Ці консерви на думку моїх рідних і близьких – найсмачніше, з того що, вони пробували. Щороку намагаюся збільшити кількість цих заготовок, але все-одно, до весни нічого не залишається, все з’їдається.
Мало того, що ці помідори дуже смачні, виглядають вони просто чудово. З такою баночкою не соромно гостинці передавати.
На одну трилітрову банку знадобиться:
- помідори – близько двох кілограмів;
- часник – 1-3 столові ложки, тут вже треба дивитися по перевагах. Ми любимо, щоб часнику було побільше, я кладу 3 ложки.
Для маринаду, на 1 літр води:
- сіль – 2 столові ложки;
- цукор – 4 столові ложки.
У кожну баночку ще додаю по чайній ложці оцтової есенції. Пробувала робити з 9% оцтом, лила його відповідно, більше, навіть не пам’ятаю, скільки. Також робила з лимонною кислотою, але ідеальну пропорцію не змогла підібрати. Чи то кислота різна, то чи мірки розрізнялися. З есенцією все просто, а результат один.
Помідори промиваю гарячою водою. Там, де кріпилася плодоніжка, проколюю шпажкою кожен плід, так помідори будуть менше тріскатися. У стерилізовані банки якомога щільніше укладаю помідори.
До речі, банки вже кілька років стерилізую так званим холодним способом. Промиваю банки гарячою водою з содою, наливаю кілька ложок оцту. Залишиться потрясти баночки та покрутився, потім, закривши кришкою, перевертаю догори дном, щоб і кришка теж простерилізувалася. Оцет виливаю в наступну баночку, банка готова, ще жодна не вибухнула.
Помідори укладені, заливаю їх кип’ятком. Щоб вже банка напевно не лопнула, наливаю спочатку зовсім небагато води, на дно, протягом декількох хвилин баночка прогріється і не лопне.
Наливаю кип’яток до верху, прикриваю банки кришкою і залишаю все хвилин на 20-30. А тим часом займуся маринадом і часником.
Часник натираю на грубій терці, так він виглядає симпатичніше в банці, можна пробити блендером, не принципово.
Маринад готується просто, додаю в воду сіль і цукор і доводжу до кипіння.
Вода в банках майже охолола, я її зливаю і додаю часник.
І заливаю банки з помідорами готовим киплячим маринадом до верху, щоб під саме горло.
Закриваю банки кришками і перевернувши догори дном, укутують тепліше, щоб все якомога довше остигало. Так помідори в снігу будуть зберігатися при кімнатній температурі без втрат.
Своєю невеличкою сім’єю ми з’їдаємо банку помідорів за пару днів. Дуже смачно!