Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоці

Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоці

Спокусливий на вигляд і чарівний на смак мармуровий кекс не слід плутати з популярною «Зеброю». Базове їх відмінність полягає в технології приготування тесту. Готуючи мармуровий кекс покроково, завжди починають з з’єднання вершкового масла і цукру, потім перемішують їх з іншими інгредієнтами. Кексовое тісто виходить більш пористим і вершковим. І важливо відзначити, що мармуровий кекс, рецепт якого не містить какао, обов’язково готують з його заміною – шоколадом.

Мармуровий кекс на молоці

Тон цього рецептом випічки на молоці задає тростинний цукор – він надає кексу витончений карамельний смак і відтінок.

Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоціІнгредієнти :

  • яйця – 3 шт ;
  • молоко -100 мл ;
  • какао – 1 ст. л.;
  • борошно пшеничне – 210 г ;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • масло вершкове – 240 г ;
  • цукор звичайний – 100 г ;
  • цукор очеретяний – 50 г ;
  • шоколад гіркий – 50 м.

Процес :

  1. Рівно 200 г підталого до м’якості вершкового масла збити з обома видами цукру. В даному випадку маса посветлеет зовсім небагато – через додавання спочатку коричневого очеретяного цукру.
  2. Ввести в суміш поштучно яйця.
  3. Просіяну з розпушувачем борошно малими порціями додати в суміш, чергуючи з підливанням порцій молока.
  4. Розділити готове тісто навпіл і перемішати одну частину з какао.
  5. Викласти тісто пошаро в форму і за допомогою дерев’яної палички намалювати в ньому химерні візерунки.
  6. Надіслати форму в заздалегідь розігріту до 180 ° С духовку на 45 хвилин.
  7. На водяній бані розтопити залишився масло з поламаним на шматочки шоколадом, ретельно перемішати.
  8. Полити глазур’ю почав остигати спечений мармуровий кекс і акуратно розрівняти її по поверхні випічки.

Теоретично, готуючи цей мармуровий шоколадний кекс, молоко в даному рецепті можна сміливо замінювати на молочну сироватку.

Мармуровий кекс на сметані

Помірно соковитий і шовковистий кекс, рецепт якого підійде навіть до святкового столу. У десертну випічку на сметані в принципі доречно додавати не тільки горіхи, але і цукати, сушені ягоди – журавлину, малину.

Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоці
Інгредієнти :

  • сметана – 225 г ;
  • борошно пшеничне – 270 г ;
  • какао – 3 ст. л.;
  • яйця – 3 шт ;
  • масло вершкове – 180 г ;
  • горіхи подрібнені – 3 ст. л.
  • цукор – 280 г ;
  • сода – 1,5 ч. л.

Процес :Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоці

  1. Підтануло вершкове масло збити ретельно з цукром.
  2. Коли суміш побіліє – додати поштучно яйце, перемішуючи.
  3. Погасити соду сметаною і додати до раніше перемішаним інгредієнтів.
  4. Просіявши для насичення киснем борошно, ввести її малими порціями, акуратно розмішуючи тісто, щоб не залишалося грудочок.
  5. Волоські горіхи або фундук підсушити на сковороді і подрібнити в крихту, ретельно порубати ножем або в блендері.
  6. Розділити вийшло тісто навпіл. В одну частину додати какао, в другу – горіхи.
  7. Наповнити форму для випічки тестом, чергуючи світлу половину і тісто з какао пошарово. Шпажкою зобразити в тесті візерунки, злегка перемішуючи його.
  8. Помістити форму в духовку, завчасно розігріту до 180 ° С на 40 хвилин.

До речі! Крім сметани, в цьому рецепті випічки також можна використовувати ряженку або натуральний йогурт.

Мармуровий кекс осінній

Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоці
Не просто апетитний, але зігріває, буквально затишний мармуровий кекс з какао. Його можна подавати в стилі десертів Вікторіанської Англії – доповнивши яблучним або апельсиновим джемом.

Інгредієнти :

  • яйця – 4 шт ;
  • масло вершкове – 75 г ;
  • масло рослинне рафіноване – 80 г ;
  • цукор – 250 г ;
  • сода – на кінчику ножа ;
  • м’якоть гарбуза – 230 г ;
  • суха цедра лимона – 0,5 ч. л.;
  • ряженка – 50 г ;
  • борошно пшеничне – 400 г ;
  • какао – 2 ст. л.;
  • розпушувач – 2,5 ч. л.;
  • сіль – на кінчику ножа ;
  • кориця – за смаком.

Процес :

  1. Підтануло вершкове масло збити добіла з половиною цукру.
  2. Ввести в суміш 2 яйця ;
  3. Додати в суміш сметану і добре все перемішати.
  4. Просіяти 120 г борошна з 0,5 ч. л. розпушувача і содою і додати, перемішуючи, в підготовлену суміш рідких інгредієнтів.
  5. Приймешать в тісто какао.
  6. Для приготування гарбузового тесту засипати шматочки овоча в каструлю і залити водою так, щоб ледь покривала їх. Довести до кипіння, зменшити вогонь і проварити до м’якості гарбуза. Злити воду і подрібнити овоч в пюре через сито або в блендері.Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоці
  7. Засипати до гарбузового пюре залишилися яйця, цукор, сіль і цедру, додати корицю, влити рослинне масло і все ретельно перемішати.
  8. Решта борошно з розпушувачем просіяти і ввести в гарбузове тісто, збиваючи.
  9. Викласти пошарово в форму обидва види тесту і шпажкою намалювати в ньому майбутній мармуровий візерунок.
  10. Помістити форму в попередньо розігріту до 180 ° С духовку на 55 хвилин.

Кращим вибором для цього кексу і взагалі солодкої випічки, на думку шеф-кухарів і відгуків домашніх кулінарів, можуть стати солодкуваті сорти гарбузів – так звані «пляшкові».

Мармуровий кекс на кефірі

Оригінальний кекс, рецепт якого доповнено рисової борошном, врівноважує надмірну соковитість, яку міг би надати йому кефір.

Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоці
Інгредієнти :

  • борошно пшеничне -140 г ;
  • борошно рисова – 50 г ;
  • яйця – 3 шт ;
  • розпушувач – 0,5 ч. л.;
  • цукор звичайний – 130 г ;
  • цукор ванільний – 1 ч. л.;
  • какао – 1 ст. л.;
  • масло вершкове – 100 г ;
  • сіль – на кінчику ножа.

Процес :

  1. Розм’якшене масло збити добілу з обома видами цукру і сіллю.
  2. Ввести в суміш яйця.
  3. Просіяти з розпушувачем обидва різновиди борошна і ретельно перемішуючи, додати половину сухої суміші до підготовленим рідким інгредієнтам.
  4. Влити кефір і продовжити збивання.
  5. Засипати решту борошно і ретельно перемішати.
  6. Розділити тісто навпіл і в одну частину примішати какао.
  7. Наповнити форму для випічки тестом на кефірі, чергуючи його потроху темними і світлими шарами і занурюючи в кожен шпажку для створення мармурового візерунка.
  8. Надіслати форму в розігріту до 180 ° С духовку на 50 хвилин.

До речі! На відміну від більшості звичайних рецептів кексів, цей мармуровий кекс на кефірі рекомендується подавати попередньо витриманим в холодильнику 4-6 годин.

Мармуровий кекс в мультиварці

Незамінна кухонна помічника – мультиварка, здатна і на випічку усіляких кексів. Мармурова класика в цьому рецепті постає в оригінальному вигляді за рахунок зміни порядку з’єднання складових і тісто виходить більш щільним, ніж звичайне кексовую – за рахунок додавання сиру.

Інгредієнти :

  • борошно пшеничне – 75 г ;
  • цукор – 75 г ;
  • яйця – 3 шт ;
  • шоколад гіркий – 75 г ;
  • масло вершкове – 75 г ;
  • сіль – на кінчику ножа ;
  • сир – 150 м.

Процес :

  1. Всі яйця перемішати і розділити отриману суміш навпіл.
  2. Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоціОдну частину яєць збити з дрібкою солі, потім з’єднати з цукром.
  3. Борошно просіяти на 2-3 рази і малими порціями ввести в суміш, ретельно перемішуючи.
  4. Шоколад поламати на шматочки і помістивши з вершковим маслом в одну миску, розтопити все на водяній бані або в мікрохвильовій печі, потім перемішати.
  5. З’єднати практично готове тісто з шоколадною масою.
  6. Сир розтерти до однорідної, майже кремової консистенції за допомогою сита або блендера.
  7. Акуратно перемішати залишилися яйця з сиром.
  8. Присипати чашу мультиварки зсередини борошном.
  9. Пошарово викласти в мультварку темне тісто і сирно-яєчну суміш. Використовуючи шпажку, створити в тесті витіюваті візерунки.
  10. Закрити кришку мультиварки і на 40 хвилин запустити режим «Випічка» до готовності шоколадного кексу.

Щоб цей рецепт мармурового кексу в мультиварці порадував результатом і вийшов не дуже мокрим, рекомендується брати сир 1% або знежирений.

Секрети приготування мармурового кексу з какао

Рецепт мармурового кексу: на сметані, кефірі, молоці Форму для випічки мармурового кексу, майже завжди потрібно змащувати по дну і бортиків вершковим маслом. Якщо на дно постелений кулінарний пергамент – змащують тільки стінки.

Важливо! Приготований мармуровий кекс в духовці можна витягувати відразу ж, але перш ніж виймати з форми і нарізати – потрібно дати йому охолонути, як і більшості пирогів. Тому що в разі поспішності ніжне тісто ризикує опинитися прим’ятим.

Готовність мармурових кексів прийнято перевіряти за допомогою дерев’яної палички – її занурюють в випічку і назовні вона повинна виходити сухий.

Мармуровий кекс – прекрасний варіант випічки до чаю як для початківців, так і для досвідчених кулінарів. Новачки можуть розраховувати на апетитний результат без клопоту. А що відбулися кухаря – використовуючи мармуровий кекс, рецепт якого викладено покроково, можуть створювати на його базі нові шедеври.