Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» – це любов з першого ложки

Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» - це любов з першого ложки

Сьогодні хочу поділиться, і докладно розібрати один з кращих рецептів заготовки на зиму. Це кабачкова ікра. За цим рецептом готується на РАЗ, ДВА, ТРИ. Просто, швидко і неймовірно смачно. Це кращий, дуже смачний, домашній мамин рецепт. Готувати кабачкову ікру «Зламаєш ложку» дуже просто, а смак приголомшливий.

Необхідні продукти:

  • Кабачки – 3400 г.
  • Морква – 800 г.
  • Цибуля – 800 г.
  • Сіль – 30 г.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Паприка – 1,5 ст.л.
  • Оцет 9% – 2 ст.л.
  • Перець чорний – 1 ч.л.
  • Перець червоний – 1 ч.л.
  • Томатна паста – 310 г.
  • Олія соняшникова – 230 г.

З цієї кількості у мене вийшло шість півлітрових банок і ще трохи на пробу.

Як приготувати кабачкову ікру

Починаємо з моркви, нарізаємо соломкою приблизно 800 грам, намагайтеся брати точно, якщо збираєтеся консервувати, що б вистачило на всі баночки. Якщо просто їсти можна приблизно.

Далі на великі кубики наріжемо цибулю, також 800 грам

Ну і яка ж кабачкова ікра без кабачків? Нарізаємо, так само на кубики. Кабачків нам знадобиться 3 кілограми 400 грам. Якщо кабачки молоді, то шкіру і насіння не чистимо.

На розігріту сковорідку з олією висипаємо моркву і трохи пасеруємо. Відправляємо в каструлю до кабачків.

А на сковорідку тепер відправляємо цибулю. Так само трохи обсмажити на олії і відправимо в загальну каструлю. Беріть каструлю об’ємом не менше п’яти літрів, що б все помістилося. Воно звичайно потім осяде, але спочатку буде приблизно стільки.

Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» - це любов з першого ложки

Додаємо решту олії. Всього олії необхідно 230 грам. Звідси ми вже трохи забрали для моркви і цибулі.

Ставимо на вогонь, накриваємо кришкою, і чекаємо поки закипить.

З моменту закипання засікаємо час, на маленькому вогні варимо одну годину. Як бачите, продукти осіли, стало значно легше мішати. У процесі варіння перемішуємо через кожні п’ять-десять хвилин, головне що б не пригоріло, тому необхідно постійно контролювати процес. У процесі варіння, кришку щільно на закриваємо.

Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» - це любов з першого ложки

Додаємо томатну пасту. Що б вона не підгоріла просто викладаємо зверху і розрівнюємо, не перемішуємо відразу. Томатної пасти беремо 310 грам. Тепер варимо ще 20 хвилин, в процесі не забуваємо перемішувати.

Додаємо спеції. Сіль одна столова ложка з гіркою, цукор три столові ложки, паприка мелена півтори столові ложки, перець чорний мелений одна чайна ложка, перець червоний гострий одна чайна ложка. З перцем дивіться за смаком, спеції різні, що б не вийшла аджика.

Все добре перемішуємо і дамо покипіти приблизно хвилин п’ять.

Знімаємо з вогню і все подрібнюємо занурювальним блендером. Блендер у мене, неодноразово, нормально переніс цю процедуру, не дивлячись на те що це кип’яток. Але було кілька відгуків що дешеві блендери виходили з ладу.

Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» - це любов з першого ложки

Тепер дивіться. Враховуємо те що якщо ви збираєтеся консервувати. Основна і необхідна умова успішної консервації це стерильність. На цьому етапі це дуже важливо! Дуже рідко, але все ж були такі відгуки, що у людей ікра погано стояла або псувалася. Всі інструменти повинні бути чистими і стерильними. Можна обполоснути, добре, оцтом, або кип’ятком. На блендері не повинно бути ніяких залишком продуктів. І сам блендер і його ущільнювачі повинні бути справні.

Ікра виходить густа, апетитна, ароматна. У ній навіть ложка стоїть!

Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» - це любов з першого ложки

Тепер саме час спробувати на сіль і гостроту.

Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» - це любов з першого ложки

І останнім інгредієнтом у нас буде оцет. Я додаю дві столові ложки. За смаком можна збільшити кількість. У нас оцет і на смак впливає і йде як консервант. Якщо не любите оцет і не збираєтеся консервувати його можна не додавати.

Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» - це любов з першого ложки

І тепер найвідповідальніший момент. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, кип’ятимо десять хвилин. Необхідно постійно помішувати. Це для того що б і оцет рівномірно розподілився і ікра рівномірно прокипіла. Через те що маса виходить дуже густою, інакше це не вийде. Зверху не прогріється а внизу пригорить, що зіпсує смак. Крім того будьте обережні, в процесі може булькати, а маса гаряча.

Кабачкова ікра «Зламаєш ложку» - це любов з першого ложки

Далі все як завжди. Банки і кришки стерилізуємо. Розкладаємо по банках і закатуємо. Перевертаємо і вкутуємо чимось що добре тримає тепло. Залишаємо до ранку.

Я сподіваюся що у вас вийде така ж смачна, ароматна, апетитна ікра як у мене.