Моя ідеальна квашена капуста: хрустка і соковита. Ніякого цукру і водик

Моя ідеальна квашена капуста: хрустка і соковита. Ніякого цукру і водик

За цим рецептом квашену капусту завжди робили в нашій родині. І бабуся, і мама. Капуста виходить дуже хрустка і соковита, в міру кисла і не сильно солона. Мороз на вулиці дозволяв зберігати капусту в великій бочці, квасили багато.

У нинішніх умовах міських квартир багато не зробиш, тому рецепт розрахований на одну трилітрову банку. Зберігається вона в холодильнику, капуста не перекисає і не перестає бути хрусткою. Як тільки баночка спустошується, готую ще партію, і так всю зиму.

Щоб приготувати трилітрову банку ідеальної квашеної капусти, знадобиться:

  • 2,5 кілограма капусти;
  • пара морквин невеликого розміру (150 г);
  • сіль (нейодовану) 2,5 столових ложки (75 грамів).

Капусту краще вибирати пізню, важливо, щоб качан був дуже твердий, щільний і важкий. Так капуста вийде дуже соковитою і без додавання води.

Знімаю з капусти все зелене листя, розрізаю на 4 частини і дрібно шаткую. Тут вже як зручно, можна скористатися шатківницею або ножем.

Моркву натираю на овочерізки, на тоненькі брусочки, якщо такої немає, можна скористатися великою теркою.

Нам така нарізка подобається більше, капуста виглядає з такою морквою симпатичніше.

Викладаю все в зручну, глибоку миску і розмішую, щоб морква рівномірно розподілилася по всій капусті.

Капусту трохи розминаю, буквально до тих пір, поки не з’явиться перший сік, тут дуже важливо не переборщити, інакше капуста буде м’яка. Додаю сіль, розмішую і перекладаю все в каструлю з високими стінками.

На капусту ставлю вантаж у вигляді банки з водою і прибираю в темне, не дуже тепле місце.

Через добу обов’язково потрібно зробити проколи в капусті і випустити накопичлений в ній газ. Якщо цього не зробити, капуста буде гірчити.

Моя ідеальна квашена капуста: хрустка і соковита. Ніякого цукру і водик

І так кожні 24 години.

Кваситься капуста 3-5 днів, все залежить від температури в приміщенні. Цього року капуста заквасилася за 3 доби. Перекладаємо готову капусту в банку і прибираємо в холод.

Моя ідеальна квашена капуста: хрустка і соковита. Ніякого цукру і водик

Додаємо до капусточки цибулю, ароматну олію, салат готовий!

Моя ідеальна квашена капуста: хрустка і соковита. Ніякого цукру і водик

Рецепт цей базовий. За бажанням можна додавати в капусту улюблені спеції: насіння кропу, кмин, перець горошком або лавровий лист. Як серденько забажає. Ми любимо квашену капусту без спецій. Смачно дуже.

Моя ідеальна квашена капуста: хрустка і соковита. Ніякого цукру і водик