Солодка м’якоть кавуна йде на ура! А ось, що робити з кавуновими скоринками? Викидати шкода. Знайшла відмінний рецепт варення з кірок, можна заготовити про запас на зиму і відкриваючи баночку насолоджуватися диханням минулого літа.
Багато часу приготування варення не займає. Кавун перед нарізкою обов’язково помийте. Розріжте на шматочки і відокремте м’якоть від шкірок.
М’якоть у варення не потрібно додавати, а ось скоринки необхідно обрізати від жорсткої зеленої шкірки.
У мене 1 кг 130 гр корок, після обрізання шкірки якраз залишився кілограм, який мені потрібен.
Різала фігурним ножем для овочів, вийшов ось такий симпатичний візерунок на розрізі.
Скоринки я розрізала на невеликі шматочки. Склала в миску і залила розчином з розрахунку 1 л води – 1 ст л (без гірки) соди.
Я взяла 1,5 л води і 1,5 ст л соди, побоялася, що не всі скоринки будуть покриті водою. Але вистачило б і 1 літри.
Це необхідно зробити, щоб скоринки розм’якшилися. Залишаємо їх у воді з содою на 8 годин. Я залишила на ніч.
Після закінчення зазначеного часу, зливаємо воду і промиваємо під проточною водою дуже ретельно, щоб не залишилося і натяку на соду.
Укладаємо промиті кірки в каструлю і засипаємо цукром. На 1 кг кавунових шкірок я використовую 500 гр цукру. Залишаємо хвилин на 30, щоб утворився сік.
Ставимо на плиту і нагріваємо на середньому вогні. Періодично мішаємо, щоб всі скоринки проварилися в сиропі.
Як тільки закипіло орієнтовний час кипіння 20-30 хвилин.
Після цього знімаємо з нагріву і залишаємо повністю охолонути.
Готуємо сік від половини лимона. Додаємо до нашого варення і знову нагріваємо. Так само даємо покипіти 20-30 хвилин.
Всі! Варення-цукати готове, можна розкласти по стерильним банкам і залишити охолонути. Зберігати в сухому, прохолодному місці.
Одного кілограма кавунових шкірок і 500 гр цукру вистачить на банку об’ємом 0,7 л.