Історія пивоваріння налічує 6 000 років, але тільки в кінці XX століття був винайдений унікальний напій – пиво зі смаком шоколаду. Одним з головних його виробників стала японська пивоварня Sankt Gallen Brewery – представила шоколадне диво до Дня Святого Валентина. Світ був підкорений вишуканою новинкою, а сам рецепт шоколадного пива неважко повторити в домашніх умовах. І природно, щоб абсолютно насолоджуватися ним, корисно також знати, з якими продуктами дане пиво гармонійно поєднується.
Особливості пива з шоколадним смаком
Темне шоколадне пиво випускає безліч компаній і нерідко їх технології виробництва і склад значно різняться. Але все різноманіття рецептури можна розділити на дві великі групи.
Це може бути пиво з додаванням какао-порошку або готового шоколаду, як, наприклад, шоколадне пиво Double Chocolate Stout – з гірким швейцарським шоколадом.
І друга категорія створюється завдяки додаванню шоколадного солоду. Його назва походить через темно-коричневого кольору, а також від того, що він надає кінцевим напоїв благородні, смажені смак і аромат, в яких розрізняються нотки шоколаду, кава і можливо іноді – присмак лісових горіхів. Природно, цей солод також відповідає за потемніння відтінку напоїв.
З чим пити шоколадне пиво
Класичним доповненням до нього вважається шоколад – білий, молочний або гіркий. Розкрити насичений смак напою також допомагають наступні страви і продукти :
- сирне печиво ;
- чізкейкі на основі цитрусових або з додаванням м’яти ;
- ківі, груша, полуниця, інжир, нектарини ;
- суфле з гарбуза.
Добре поєднується пиво з шоколадним смаком і з м’ясними стравами – запеченими зі свинини, паштетами з печінки качки і м’яса дичини, реберцями на грилі, яловичими стейками з кров’ю.
Важливо! Шоколадну різновид пива подають охолодженої, але ні в якому разі не крижаний – надмірна холодність позбавляє напій багатства смаку.
Рецепт шоколадного пива
Щоб цей домашній пивний продукт гарантовано порадував, тим, хто раніше не був знайомий з ним, рекомендується готувати його за рецептом, в якому «шоколад» створюється солодом. І далі експериментувати з різними варіаціями.
Інгредієнти з сортів солоду :
- Pale Ale – 4,25 кг ;
- карамельний Chateau Cara Crystal – 250 г ;
- Wheat Blanc – 250 г ;
- шоколадний Carafa – 175 г ;
- палений Chateau Black – 75 г ;
- хміль Willamette – 18 г ;
- хміль Cascade – 18 г ;
- дріжджі Fermentis S-04 – 0,25 пачки.
Покроковий процес :
- Нагріти 10 л води до 53 ° C .
- Засипати солод сортів Wheat Blanc, Chateau Cara Crystal, Pale Ale.
- Через 18-22 хвилини збільшити температуру до 65-68 ° C і відрахувати ще 40 хвилин.
- Підігріти окремо 8 л води до 80 ° C .
- Збільшити температуру в ємності з суслом до 72 ° C, додати солод Chateau Black і Carafa і відрахувати 18-22 хвилини.
- Через вказаний проміжок часу підігріти сусло ще до 79 хвилин.
- Через 5 хвилин злити суcло.
- Промити залишки солоду водою, довівши загальний обсяг майбутнього пива до 18 л.
- Збільшилося в обсязі сусло довести до кипіння і видалити з поверхні піну.
- Додати хміль Willamette і через 43-47 хвилин – хміль Cascade.
- Знову довести все до кипіння, відрахувати 5 хвилин і охолодити майже готове пиво до 25-30 ° C .
- Перелити пиво в бродильну ємність тонкої струменем з висоти.
- Додати в рідину дріжджі, закрити ємність кришкою і прибрати на 4 тижні.
- Через 1 тиждень зняти пиво з осаду – перелив в чисту бродильну ємність.
- Ще через 1 тиждень пиво карбонізують – розливають по пляшках з додаванням цукру з розрахунку 8 г на 1 л пива.
- Пиво витримують до готовності ще 2 тижні.
Важливо! Чим швидше охолоне сусло – тим краще і менше шансів «зараження» пива патогенними мікроорганізмами, які потрапили з повітря. Для прискорення процесу можна опустити ємність в крижану воду.
Із зазначеної кількості інгредієнтів має вийти близько 16 літрів пива. Готовий напій відрізняється шовковистістю, що не нудотної солодкістю і дивовижною глибиною аромату і смаку, плавно розкривається в кожному горлі.
Рецепт шоколадного пива доступний навіть початківцям любителям домашнього алкоголю. Пиво з шоколадом може стати прикрасою святкового застілля, а якщо пляшку з ним упакувати відповідним чином – то і вражаючим подарунком для родича, друга або колеги.