Приправа майоран: користь і шкода, застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Майоран є улюбленою пряністю західної кулінарії, в наших широтах він менш популярний, ніж, скажімо, кріп і петрушка, і марно. Багато людей про нього навіть і не чули, а тому не знають як і з чим його поєднувати.

Його унікальні смакові якості і корисні властивості заслуговують уваги і визнання не менше, ніж традиційні приправи. Адже невипадково у перекладі з арабської в звучанні «мардакуш» його назва означає «незрівнянний».

Що це таке?

Майоран – родич материнки, м’яти, базиліка, меліси, чаберу, чебрецю, шавлії: всі ці трави входять в сімейство яснотковые. Це дворічна рослина-напівчагарник з дрібними рожевими квіточками веде походження з Туреччини і поширене в південних країнах.

У Європі він відомий з XI століття. Бенедиктинським ченці готували на основі майорану лікер, рецепт якого сьогодні, на жаль, втрачений. Пізніше спецію використовували в якості нюхального тютюну, він допомагав при застуді і для активізації інтелектуальної діяльності. Букетики з майорану дарували тим, хто викликав захоплення. Майоран знайшов застосування навіть в магії в якості компонента приворотного зілля.

Смак у майорану пряний, тонкий, пекучий, гострий, трохи солодкуватий і чимось нагадує кардамон або камфору. Аромат солодкий, квітковий, пряний. Така багата палітра смаку пояснюється великим вмістом ефірних олій і вітамінів.

Фото

Далі ви можете ознайомитися з тим, як спеція виглядає на фото.

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Користь

Майоран є не тільки ароматної і смачної приправою. Його корисні властивості виявили древні греки. У народній медицині майоран використовують для лікування найрізноманітніших недуг.

Майоран рекомендується при безсольовій дієті, коли діагностовані:

  • ожиріння;
  • діабет;
  • захворювання нирок.

Майоран завдяки вмісту магнію володіє заспокійливими властивостями і застосовується:

  • при головних болях;
  • нервових розладах;
  • стресах;
  • мігрені;
  • гіперактивності;
  • депресії і дратівливості.

За рахунок вмісту вітамінів групи В рослину ефективно при лікуванні:

  • ревматичних артритів;
  • розтягнення зв’язок;
  • забоїв;
  • спортивних травм;
  • болях в суглобах і м’язах.

Високий вміст вітаміну С робить майоран незамінним:

  • Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?при авітамінозі;
  • цинзі;
  • порушення менструального циклу;
  • ламкості судин;
  • недостатності мозкового кровообігу.

Майоран завдяки дубильним речовинам у складі вважається ефективним засобом при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту:

  • розладі шлунка;
  • болю і спазмів,
  • метеоризмі;
  • відсутність апетиту;
  • зниження вироблення жовчі;
  • діареї.

Хімічний склад

Всі перераховані вище якості пояснюються багатим вмістом вітамінів та мікроелементів у цьому рослині:

  • вітамін В2 – 0.316 мг;
  • вітамін В4 — 43.6 мг;
  • вітамін В9 — 274 мкг;
  • вітамін C — 51.4 мг;
  • вітамін Е — 1.69 мг;
  • вітамін До — 621.7 мкг;
  • вітамін РР — 4.12 мг;
  • калій — 1522 мг;
  • магній — 346 мг;
  • натрій — 77 мг;
  • фосфор — 306 мг.

Крім цього, майоран, що містять до 3,5% ефірних масел.

Шкоду

Як і у будь-рослини, у майорану є протипоказання:

 

  • вагітність та годування груддю;
  • вік до 3 років;
  • гіпотонія;
  • підвищене згортання крові;
  • схильність до тромбозу вен;
  • індивідуальна непереносимість і алергія на прянощі або ефірні масла.

 

Застосування в кулінарії

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

В різних кухнях народів світу майоран використовується і в свіжому, так і в сушеному вигляді. Вживають листя і квіткові бруньки майорану. Далі розповімо про те, куди і які страви додавати спеції, а також з чим вона краще всього поєднується.

  • Суп м’ясний, бобовий, овочевий, грибний або рибний, прозорий або густий – дуже виграє від майорану, при цьому можна солити страву менше звичайного.
  • М’ясним стравам майоран надає ніжний і благородний смак, завдяки цьому його використовують як компонент ковбасних виробів.
  • Готуючи плов, можна замінити традиційні спеції чайною ложечкою майорану, він зробить більш інтенсивним аромат страви.
  • Риба завдяки майорану стає пряної і більш пікантною, причому, у білих сортів риби це проявляється сильніше, ніж у червоних. Заливне з білої риби не зажадає інших спецій, якщо використовувати майоран.
  • Морепродукти і паштети з риби немислимі без цієї приправи, яка природним чином підсилює смак дарів моря, і для цього достатньо однієї щіпки.
  • Звичайний сир з дещицею майорану на кінчику ножа здасться більш солодким, що дозволить обійтися без зайвого цукру.
  • Щіпка майорану, додана в спагетті або тепле овочеве блюдо, додасть страві багатий пряний смак – це дуже виручає, наприклад, під час посту, допомагає урізноманітнити раціон і обдурити шлунок.
  • Страви з круп стануть особливо ніжними і ароматними завдяки цій спеції, а сіль і солодощі в них додавати не доведеться.
  • У випічці майоран підкреслить смак основного компонента, чи то м’ясо, риба або фрукти, і потрібно приправи зовсім трохи, на кінчику ножа.
  • Вино або глінтвейн з додаванням щіпки майорану розкриє багатий букет і смак напою, а чай або напій з цикорію з додаванням цієї спеції принесуть більше користі здоров’ю.
  • Навіть звичайний бутерброд з підсмаженою ковбасою, злегка посипаній майораном, стане більш вишуканим і апетитним.
  • Тим, хто віддає перевагу домашні лікери і настоянки, добре відомо, що майоран повідомляє напою особливий ніжний аромат. І у складі відомих лікерів «Бехеровка» і «Ягермайстер», безумовно, ця спеція теж присутня.
  • Також на основі майорану можна приготувати оригінальне масло для салатів зі свіжих овочів.Досить додати одну-дві свіжі гілочки або половину чайної ложки сухої спеції в пляшку олії, і через тиждень відмінна пряна заправка готова до вживання. Точно таким же чином готується оцет на майоране.
  • Добре підходить ця спеція і для консервування овочів і м’яса.

Майоран додається ближче до закінчення варіння або прямо перед подачею на стіл.

Використання в медицині

Лікувальні властивості свіжого і сушеного майорану не відрізняються один від одного, так як ця трава не втрачає своїх властивостей при заготівлі і зберіганні.

Пропонуємо подивитися відео про лікарські властивості майорану і його застосування в медицині:

Застосування в косметології

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Ароматний майоран славиться своїм благотворним впливом на волосся і шкіру, тому його відвар і масляний екстракт можна використовувати в косметичних цілях. Він:

  • звужує пори;
  • зміцнює волосяні цибулини;
  • знищує лупа;
  • загоює тріщини на шкірі, зволожує її.

Кілька крапель екстракту за бажанням додають в крем для обличчя або засоби для волосся. За бажанням можна додавати в ванночки для рук, нігті і нігтів.

Як приготувати в домашніх умовах?

Майоран можна виростити самому, якщо є дачна ділянка, а можна купити на сільськогосподарському ринку. Збір виробляють в середині літа і початку осені в суху погоду.

 

  • Рослина промивають в тазику з холодною водою, викидають гнилі і чорні пагони, відокремлюють корінь.
  • Потім промитий майоран пов’язують невеликими пучками по 5-6 рослин і вивішують для просушування на відкритому повітрі в тіні. Найкраще для цього підійдуть східні вікна, балкон на східній стороні. Якщо погода дощова, просушувати рослину можна на кухні над включеної плитою, на відстані не менше метра.
  • Готовність сировини настає через кілька днів, коли листочки стануть зовсім крихкими. При цьому у них повинен зберегтися эфирномасличный компонент, це стає зрозуміло при розтиранні сухих листочків між пальцями.
  • Потім траву подрібнюють спеціальної меленкой і зберігають у темному місці в щільно закритій ємності.

 

Можна додати до цієї спеції інші, наприклад, гострий перець або мускатний горіх.

Найкращими за смаком і ароматом вважаються рослини із західної Азії. З сортів краще французька, іспанська і так званий «дикий» майоран.

Де і як придбати?

Сушений майоран у пакетиках продається в супермаркетах у відділі спецій і приправ, на сільськогосподарському ринку на вагу. При покупці необхідно звертати увагу на термін придатності продукту і загальний вигляд рослини:

  • не повинно бути почорнілих;
  • заплесневевших і підгнилих ділянок;
  • затхлого запаху;
  • гіркого смаку.

Вартість 100 г сушеного майорану:

  • в Москві: 80-120 рублів;
  • у Санкт-Петербурзі: 70-200 рублів.

Зберігання

Сушений і майоран подрібнений найкраще зберігати в закритій скляній або керамічній посудині, з якої не зникнуть ефірні масла. Пластикових пакетів і банок краще уникати, так як в них спеція швидше за все зіпсується, а в металевій ємності – окислиться. В дерев’яній або паперовій тарі ефірні масла можуть вбратися в стінки, і приправа втратить більшу частину своєї смакової цінності.

Термін зберігання майорану – від 2 до 5 років. Періодично має сенс перевіряти, не погіршилася якість спеції, і позбавлятися від зіпсованого.

З якими спеціями поєднується?

Приправа майоран: що це таке і як пряність виглядає на фото, яка користь і шкоду, а також застосування сушеної та свіжої спеції, куди її додавати і як зберігати?

Найкращими компаньйонами для майорану є:

  • лавровий лист;
  • кмин;
  • шавлія;
  • петрушка;
  • червоний і чорний перець;
  • мускатний горіх;
  • кунжут.

Їх можна додати в приготовлену спецію для зберігання, якщо смакові уподобання давно устоялися.

Чим можна замінити?

Якщо цієї спеції під рукою немає, її можна замінити:

  • розмарином;
  • материнкою;
  • чебрецем.

Вони не менш смачні і корисні, однак нюанси у кожної спеції свої.

Ароматне і корисне рослина майоран стане справжнім іншому вмілої господині. А щоб отримати від нього максимум користі, вживати його потрібно в міру.

Цікаве відео

Пропонуємо подивитися відео про майоране, його властивості і застосування: