Рецепти шоколадного манника: на кефірі, на молоці, на сметані

Шоколадний манник являє собою простий пиріг, на заміс і запікання йде мало часу і сил. В результаті виходить ніжна випічка. Рецепт шоколадного манника нехитрий і простий. Блюдо за смаком виходить як святковий шоколадний бісквітний пиріг, але для готування використовують поширені і доступні продукти. Якщо піч в мультиварці, це ще більше полегшить працю господині. Манник готується на молоці, сметані, кефірі.

Шоколадний манник на кефірі

Пиріг на кефірі виходить шаруватим. Його подають з джемом, сметаною, а можна розрізати на коржі, промазати кремом і сформувати простий торт. Відмінність манника від простого бісквіта полягає в тому, що його тісто щільніше і напітаннее, до того ж воно не опадає, якщо втрутитися в процес запікання. Манник зберігає свій первісний вигляд.

Рецепти шоколадного манника: на кефірі, на молоці, на сметані

Щоб пізнати істинний смак пирога, потрібно дати крупі набрякнути в кефірі протягом півтори години. Також знадобиться витратити мінімум 45 хвилин на запікання і 15 хвилин для з’єднання компонентів. Разом піде 1,5 години.

Інгредієнти :

  • кефір – 1 ст.;
  • яйце – 3 шт.;
  • манна крупа – 1 ст.;
  • пшеничне борошно – 1 ст.;
  • рослинне масло – 30 г ;
  • какао-порошок – 4 ст. л.;
  • розпушувач – 0,5 ч. л.;
  • цукор – 150 г ;
  • сіль – 0,5 ч. л.

Рецепт шоколадного манника на кефірі :

  1. У широку тарілку наливають кисломолочний продукт, занурюють манку і перемішують, щоб суміш стала однорідною. Залишають для набухання на 1.5 години.
  2. Після закінчення часу в інший посуд розбивають яйця, солять і насипають цукор. Всі компоненти збивають міксером або в комбайні, щоб утворилася піна.
  3. Вливають напівготову манку і вимішують.
  4. Кладуть розпушувач, з’єднавши його з ложкою борошна. Знову перемішують.
  5. Потім просіюють борошно і відразу місять тісто.
  6. В кінці наливають масло і заважають.
  7. Ємність для запікання промазують маслом, виливають в неї тісто.
  8. Поміщають в розігріту до 200 градусів духовку на 50 хвилин.

Готовність перевіряють за допомогою зубочистки. Протикають їй середину пирога. Якщо паличка чиста, випічка готова. Після виключення духовки пирогу дають постояти півгодини, потім дістають і посипають пудрою.

Шоколадний манник на молоці

Рецепти шоколадного манника: на кефірі, на молоці, на сметані

Інгредієнти :

  • манна крупа – 1 ст.;
  • борошно вищого сорту – 1 ст.;
  • цукор – 1 ст.;
  • молоко – 1 ст.;
  • яйце куряче – 2 шт.;
  • ванільний цукор – 1 ч. л.;
  • рафіноване масло – 0,5 ст.:
  • какао-порошок – 3 ст. л.;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • родзинки, горіхи, цукати.

Як спекти шоколадний манник :

  1. У каструлю вливають молоко, насипають какао. Перемішують, щоб маса стала однорідною.
  2. Ставлять на плиту і доводять до закипання, знижують вогонь і варять протягом 5 хв.
  3. Потім прибирають з плити і залишають остигати.
  4. У підігріте молоко насипають склянку манки і дають постояти приблизно 30 хвилин.
  5. За цей час крупа набухне, і маса стане більш густою.
  6. Тим часом збивають яйця і цукор до утворення піни.
  7. Потім перекладають манну суміш і продовжують збивати.
  8. Попередньо просіюють борошно, щоб вона наситилася киснем, і пиріг вийшов пишним. Додають розпушувач.
  9. Чи не перестаючи збивати, додають борошняну масу, масло, ванільний цукор.
  10. Тісто виходить густим, якщо набрати на ложку і опустити, то воно буде повільно стікати.

У цьому рецепті при збиванні яєць замість цукру можна використовувати цукрову пудру. Вона швидше розчиниться. Яйця повинні бути охолодженими, з холодильника. Тоді вони дадуть міцну піну.

Шоколадний манник на сметані

Манник з шоколадною начинкою нагадує кекс, але ця випічка більш розсипчаста і ніжна. У неї можна додасть різні інгредієнти – какао-порошок, родзинки, сметану і навіть топлений шоколад.

Рецепти шоколадного манника: на кефірі, на молоці, на сметані

Склад продуктів :

  • манна крупа – 1 ст.;
  • пшеничне борошно – 150 г ;
  • яйце – 4 шт.;
  • сметана – 300 г ;
  • цукор – 200 г ;
  • вершкове масло – 100 г ;
  • какао-порошок – 3 ч. л.;
  • сода – 1 ч. л.;
  • ванільний цукор – 1 уп.;
  • молочний шоколад – половина пачки ;
  • сіль.

Спосіб приготування пирога з манки :

  1. Масло залишають біля включеного газу або батареї.
  2. Манку насипають в сухий посуд, кладуть сметану і перемішують.
  3. Ставлять поруч з маслом на 30 хв.
  4. Збивають розм’якшене масло зі звичайним і ванільним цукром. Солять.
  5. По черзі збивають яйця.
  6. До манке насипають соду, борошно і какао. Ретельно розмішують і в неї переливають яєчно-масляну масу.
  7. Виходить густе тісто, його переливають в форму, застелену пергаментом.
  8. Шоколад розламують на часточки і викладають зверху.
  9. Форму відправляють в розігріту до 180 градусів духовку і випікають 45 хвилин.

Через 25 хвилин після закінчення приготування шоколадний манник в духовці можна подавати до столу. З огляду на те, що манка не заварюється в окропі, а заливається сметаною, краще вибрати дрібнозернистий помел. Тоді крупа швидше розвариться і не буде сирої. Також потрібно ретельно вимішувати тісто на етапі введення порошку. Він повинен рівномірно розподілятися по суміші, тоді колір манника вийде красивим, однорідним і привабливим.

Шоколадний манник в мультиварці з яблуками

Цей рецепт особливо хороший для готування в літній час, коли на вулиці стоїть спека, а їсти важку їжу зовсім не хочеться. Варто спробувати шоколадний манник з яблуками. Випічка вийде на славу. Діти від неї залишаться в захваті. Крім того, в ньому немає ні грама борошна. Для людей, які дотримуються дієту, це важливий показник.

Рецепти шоколадного манника: на кефірі, на молоці, на сметані

Список компонентів :

  • крупа – 200 г ;
  • яйце – 3 шт.;
  • кефір 2,5% – 300 мл ;
  • цукор – 1 ст.;
  • масло вершкове – 70 г ;
  • яблука – 3 шт.;
  • розпушувач – 1 пак.;
  • шоколад – 80 г ;
  • ванілін за бажанням.

Покроковий рецепт, як спекти десерт :

  1. Спочатку манку заливають кефіром і залишають на 40 хвилин.
  2. Яйця збивають з цукром, додають шматок масла, вливають попередньо розтоплений шоколад і знову перемішують.
  3. У шоколадно-яєчну масу по ложці кладуть манку.
  4. Насипають розпушувач і гарненько перемішують. Шоколадне тісто готове. Відставляють його в сторону і займаються начинкою.
  5. Яблука очищають від шкурки, якщо вона жорстка. Ріжуть соломкою або невеликими скибочками.
  6. Дно чаші мультиварки промазують маслом, вливають половину тесту і розкладають яблука. Поверх заливають іншу половину тесту. Поверхня вирівнюють лопаткою.
  7. Посипають корицею і кладуть кілька часточок яблука.
  8. На мультиварці вибирають режим «випічка» на 60 хвилин.

За 10 хвилин до закінчення готування манник необхідно перевернути на іншу сторону, тоді він пропечеться рівномірно, а забарвлення буде золотистим. У цьому рецепті не використовується борошно, тільки крупа. Це не погіршує смаку, не псує його. Випічка виходить ніжною, ароматної і дуже м’якою.

Деякі люди вказують, що пиріг вийшов сухим. Це пов’язано з тим, що вони не дали часу набрякнути манке, а відразу почали заважати компоненти. Щоб десерт добре спікся і вийшов найсмачніший манник, потрібно якийсь період залишити крупу в рідини.

Рецепт шоколадного манника обов’язково повинен бути присутнім в кулінарній книзі справжньої господині, люблячої радувати своїх домочадців смачною випічкою. За смаковими уподобаннями вибирають будь-який вподобаний – на сметані, кефірі. Існують навіть пісні рецептури манника. Пиріг виходить ароматним, солодким, ніжним.