Це дуже простий рецепт. Саме так я найчастіше солю рибу. Будь то оселедець або скумбрія. Роблю я засолення ввечері, і через добу вже можна подавати цю ніжну рибку на вечерю. Кількість спецій можна регулювати за своїм бажанням. Головне – наявність солі і цукру.
Необхідні продукти:
- скумбрія – 2 шт. середні
- сіль – 3 ст.л.
- цукор – 2 ст.л.
- чорний перець горошком – 20 шт.
- запашний перець горошком – 10 шт.
- лавровий лист – 5 шт.
- гвоздика – 5 шт.
- вода – 1 л
Покроковий процес приготування:
1. Спочатку потрібно зварити розсіл. На дві риби буде достатньо літри води. Налийте воду в каструлю і закип’ятіть її. Додайте солі 3 столові ложки і цукру 2 ложки.
2. Також всипте всі підготовлені спеції. Проваріть маринад ще близько 3 хвилин, щоб повністю розчинилися всі кристали і спеції розкрилися.
У холодній воді спеції не дадуть ніякого аромату і від них не буде толку. Тому потрібно трохи проварити. Якщо брати тільки сіль і цукор, то їх можна розчинити в остиглій кип’яченій воді.
3. Охолодіть розсіл до кімнатної температури. Заливати рибу гарячим не можна, інакше просто зварите скумбрію, а не засолите.
4. У розмороженої тушки відріжте голову і видаліть нутрощі. Ретельно вичищати в середині, щоб не залишалося чорних плівок. Добре промийте під проточною водою.
5. Наріжте рибу на порційні шматочки товщиною близько 2 см. Складіть їх в посуд, де вони будуть солитися. Беріть тару з харчового пластику, скла або емалі.
6. Залийте остиглим маринадом скумбрію, накрийте кришкою. Якщо кришки немає, то затягніть плівкою. Поставте в холодильник на 24 години. Через добу така заготовка буде слабосоленою. Чим більше вона буде зберігатися в маринаді, тим більше буде набиратися солі.
Шматочки повинні повністю покриватися водою. Можна покласти зверху мисочку, щоб вони не спливали.
7. Все, дістаньте готову, просолену рибку і подавайте її з цибулею. За смаком можна полити злегка оцтом або лимонним соком, олією. Як гарнір ідеально підійде варена картопля. Це дуже смачно.
У готової скумбрії не повинно бути червоних кров’яних слідів біля хребта всередині. Якщо там ще червонувато – не їжте, а дайте ще постояти в розсолі.