Як правильно вибрати шоколад: склад, упаковка, смак, текстура, термін придатності

Сучасні технології такі, що практично будь-якому продукту можна знайти замінник, а підсилювачі смаку і ароматизатори роблять аналог практично не відрізняються від оригіналу. Ось тільки такі експерименти часто несуть шкоду здоров’ю. У зв’язку з цим важливо знати, як правильно вибрати шоколад, щоб не потрапити в халепу і не купити солодкість, яка не має нічого спільного ні з какао, ні з шоколадом.

Яким буває шоколад і його склад

Цікавий факт: cлово «шоколад» на древньому мовою Майя перекладається, як «гірка вода».

За ГОСТу види плиткового шоколаду наступні :

  • темний ;
  • молочний – з додаванням молока (суха молочна сироватка або сухе молоко) ;
  • білий – без тертого какао в складі, а тільки какао-масло ;
  • несолодкий – без цукру або його замінників ;
  • гіркий ;
  • пористий ;
  • з великими додатками (наприклад, цілісні горіхи, родзинки) ;
  • з тонкоподрібненими додатками.;
  • з начинкою – не менше 40% шоколаду і не більше 60% наповнювача.

Як правильно вибрати шоколад: склад, упаковка, смак, текстура, термін придатності

Дослідження вчених показали, що темний шоколад корисний, його регулярне вживання в невеликих кількостях покращує зір і нормалізує кров’яний тиск.

Склад справжнього шоколаду гранично простий. У ньому є какао терте, какао-масло, цукрова пудра і соєвий лецитин (Е322). Додатково до деяких сорти можуть додавати ароматизатор ванілі (ваніль «Бурбон») і різні наповнювачі (наприклад, горіхи, сухофрукти, повітряний рис, карамель).

Соєвий лецитин – це емульгатор, який робить шоколадну масу однорідної, без грудочок і масляних плівок на розплавленої солодощі.

Не варто вибирати продукт з какао вела в складі, яким недобросовісні виробники замінюють терті плоди какао. У цього інгредієнта тільки красива назва, а по суті це відходи – лушпиння обсмажених какао-бобів.

Наявність в переліку інгредієнтів масла салового дерева, масла ши, кокосового або пальмового масла значно знижує собівартість солодощі, але цей продукт вже не матиме ніякого відношення до шоколаду.

Як правильно вибрати шоколад: склад, упаковка, смак, текстура, термін придатності

Не можна назвати шоколадом кондитерську або солодку плитку, в якій какао-масло замінюють рослинними маслами або використовують соєвий шрот.

На що звернути увагу при виборі шоколадної плитки

Щоб вибрати плитку, потрібно оцінити :

  • склад ;
  • термін придатності ;
  • упаковку ;
  • зовнішній вигляд ;
  • текстуру ;
  • смак.

Правила вибору в магазині

Безпосередньо в магазині, вибираючи ласощі, можна оцінити тільки склад і термін придатності, зазначені на упаковці, а також саму упаковку.

Щоб виключити вплив на плитку сонячних променів і пошкоджень, її упаковують в фольгу, а зверху в папір або картон. Інший більш сучасний вид упаковки – флоу-пак. Це спеціальний герметичний тришовний пакет з плівки, який захищає продукт від вологи і ультрафіолету.

Як правильно вибрати шоколад: склад, упаковка, смак, текстура, термін придатності

За ГОСТу тривалість зберігання плиткового шоколаду становить 12-18 місяців. Солодощі з начинкою з сухофруктів, горіхів, вафель, суфле, крему або карамелі значно скорочує термін придатності шоколадки. У деяких випадках до двох місяців. Коли на упаковці ласощів з добавками вказано досить великий термін зберігання, значить, в складі є консерванти, навіть якщо вони не заявлені на етикетці.

Який повинен бути склад справжнього шоколаду, розглянуто вище. На додаток до викладеного, можна відзначити, що ГОСТ (державний стандарт) допускає використання деяких небажаних для споживача добавок, але на відміну від ТУ (технічних умов) гарантує більш суворе дотримання технології виробництва і вказівка всіх без винятку інгредієнтів.

Домашня дегустація

Визначити якість шоколаду, що не розгорнувши обгортку, не вийде, тому плитку доведеться купити і, вже спробувавши її будинку, можна буде вирішити, хороший він.

В першу чергу слід оцінити зовнішній вигляд ласощів. Якісна плитка повинна глянцева і блискуча, а при розламанні має однорідну матову структуру (якщо вона не пориста). Якщо солодкість матова зверху, з білим нальотом або розшарувалися, це означає, що продукт зберігався неправильно, або він приготований з неякісної сировини.

Як правильно вибрати шоколад: склад, упаковка, смак, текстура, термін придатності

Хороший шоколад тане в руках, але якщо він занадто швидко розм’якшується від тепла людського тіла, це такий же поганий ознака, як і відсутність будь-якої реакції на температуру вище кімнатної. Скибочку шоколаду повинен почати танути в руках або в роті не миттєво, а через деякий час.

Цікавий факт: танення шоколаду в роті здатне привести людину в стан ейфорії, більш тривалий, ніж під час поцілунку.

Щоб оцінити смак покупки, потрібно взяти невеликий скибочку в рот, але не розжовувати і не ковтати, а дочекатися, коли він розтане, а потім розмазати його по небу. Мовою не повинно бути ніяких сторонніх присмаків (наприклад, прогірклого або технічного масла).

Є один експеримент, як визначити справжній шоколад, але він не підходить для пористих плиток. Щоб відрізнити якісний продукт від підробки, для виготовлення якої використовувалися шкідливі харчові добавки і трансжири, невеликий шматочок ласощів акуратно кладуть на поверхню молока, налитого в чашку. Справжній шоколад потоне, а солодкість з неякісних інгредієнтів залишиться на поверхні.

Пористий шоколад незалежно від якості залишиться плавати на поверхні.

Умови зберігання

Знаючи, як вибрати гіркий шоколад та інші види ласощі в плитках, важливо правильно зберігати обраний продукт. Оптимальна температура зберігання для солодощі – 5-18 градусів Цельсія, але і при кімнатній температурі солодкість не змінить свої смакові якості. А ось в морозильній камері холодильника плитка може розшаруватися і покритися білястим нальотом.

Наука про те, як правильно вибрати шоколад, не складна. Її освоїти під силу кожному, потрібно тільки уважно ставитися до деталей (інгредієнтів, терміну зберігання) і прислухатися до своїх смакових відчуттів, а не вибирати найяскравішу обгортку або розтиражовану рекламою торгову марку.