полегшенні хворобливих проявів ПМС. Він може служити невеликим знеболюючим засобом, а також знижувати плаксивість і дратівливість в цей період.

Дивно, але стільки корисних властивостей має всього один продукт – гіркий шоколад! Скільки можна в день вживати цієї солодощі без шкоди для здоров’я? Нормою вважається – 25-30 г – це 1⁄4 плитки.

Який гіркий шоколад найякісніший

Найякіснішим вважається бельгійський шоколад, оскільки в цій країні дуже високі стандарти на його виробництво. Але і серед російських виробників є справжній чорний шоколад. Який найкращий з них? Хто найбільше відповідає вимогам ГОСТа РФ і успішно пройшов експертизу в лабораторії? Нижче представлений рейтинг торгових марок кращого чорного шоколаду з процентним вмістом какао-продуктів.

Місце Торгова марка Відсоток какао (%)
1 «А. Коркунов » 70
2 «Alpen Gold Bitter» 70
3 «Червоний Жовтень» 80
4 «O’Zera Bitter» 77,7
5 «Перемога» 72

Чим корисний гіркий шоколад і який найкращий?

Експертиза проводилася на підставі таких критеріїв :

  • на етикетці має бути зазначено зміст какао-продуктів (мінімум 55%) ;
  • склад. Чим менше інгредієнтів використано у виробництві, тим вище якість плитки ;
  • відсутність молочного жиру і рослинного масла (особливо пальмового) ;
  • кількість лецитину і ароматизаторів. Лецитин не є небезпечним, він тільки дозволяє з’єднати жир і воду (речовини, які в природі не з’єднуються). Його показник повинен бути в межах 0,5% від загальної ваги солодощі. Допустимий ароматизатор – натуральна ваніль.

Протипоказання і шкоду

Гіркий шоколад принесе шкоду, якщо його вживати в неконтрольованому кількості або низької якості. Наприклад, він може викликати :

  1. Алергію.
  2. Зайва вага (якщо з’їдати більше 30 г за добу). Отримані вуглеводи починають накопичуватися у вигляді жирових відкладень.
  3. Безсоння. Продукт викликає збудливість, тому його не потрібно їсти на ніч.

Чим корисний гіркий шоколад і який найкращий?

Чорний шоколад категорично протипоказаний :

  • хворим на діабет ;
  • страждають від гастриту. Якщо у людини проблем з шлунково-кишкового тракту або порушений обмін речовин, то прийом солодкого посилить проблему, адже для його переробки потрібна більша кількість ферментів, і шлунок буде через це перевантажуватися ;
  • мають камені в нирках або подагру ;
  • страждають від мігрені. Солодкість тільки посилить напади головного болю, адже танін, що міститься в ній, звужує судини мозку ;
  • вагітним або годуючим грудьми жінкам. Високий показник какао в складі має психостимулюючу дію і може передатися дитині ;
  • гіперактивним дітям до 3-х років.

Краще 1 грам профілактики, ніж 1 кг лікування. Гіркий шоколад, користь якого велика і науково доведена, потрібно вживати з розумом. Це образний «1 г профілактики». Людина може отримати з його прийому максимум корисного. Головне – купувати справжній якісний продукт!