Горіхи в шоколаді простіше приготувати самостійно, ніж купити в магазині. При цьому у домашнього ласощів буде більше плюсів в порівнянні з магазинним, адже можна самостійно регулювати смак десерту, співвідношення горіхів і шоколаду. У готовому продукті не буде зайвих стабілізаторів, емульгаторів і підсилювачів смаку.
Простий рецепт арахісу в шоколаді
Арахіс в шоколаді – ласощі, улюблене багатьма дорослими і дітьми. Незважаючи на популярність цих цукерок, зустріти якісний продукт в магазині практично неможливо. Замість шоколаду виробники часто використовують кондитерську шоколадну глазур, в якій какао-масло замінюють пальмовим.
Але не варто засмучуватися з цього приводу, адже арахіс в шоколаді дуже легко зробити в домашніх умовах, використовуючи перевірені і якісні інгредієнти. З цієї технології можна приготувати арахіс в молочному шоколаді, білому або темному (з високим вмістом какао).
Пропорції інгредієнтів :
- 300 г арахісу ;
- 300 г шоколаду ;
- 15 г какао-масла.
Покроковий рецепт :
- Спочатку потрібно підготувати горішки. Для цього їх обсмажують на сухій сковороді або розігрітій до 180 ° С духовки протягом 10-12 хвилин, періодично перемішуючи. Це зробить аромат арахісу більш насиченим.
- Далі з обсмажених горіхів необхідно зняти лушпиння. Це легко зробити помістивши ядра в чисту овочеву сітку. Потім її слід зав’язати, покласти на піднос і перетерти її вміст діючи, як при замішуванні тесту. Вся лушпиння обсиплеться, а чисті горіхи залишаться в сітці.
- Шоколад і масло необхідно розтопити. Щоб від перегріву маса не згорнулася краще це робити на паровій бані або короткими імпульсами в мікрохвильовій печі.
- У доведений до рідкого стану шоколад висипати арахіс і все ретельно перемішати, щоб кожен горішок був покрити з усіх боків.
- Против застелити пергаментом, на який викласти горіхи. Зробити це можна декількома способами: розподілити кожен горішок окремо, викласти ложкою у вигляді цукерок або рівномірним пластом, який потім нарізати на шматочки.
- Готову солодкість слід спочатку потримати 20 хвилин при кімнатній температурі, а потім до повного застигання відправити на 30-40 хвилин в холодильник.
Порада! Какао-масло в рецепті можна замінити арахісовим або рослинним, взявши його в такій же кількості. У першому випадку смак готового десерту буде більш горіховим, а в другому – вершковим.
Волоський горіх в шоколаді
Ядра волоських горіхів в шоколаді можна приготувати за технологією, аналогічною з арахісом з попереднього рецепта, але потрібно бути готовим до того, що красивих і акуратних драже не вийде. Візуально апетитніше буде десерт «Грецький горіх в шоколаді: рецепт з чорносливом». Часу на його приготування потрібно не більше, ніж в класичному варіанті, але на виході вийдуть смачні і корисні домашні цукерки.
Для приготування ласощів знадобляться :
- 60-80 г очищених ядер волоських горіхів ;
- 200 г чорносливу без кісточок ;
- 100 г шоколаду.
Хід роботи:
- Сухофрукти залити на 5-10 хвилин (в залежності від того, наскільки вони сухі) окропом. Потім воду злити, трохи обсушити чорнослив на паперовому рушник і перебити блендером в однорідну кашицю.
- Горіхи обсмажити на сковороді, зняти з них тонку коричневу шкірку і порубати ножем на великі шматочки.
- З перемолотого чорносливу сформувати 12 однакових кульок. Кожен пріплюснуть в коржик, покласти в центр подрібнений волоський горіх, защіпнуть краю і знову скачати кульку. Підготовлені таким чином цукерки прибрати ненадовго в холодильник.
- Тим часом шоколад порубати ножем або поламати руками на шматочки і розтопити на паровій бані.
- Заготовки цукерок занурити в розтоплений шоколад. Для цього зручно використовувати бамбукову шпажку. Потім викласти на пергамент і дати глазурі застигнути спочатку при кімнатній температурі, потім в холодильнику.
Такі цукерки можна посипати зверху горіховою крихтою, кокосової стружкою, насінням кунжуту або обваляти в какао, коли верхній шар глазурі трохи схопиться.
Рецепт мигдалю в шоколаді
Мигдаль – це горіх, з яким доведеться повозитися, щоб зняти шкірку, хоча користі в ній нітрохи не менше, ніж в самому ядрі. Зробити смачне ласощі без проблем з шкіркою можна, приготувавши мигдаль за наступним рецептом.
Список інгредієнтів :
- 400 г мигдалю ;
- 400 г шоколаду ;
- 250 г цукру ;
- 60 мл води ;
- 4-5 г молотої кориці.
Як приготувати:
- Горіхи обсмажити 10-15 хвилин на деку в духовці при 180 градусах або на сухій сковороді, не забуваючи все регулярно перемішувати, щоб ядра не підгоріли.
- У невеликий сотейник з товстим днем всипати цукор, корицю, обсмажений мигдаль і влити рецептурну норму води. Потім відправити все на середній вогонь, і постійно помішуючи варити дол тих пір, поки цукор не перетвориться в карамель, яка буде обволікати кожен горішок.
- Після цього горіхи слід перекласти на пергамент до застигання карамелі. Важливо, щоб кожен горішок лежав окремо від інших, і все не злиплося в безформну масу.
- Коли шар карамельної глазурі застигне, розтопити будь-яким доступним способом темний або молочний шоколад, викласти в нього горіхи і перемішати.
- Далі за допомогою двох вилок, виймати кожен горішок окремо і викладати на пергамент. Дати глазурі добре застигнути, і домашня солодкість готова.
Зберігати мигдальні драже слід в прохолодному місці в щільно закривається тарі. Термін придатності такого ласощів до 1 місяця, тому корисно наклеїти на банку стікер з датою приготування.
Фундук в шоколаді
Серед інших горіхів фундук відрізняється ніжним солодкуватим смаком і досить м’якою текстурою, тому їх широко використовують в кулінарії: смажать, зацукують і солять, використовують для приготування борошна, масла і халви. Ніжність ядер фундука впливає на особливості його термічної обробки. Смажити фундук можна тільки при 75 ° С і не довше 20 хвилин, тому його частіше бланшують.
Щоб приготувати горіхи в шоколаді рецепт зі спеціями, необхідно підготувати :
- 140 г фундука ;
- 200 г темного шоколаду ;
- ½ чайної ложки морської солі ;
- ½ чайної ложки перцю чилі.
Послідовність дій :
- Горіхи опустити на 2-3 хвилини в киплячу воду, потім відкинути на друшляк, перекласти на рушник, накрити зверху іншим і трохи потерти, щоб відокремилася шкірка. Після цього прибрати фундук в холодильник.
- На водяній бані розтопити рецептурну норму шоколаду. Під час приготування краще тримати ємність з глазур’ю над гарячою водою, щоб вона не застигала.
- Миску з горіхами поставити в більшу ємність з льодом. Зверху на фундук вилити частину шоколаду і швидко все перемішати, щоб він рівномірно покрив кожен горіх. Повторити так кілька разів, до бажаної товщини глазурі.
- Після нанесення останнього шару драже перекласти на застелений пергаментом деко і посипати зверху великою сіллю і молотим чилі.
Такий десерт більше сподобається дорослим і прекрасно підійде в якості доповнення до шампанського. Для дітей можна зробити ласощі без добавок або посипати горіхи вибухає карамеллю.
Горіхи в шоколаді – смачне і корисне ласощі, яке не складно приготувати в домашніх умовах, але важливо пам’ятати, що харчова цінність цього десерту полягає не тільки в корисних рослинних жирах, мікро- і макроелементах, але і у високій калорійності. Залежно від використовуваного шоколаду і виду горіхів вона може перевищувати 500 кКал / 100 г продукту, тому вживати ласощі слід невеликими порціями.