Шоколадна карамель – рецепт цього ласощі, як кажуть історики, був відомий ще в Стародавній Месопотамії. Приготувати її неважко навіть початківцям кулінарам. Вона виходить трохи м’якою, що тягнеться і вишуканою. Зберігати готовий продукт можна 1-2 тижні, в сухому і прохолодному місці.
Шоколадна карамель зі згущеним молоком
Один з найпростіших рецептів шоколадної карамелі з какао, який на смак виходить не гірше класичних ірисок.
Інгредієнти :
- вершки 20% питні – 330 мл ;
- волоські горіхи – 80 г ;
- молоко згущене – 100 г ;
- цукор – 200 г ;
- ванільний екстракт – 1 ч. л.
- сіль – щіпка ;
- кукурудзяний сироп світлий – 300 г ;
- какао-порошок – 40 м.
Процес :
- Горіхи підсушити на сковороді і порубати в крихту ножем або подрібнити в блендері.
- У посуді на водяній бані перемішати вершки зі згущеним і підігріти, але не доводити до кипіння.
- У каструлю засипати цукор, додати сироп і сіль, все ретельно перемішати, довести до кипіння і через 1 хвилину зменшити нагрів плити.
- Суміш з вершків зі згущеним молоком додати до продуктів в каструлі, вводячи поступово і розмішуючи по 4-5 хвилин в очікуванні того, як суміш придбає коричневий відтінок.
- Засипати какао, знову перемішати. Довести вміст каструлі до кипіння і прибрати з плити.
- Додати ванільний екстракт і горіхи, перемішати.
- Викласти суміш в невелику форму для випічки, змащену рослинним маслом, розрівняти і залишити до застигання.
- Розрізати шоколадне ласощі на шматочки-конфети.
У домашніх умовах можливо готувати шоколадну карамель, здатну виступати в ролі соусу до різноманітних десертів. Можна так вчинити і з вищенаведеним рецептом. Для цього потрібно лише збільшити пропорції вершків – взявши їх приблизно на 30-40% більше і зменшити міру кукурудзяного сиропу і цукру приблизно на 20%.
Шоколадна карамель з медом
Вишукане ласощі, фон якому задає гіркий шоколад, а чарівний відтінок в ньому створює мед.
Інгредієнти :
- цукор – 500 г ;
- вода – 5 ст. л.;
- гіркий шоколад – 120 г ;
- мед – 180 г ;
- волоські горіхи – 120 г ;
- вершкове масло – 60 г ;
- сухе молоко – 180 г ;
Процес :
- Горіхи подрібніть майже в порошок.
- Шоколад натерти в стружку на дрібній терці.
- Перемішати в каструлі шоколад з сипучими продуктами – молоком і цукром.
- Влити поступово воду, перемішуючи все в масу однорідної консистенції.
- Поставити каструлю на плиту, на малому вогні довести до кипіння і безперервно помішуючи, витримати так 10-15 хвилин.
- Трохи засудити отриману суміш і додати горіхи, підтале вершкове масло і мед, ретельно розмішати.
- Форму відповідного розміру змастити рослинним маслом і викласти в неї масу.
- Поставити ласощі для застигання на кілька годин в холодильник.
- Нарізати шоколадну карамель на середні шматочки.
Чим вище зміст какао в шоколаді для цієї карамелі – тим краще. В ідеалі, для цього рецепта рекомендується вибирати продукт з вмістом какао 90%.
Шоколадна карамель солона
Оригінальна шоколадна карамель, рецепт якої унікальний лише одним змінює все інгредієнтом – сіль.
Інгредієнти :
- вершки 33% питні – 220 мл ;
- шоколад гіркий – 150 г ;
- сіль звичайна – щіпка ;
- сіль морська – 1 ч. л.
- цукор очеретяний – 160 г ;
- масло вершкове – 1 ч. л.;
- сироп кукурудзяний – 130 г ;
- вода – 4 ст. л.
Процес :
- Вершки нагріти практично до кипіння, додати розламаний на шматочки шоколад і знявши з вогню, дочекатися його розчинення, часто помішуючи.
- Поставити на плиту каструлю, засипати цукор, кукурудзяний сироп, звичайну сіль і воду. Безперервно помішуючи, дочекатися розчинення цукру і кипіння суміші, припинити розмішувати і залишити все варитися 8-10 хвилин.
- Маленькими порціями і ретельно перемішуючи влити шоколадну основу в підготовлені раніше інгредієнти.
- Відрахувати на варіння ще 10 хвилин при безперервному помішуванні.
- Прибрати посуд з вогню і швидко вмішати вершкове масло.
- Форму невеликого розміру застелити пергаментом, змастити рослинним маслом і наповнити масою, розрівняти її і посолити.
- Прибрати шоколадну карамель для застигання на кілька годин в холодильник.
Можна урізноманітнити цю шоколадну солону карамель, доповнивши прянощами – лимонної цедрою, запашним молотим перцем і корицею, замішуються прямо в карамель.
Корисно знати, що шоколадна карамель, рецепт якої передбачає тверду, але не «кам’яну» щільність, може виступати не тільки як самостійне ласощі, але і як інгредієнт для цукерок, морозива і навіть прикраси тортів – якщо дати їй застигти у вигляді тонких фігур, подібних мереживам.