Пальмова олія в шоколаді: з чого роблять, шкідливо чи ні

Пальмова олія в шоколаді використовують замість дорогого масла какао і молочної складової. Справжні цінителі шоколаду такий продукт назвуть фальсифікатом і пройдуть повз нього, але велика маса людей купує солодощі, не замислюючись про їх інгредієнтному складі. Щоб розібратися, чи не є небезпечною така покупка, слід більш детально розібратися з тим, що це за продукт, ніж він небезпечний і чи може принести користь, як ідентифікувати його наявність в складі шоколаду і цукерок.

Що таке пальмова олія

Це масло вичавлюють з плодів (простий кістянки) олійної пальми, чия назва згідно з міжнародною класифікацією Elaeis guineensis, що дослівно перекладається «маслина гвінейська». Рідний ареал зростання – Західна Африка. Історичні дані свідчать, що ще в Стародавньому Єгипті на пальмовому маслі готували їжу.

Пальмова олія в шоколаді: з чого роблять, шкідливо чи ні

У 1870 р. британці привезли рослина в Малайзію, де спочатку воно виконувало декоративні функції в садах і парках. На початку XX століття Анрі Фоконье заклав першу плантацію і налагодив промислове виробництво пальмового масла. Зараз світовими лідерами по його виробництву є Індонезія і Малайзія.

Сфера застосування пальмового жиру набагато ширше, ніж в Стародавньому Єгипті :

  • 71% від загальної кількості виробленого масла припадає на харчову промисловість, де його використовують в якості одного з інгредієнтів при виробництві шоколаду та інших продуктів ;
  • 24% йде на фабрики, що випускають гігієнічні засоби, декоративну косметику і побутову хімію (зокрема мило, шампуні і пасти для чищення зубів) ;
  • 5% споживає енергетика, в тому числі для отримання біологічного палива.

Сире пальмове масло, з чого роблять рафінований продукт – це суміш насичених і ненасичених жирів з великою кількістю вітамінів Е і А. Останній забарвлює насичений червоний колір. Але в сирому вигляді цей рослинний жир не можна зустріти, його очищають і поділяють на тверду і рідку складові.

Обробка сирого масла не тільки прибирає з нього шкідливі речовини, а й сильно зменшує вітамінну користь у твердій (стеаринової) фракції. Разом з тим нагрівання при рафінації стає причиною утворення шкідливих речовин, які, втім, є у всіх рафінованих інгредієнтах.

Пальмова олія в шоколаді: користь або шкоду

Виробники часто замінюють пальмовим маслом дорогі жири з таких причин :

  1. Низька вартість, яка дає можливість заощадити на виробництві, зберігши насиченість готового продукту жирними кислотами.
  2. Властивості натурального консерванту, через які жир не втрачає тверду консистенцію навіть в теплій кімнаті, а термін придатності виробів збільшується.
  3. Смак, який при заміні какао-масла пальмовим жиром, дає можливість отримати солодкі цукерки, що заманюють споживача.

Пальмова олія в шоколаді: з чого роблять, шкідливо чи ні

Щоб зрозуміти, пальмова олія шкідливо чи ні, слід порівняти плюси і мінуси цього продукту. До користь варто віднести :

  1. Відсутність трансжирів – для продуктів харчування використовують тверду фракцію, яку не потрібно гідрогенізувати як інші рослинні масла, в ній не утворюються транс-жири з незвичною для організму структурою.
  2. Низький вміст холестерину – в цьому маслі на 100 г припадає всього 2,3 мг холестерину, в той час, як в салі – від 70 до 100 мл, а в курячих яйцях – 373 мг.
  3. Багатий набір корисних вітамінів (A, E, B6, D, F і коензим Q10). Звичайно, в процесі очищення їх зміст зменшується, як і в інших рослинних маслах.

Що стосується шкоди, який може завдати людині цей продукт у складі шоколаду, то небезпека обумовлена :

  1. Великим вмістом насичених жирних кислот. Вони провокують підвищення холестерину і можуть бути причиною надмірної ваги, захворювань серця і судин, а також цукрового діабету.
  2. Поганий засвоюваністю, що веде до засмічення кишечника шлаками і відсутності поживної цінності.
  3. Регулярне вживання продуктів на основі пальмового масла здатне знизити засвоюваність організмом кальцію на 20% і, як наслідок, проблемам з кістковими тканинами.

Цікавий факт! Основна шкода пальмового масла для людей пов’язаний не з його вживанням, а з виробництвом, оскільки під плантації пальм вирубуються незаймані ліси, що завдає непоправної шкоди екосистемі.

Марки шоколаду, що не містять пальмову олію

Шоколад без пальмового масла зустріти на прилавках кондитерських магазинів стає все складніше і складніше. Адже цей компонент зраджує шоколадній плитці глянцевий блиск, знижує її вартість, продовжує термін придатності і робить простішими умови зберігання, оскільки солодкість не тане навіть під променями сонця.

Пальмова олія в шоколаді: з чого роблять, шкідливо чи ні

Проте, залишаються люди, які, купуючи шоколад, хочуть насолоджуватися шляхетним смаком какао і не згодні платити гроші за аналог улюбленого ласощі, що містить інший жир рослинного походження замість какао-масла.

Оскільки попит народжує пропозицію, то ще можна купити шоколад без пальмового масла, список виробників якого виглядає наступним чином :

  • російські марки – «Перемога смаку», «Апріорі», «Червоний Жовтень» і «Золота марка» ;
  • українські бренди – «Шоколадна ферма», «Корісна кондитерська» і SHOUD’E ;
  • фабрики Білорусі – «Спартак» і MELANIE .

Важливо! Значно більше пальмового масла в молочному шоколаді, ніж в темному, оскільки цей інгредієнт виступає аналогом як какао-масла, так і молочних жирів.

Аналіз всіх видів шоколаду за останніми лабораторних досліджень показав, що без рослинних жирів (крім какао-масла) солодощі під торговими знаками «Алёнка», «Росія. Щедра Душа »,« Яшкино », DOVE, Milka, Nestle.

Але, навіть купуючи продукцію перевірених марок, потрібно уважно вивчати етикетку, оскільки недобросовісні виробники часто використовують назви перевірених товарних марок з невеликими «описками» в найменуванні, щоб продати нерозторопному покупцеві неякісний, а іноді і небезпечний продукт.

Список цукерок без пальмового масла

Шоколадні цукерки, аналогічно плитковому ласощів повинні проводитися на основі какао-масло, а не його замінників. Щоб визначити, які цукерки без пальмового масла, потрібно пильно вивчити в магазині їх склад. Серед інгредієнтів солодощі не повинно бути пальмового масла (Palm Oil) або рослинного жиру, пальмітинової кислоти і пальмового олеїну, за якими виробники часто намагаються приховати цей компонент.

Другий момент – це термін придатності. У солодощів, виготовлених з натуральних інгредієнтів, він не може бути тривалим. Так, термін придатності цукерок «Пташине молоко» становить два тижні, а у шоколадних цукерок з помадною начинкою – до 6 місяців.

Якщо є можливість продегустувати солодкість, то потрібно зробити упор на смаку і тому, як швидко цукерка тане в роті і руках. Також насторожити повинна невисока ціна продукту, адже какао-масло набагато дорожче пальмового або соєвого аналога.

Пальмова олія в шоколаді: з чого роблять, шкідливо чи ні

Якщо говорити про конкретні бренди, то перелік заслуговують довіру виробників, які випускають цукерки без пальмового масла, виглядає так :

  • «Краскон» ;
  • «Червоний Жовтень» ;
  • Фабрика ім. Крупської ;
  • «Коркунов» ;
  • «Солодко».

Пальмова олія в шоколаді несе не більшу загрозу, ніж саме ласощі, небезпечний не саме цей продукт, а його неконтрольоване вживання у величезних кількостях. У зв’язку з цим на перше місце має вийти усвідомлене споживання. Краще отримати гастрономічне задоволення від невеликого скибочки справжнього шоколаду, ніж поглинати кілограми плиток і цукерок з не зовсім здоровим складом.