Як пофарбувати шоколад різними барвниками: гелевим, сухим, жиророзчинним, кандуріном

Фарбування шоколаду – важливий процес в роботі кондитера. Щоб глазур або фігурки для торта заграли яскравими квітами, потрібно знати, чим і як пофарбувати шоколад. Неправильний барвник або порушення технології процесу фарбування може повністю зіпсувати десерт.

Якими барвниками можна фарбувати шоколад

Шоколад в кондитерській справі використовують як декорацію. Роблять глазур для тортів, цукерки, креативні фігурки. Одним кольором обійтися неможливо. Тому кондитери забарвлюють какао-продукт в різні кольори.

Існує кілька видів барвників, які використовують для фарбування ласощів. Купити їх можна в будь-якому кондитерському магазині.

Гелеві барвники – найпоширеніші. Вони представлені широкої колірної гамою. Чи не змінюють текстуру «капризного» продукту. Повністю розчиняються, не залишаючи грудочок. Гель зручний у використанні. Відповідь на питання, як пофарбувати шоколад гелевим барвником – банальний. Досить додати потрібну кількість колоранта в глазур і ретельно перемішати компоненти.

Як пофарбувати шоколад різними барвниками: гелевим, сухим, жиророзчинним, кандуріномГелеві харчові барвники

Сухі барвники додають, попередньо розвівши порошок в невеликій кількості рослинного масла до однорідної консистенції.

Зверніть увагу! При додаванні сухого нерозведеного маслом колоранта в шоколад, текстура продукту може стати зернистою або неоднорідною.

Перламутровий кандурін використовують дещо інакше. Барвник не змішується з ласощами. Їм забарвлюють або готову поверхню плитки, або внутрішню частину формочки, в яку планується залити розтоплений шоколад.

Жиророзчинні колоранти використовуються в чистому вигляді. В основі барвників натуральні масла рослинного походження. Для фарбування досить додати пару крапель фарби в теплий розтоплений продукт і перемішати.

Натуральні харчові барвники для шоколаду не тільки повністю виконують своє призначення, але ще і містять корисні речовини. Такі порошки отримують з рослин, які володіють пігментує властивостями :

  1. Чайні порошки: каркаде, матчу (блакитний або зелений). Для отримання барвника, висушені листя або квітки рослини перетирають в пудру.
  2. Порошки з сублімованих ягід ківі, манго, малини, вишні, полуниці, чорної смородини. Особлива технологія виробництва колорантів цього типу зберігає в них багато корисних речовин.
  3. Сухі колоранти з сушених або сублімованих овочів: томата, червоного перцю, гарбуза, буряка, шпинату. Частини овочів або їх листя сушать і перетирають в невеликий порошок. Зберігається початковий аромат і смак продуктів. Красять властивості високі.
  4. Овочева або рослинна пудра (ячмінь, буряк, чорна морква). Вичавлений овочевий сік перетворюють в суху пудру. Вона відмінно пігментує шоколад. Не має яскравого смаку.
  5. Пофарбувати шоколад в чорний колір можна пудрою з бамбукового вугілля.
  6. Куркума надає какао-продукту жовтий забарвлення.

Перед тим як додавати барвник, необхідно змішати невелику кількість розтопленою шоколадки і колоранта в окремій тарілочці. Це дозволить зрозуміти, який колір вийде, чи не зіпсує він текстуру глазурі.

Важливо! Для фарбування «капризного» продукту не можна використовувати барвники на спиртовмісних або водній основі. Колір вийде нерівномірним, а на поверхні утворюються крапельки рідини.

Чи можна пофарбувати темний шоколад

Звичайні молочні або чорні шоколадки не колорируются. Навіть при використанні великої кількості пігменту, відтінок візьметься нерівномірно і буде виглядати непривабливо. Ідеально пофарбувати можна тільки білий шоколад.

Інструкція, як пофарбувати шоколад

Як пофарбувати шоколад різними барвниками: гелевим, сухим, жиророзчинним, кандуріном

Фарбування какао-продукту – справа кропітка. Процес відбувається в кілька кроків :

  1. Розтопити плитку білого шоколаду зручним способом – в мікрохвильовці або на водяній бані. Ласощі не повинно закипіти.
  2. Шоколадну глазур перелити в чисту ємність, якщо планується колорувати її одним кольором. Або розділити ласощі за кількома мисок.
  3. Додати невелику кількість колоранта.
  4. Перемішати пластикової лопаткою вміст. При недостатньо яскравому відтінку насипати ще трохи барвника.
  5. Кольоровий ганаш розлити по формочкам або використовувати в декоруванні.

Зверніть увагу! Перед початком роботи потрібно вивчити інструкцію, як пофарбувати шоколад сухим барвником, гелем або жиророзчинним колорантом. Недолік фарби можна компенсувати. А надлишок – немає.

Знаючи, як пофарбувати шоколад правильно, які барвники вибрати для цієї мети, можна створити незвичайний десерт. Важливо вибирати якісні колоранти відомих марок. Купувати їх тільки в спеціалізованих кондитерських крамницях.