Печиво з шоколадною крихтою: рецепт американського, вівсяного, м’якого

Як і багато великих відкриття, рецепт печива з шоколадною крихтою став результатом кулінарної помилки американської домогосподарки Рут Вейкфілд. Вона захотіла спекти ароматне шоколадне печиво, але ось какао на її кухні не виявилося, тому вона дрібно порубала шоколад і додала його в тісто. Після випічки шоколад залишився шматочками, що припало до душі і самої господині, і її рідним. Так і з’явилося знамените американське печиво.

Як приготувати печиво з шматочками шоколаду

Основа цієї домашньої випічки – пісочне тісто. Його основні інгредієнти: цукор, масло, яйця і борошно. Можна використовувати звичайний білий кристалічний цукор, але в оригінальному рецепті 2/3 його загальної кількості замінюють коричневим тростинним. Він додасть десерту додатково карамельний аромат і більш ніжну текстуру.

Печиво з шоколадною крихтою: рецепт американського, вівсяного, м’якого

Не варто замінювати вершкове масло в рецепті на маргарин або спред, і справа навіть не в користь або шкоду пальмового масла. Просто у цих продуктів різна температура плавлення, тому велика ймовірність того, що в випічці з маргарином повністю не розійдеться цукор і буде скрипіти на зубах неприємними піщинками.

Борошно перед додаванням в тісто обов’язково потрібно просіювати, а потім її змішують з сіллю, розпушувачем (содою) і додатковими ароматизаторами (наприклад, ваніліном). Частина борошна можна замінити вівсяними пластівцями (цільні або перемолоті в борошно). Це зробить випічку м’якшою, а не хрусткою.

Окремо потрібно зупинитися на шоколаді для печива. Щоб він не розтанув під час випічки, в тісто додають термостабільні калети (краплі або чіпси). Їх до того ж не потрібно попередньо подрібнювати, а продаються вони в спеціалізованих кондитерських магазинах.

Але якщо їх не вдалося купити, то можна обійтися і плиткою шоколаду. Тільки це повинен бути темний шоколад з високим вмістом какао. Чи не підійде кондитерська глазур, оскільки в ній дороге какао-масло замінюють більш дешевими аналогами, а це не дуже добре позначається як на смаку випічки, так і на бажаної текстурі.

Щоб подрібнити плитку шоколаду можна скористатися теркою з великими отворами, кухонним комбайном або гострим ножем. Не потрібно рубати шоколадку занадто дрібно. Саме великі скибочки дозволять отримати апетитні шоколадні вкраплення в готовому десерті.

Класичний рецепт печива з шоколадною крихтою

Печиво з шоколадною крихтою: рецепт американського, вівсяного, м’якого

Найсмачніше печиво в домашніх умовах легко приготувати з найпростіших продуктів. Це стосується і ласощі з шоколадною крихтою. До її складу входять такі складові :

  • 240 г вершкового масла ;
  • 240 г цукру ;
  • 2 яйця ;
  • 3 г солі ;
  • 10 г соди ;
  • 24 г ванільного цукру ;
  • 200 г темного шоколаду ;
  • 400 г борошна.

Готуємо по кроках :

  1. М’яке масло розтерти з цукром (в тому числі і ванільним) до однорідної маси. Вбити яйця і все змішати.
  2. Борошно просіяти з сіллю і содою. Ввести сипучі компоненти в тісто. В останню чергу додати в заміс рубаний шматочками шоколад.
  3. Поділити тісто навпіл, з кожного шматка скачати по ковбасці діаметром 5 см, які обернути харчовою плівкою і прибрати на 20 хв. в морозильну камеру.
  4. Стабілізуватися в холоді тісто порізати кружечками товщиною 5-8 мм, які відправити на деко. Піч при 180-200ņС 10-12 хв.

Порада! Для більш насиченого шоколаду частина борошна можна замінити какао-порошком.

Вівсяне печиво з шоколадною крихтою

Печиво з шоколадною крихтою: рецепт американського, вівсяного, м’якого

Смачні вівсяні печива в домашніх умовах можна зробити і без грама борошна. Основою такого десерту стануть вівсяних пластівці, які краще вибирати не швидкого приготування, а ті, які варять не менш 10 хв. Перелік необхідних для цієї випічки продуктів :

  • 450 г вівсяних пластівців ;
  • 130 г вершкового масла ;
  • 25 мл меду ;
  • 140 г коричневого цукру ;
  • 2 яйця ;
  • 100 г шоколаду ;
  • 1 лимон (цедра і сік) ;
  • 5-6 г соди.

Хід роботи:

  1. Вівсяні пластівці всипати в чашу кухонного комбайна або блендера і перебити в дрібну крихту. Шоколад також можна подрібнити блендером або порубати на шматочки ножем.
  2. У мисці відповідного літражу з’єднати вівсяну борошно, шоколадну крихту, мед цукор, цедру, яйця і гашену соком соду. Все старанно вимішати. Має вийти негусте тісто.
  3. Вологіми руками зліпити круглі печеньки і спекти їх в розігрітій духовці. Температура випічки – 180С, час випічки – 10-12 хв.

Пісочне печиво з шматочками шоколаду

Печиво з шоколадною крихтою: рецепт американського, вівсяного, м’якого

Печиво з шоколадними шматочками на пісочній основі вважається класикою, його рецепт був описаний вище. Є ще один варіант такої випічки, але вже без яєць. Він підійде тим, у кого алергія на яйця або вони не можуть вживати їх з інших причин. Для безяїчного печива знадобляться такі інгредієнти :

  • 210 г вершкового масла ;
  • 180 г цукру ;
  • 50 мл молока ;
  • 5 г ваніліну ;
  • 3 г солі ;
  • 6 г соди гашеного лимонним соком ;
  • 320 г борошна ;
  • 100 г шоколаду.

Як приготувати шоколадне печиво :

  1. М’яке масло збити з цукром, влити в нього молоко кімнатної температури і перемішати. Потім просіяти борошно, сіль і ванілін, додати гашену соду.
  2. Шоколад порубати ножем на маленькі шматочки, які додати до добре вимішаного тесту. Заміс скачати в кулю, обернути плівкою і прибрати на 20-30 хв. в холодильник.
  3. Після охолодження сформувати з тесту печеньки, викласти їх на змащений маслом або застелений пергаментом деко і спекти при 200-2208С протягом 8-12 хв.

Порада! Дуже зручно формувати печиво, набираючи тісто ложкою для морозива, так виходять кульки однакові за вагою і формою.

Американське печиво кукис

Печиво з шоколадною крихтою: рецепт американського, вівсяного, м’якого

Для американців печиво (Cookies) – це особливий десерт і найпопулярніша випічка. Його продають на благодійних шкільних ярмарках, ним обов’язково доповнюють вечірній стакан теплого молока, без печива неможливо уявити дружні посиденьки за чашкою чаю або візит до бабусі. Cookies може відрізнятися за розміром (великі або маленькі), по текстурі (м’яке або хрустке).

Як начинки в нього можуть додавати горіхи, сухофрукти, цукати, м’яку карамель або маршмеллоу, але найпопулярнішим залишається американське печиво з шоколадною крихтою. Щоб його приготувати знадобляться :

  • 225 г м’якого вершкового масла ;
  • 180 г коричневого очеретяного цукру ;
  • 130 г білого кристалічного цукру ;
  • 180 г вівсяних пластівців ;
  • 330 г борошна ;
  • 12 г розпушувача ;
  • 2 яйця ;
  • 50 г темного шоколаду ;
  • 50 г термостабільних шоколадних крапель ;
  • 60 г смаженого арахісу.

Черговість дій :

  1. М’яке масло збити міксером до однорідності, не варто домагатися того, щоб цукор повністю розійшовся в маслі.
  2. Додати до масляної маси яйця і знову змішати все міксером. Суміш стане більш пишною і еластичною.
  3. Далі в тісто відправити вівсяні пластівці і просіяну з розпушувачем борошно, перемішати.
  4. Шоколад порубати великими шматками, а краплі можна залишити цілими. Додати горіхи і шоколад в заміс.
  5. Від маси відщипувати руками маленькі шматочки (з волоський горіх), скочувати з них кульки, які потім викладати на застелений пергаментом деко і притискати зверху до 1 см завтовшки.
  6. Випікати при 190╖С приблизно 3-4 хв. У духовці печеньки будуть ще м’якими, але після охолодження стануть твердіше.

Однією з варіацій такої американської випічки стала випічка з яскравими вкрапленнями шоколадних драже в кольоровий цукрової глазурі M & M’s.

М’яке печиво з шоколадною крихтою

Печиво з шоколадною крихтою: рецепт американського, вівсяного, м’якого

М’яке шоколадне печиво з шматочками шоколаду можна готують з тих же продуктів, що використовуються для класичного рецепта, але їх пропорції будуть іншими :

  • 250 г вершкового масла ;
  • 110 г звичайного цукру ;
  • 45 г тростинного цукор ;
  • 2 яйця ;
  • 10 мл ванільного екстракту ;
  • 4,5 г солі ;
  • 3,5 г соди ;
  • 60 г борошна ;
  • 210 г шоколадних крапель.

Покрокове приготування :

  1. Протягом 2 хвилин збивати розм’якшене масло з двома видами цукру. Додати яйця і ванільний екстракт, збивати ще хвилину.
  2. До маси всипати сипучі інгредієнти і краплі шоколаду, старанно все розмішати.
  3. Ложкою викласти тісто на підготовлений лист для випічки на відстані 3-4 см один від одного.
  4. Готувати 10-12 хвилин при 180╖С. Дати охолонути пару хвилин на деку, а потім перемістити печенюшки на решітку для подальшого охолодження.

Готову випічку після охолодження можна обсипати цукровою пудрою з корицею.

Рецепт печива з шоколадною крихтою логічно було б закінчити фразою: подавати з холодним молоком. Саме так подають цю випічку на її батьківщині в Америці, але і з гарячим какао або чорним чаєм Cookies в будь-який з наведених варіацій не залишать нікого байдужими.