Пудинг – старовинна страва англійської кухні, призначене для сніданку. Традиційно його робили із залишків хліба, недоїденої рисової каші, молока і збитих яєць. У прагненні урізноманітнити меню в нього стали додавати ароматні прянощі, сухофрукти, але найпопулярнішим став рецепт шоколадного пудингу. У його приготуванні задіють какао або розтоплений шоколад. Щоденне блюдо легко перетворити в святковий десерт, якщо доповнити його начинками з фруктів, ягід і інших відповідних компонентів.
Як приготувати шоколадний пудинг: особливості
Головна складність, з якою стикаються господині, в перший раз готують англійський десерт, отримання правильної консистенції. В ідеалі пудинг повинен бути щільним, але повітряним, значно м’якше маффіни або запіканки.
Існує кілька секретів, як зробити шоколадний пудинг потрібної структури :
- Яєчні білки мало збити в піну. Перед початком змішування інгредієнтів вони повинні мати форму щільних піків, які додадуть десерту повітряність.
- Цікаві нотки шоколадному пудингу надає алкоголь. Якщо блюдо не призначене для дітей, сміливо можна додавати пару крапель коньяку, вишневого лікеру або амаретто.
- Будь-пунд (і шоколадний не виняток) вимагає чіткого дотримання пропорцій інгредієнтів. Не варто намагатися додати більше начинки. Десерт через це не підніметься при запіканні.
- Форму, в якій буде готуватися пудинг, потрібно заповнювати тільки на третину. В процесі прогрівання маса почне сильно збільшуватися в обсязі.
- Поки пудинг знаходиться в духовці, заборонено відкривати дверцята (навіть, щоб перевірити ступінь готовності). Через це пишна шапка опаде, і блюдо безповоротно зіпсується.
Досвідченим кулінарам вдається визначити на око готовий пудинг на основі шоколаду. Його краю починають відставати від форми (завдяки цьому він так легко витягується з посуду). Для підстраховки на фінальному етапі можна вмочити в масу дерев’яну зубочистку (якщо вона суха, десерт готовий).
До речі! Деякі любителі домашньої випічки воліють недопечений пудинг. Він володіє більш рідкою структурою, тому його потрібно подавати в креманках.
Рецепти шоколадних пудингів
Шоколадний пудинг в домашніх умовах не обов’язково повинен виконувати тільки функцію сніданку. При правильному приготуванні і незначній зміні традиційної англійської рецептури він стане повноцінним доповненням до сімейного чаювання або святковим десертом, який вразить всіх гостей.
Класичний шоколадний пудинг
Традиційний англійська десерт готують двома способами. У першому випадку шоколадний пудинг з какао змішують з молоком, цукром і крохмалем. Другий рецепт передбачає запікання повітряної маси з хлібної крихтою.
Спосіб 1
Склад інгредієнтів :
- молоко – 2 ст.;
- суміш какао з цукровим піском – 4 ст.л.;
- крохмаль (краще кукурудзяний) – 2 ст.л.;
- яйце – 1 шт.;
- мелений лісовий горіх – 2 ст.л.
Техніка готування :
- Прогріти молоко до 50 градусів.
- Збити яєчний білок в міцну піну. Жовток злегка пробити виделкою до отримання однорідної жовтої маси.
- Засипати в тепле молоко все інгредієнти. Збити заготівлю міксером (мінімально необхідне для цього час – 5 хвилин). Всі компоненти повинні повністю розчинитися.
- Повернути заготівлю на плиту, не припиняючи збивання, довести до кипіння. Протримати бульбашки суміш на вогні 1 хвилину.
Готовий десерт розлити по порційних формочкам. Прикрасити дробленими волоськими горіхами, марципаном або іншим відповідним кондитерським декором.
Спосіб 2
Склад інгредієнтів :
- м’якоть батона – 300 г ;
- концентрований шоколад – 100 г ;
- яйця – 2 шт. (Плюс ще 3 жовтки) ;
- молоко – 2 з невеликим склянки ;
- цукор – 150 г ;
- масло – для мастила посуду ;
- кориця, родзинки (не більше 50 г) і ванільний цукор – за смаком.
Техніка готування :
- Хлібну м’якоть очистити від жорстких корок і нарізати кубиками з ребрами в 2 см.
- Промасліть жароміцну форму і укласти в неї підготовлені хлібні крихти.
- Закип’ятити молоко і розчинити в гарячій рідини поламаний на дрібні шматочки шоколад.
- Збити яйця з жовтками і цукром. Одержану пишну масу залити в каструлю з розведеним шоколадом. Роботу приладу при цьому переривати не треба.
- Додати до маси спеції і родзинки і розподілити її поверх хлібних кубиків.
Випікається шоколадний пудинг 30-40 хвилин в залежності від потужності плити (оптимальна температура 180 градусів). Охолололо блюдо при подачі поливають заварним сиропом.
Для нього буде потрібно :
- цукор – 150 г ;
- молоко – 500 мл ;
- борошно – 35 г ;
- ванілін – щіпка ;
- яйця – 2 шт.;
- вершкове масло – 100 м.
Збити перераховані компоненти до однорідності (комків бути не повинно). Поварити сироп до загустенія і охолодити протягом 2 годин. Отримана заливка за смаком схожа на домашній заварний крем. При бажанні йому теж можна надати шоколадність. Для цього на стадії змішування додають 1,5 ст.л. порошкового какао.
З темного шоколаду і збитих вершків
Покроковий процес приготування десерту за цим рецептом подужає навіть дитина. Найскладніше – дочекатися, коли шоколадний пудинг загусне, а не з’їсти його завчасно.
Склад інгредієнтів :
- темний шоколад – 2 плитки ;
- вершкове масло – 2/3 уп.;
- борошно – 80 г ;
- збиті вершки – 200 мл ;
- молоко – 0,8 л ;
- цукор – 160 м.
Техніка готування :
- Дрібно наламати шоколад, розтопити зручним способом.
- Закип’ятити молоко.
- Нарізане шматочками вершкове масло злегка підігріти в каструлі (щоб розтануло). Коли це станеться, розвести в ньому цукор.
- З’єднати масляну і шоколадну основи.
- Частинами просіяти в базу борошно, ретельно розмішуючи її при цьому. У шоколадній масі не повинно залишитися грудочок.
Зверніть увагу! Каструлю з плити в ході роботи можна не знімати. Якщо виставити мінімальний вогонь і періодично помішувати майбутній пудинг, шоколадна основа швидше загусне.
- У загустілу масу долити гаряче молоко. Збити віночком до однорідності і продовжити зварювати при безперервному помішуванні 4-5 хвилин.
Залишається тільки розлити вийшла шовковисту масу за формочкам і дочекатися застигання. В ідеалі протримати шоколадний пудинг в холоді ніч.
З кавою
Найпопулярніший серед шокоголіків рецепт домашнього шоколадного пудингу, в якому крім традиційної плитки додають розчинну каву.
Склад інгредієнтів :
- шоколад (будь-який, крім білого) – 100 г ;
- суміш молока і нежирних вершків (в співвідношенні 1: 1) – 250 мл ;
- готову каву – 125 мл ;
- коричневий цукор – 1 ст.л.;
- крохмаль – 10 г ;
- сіль і коричний порошок – по 1 щіпці.
Техніка готування :
- Закинути щіпку солі в вершково-молочну основу, закип’ятити.
- Розкришити шоколад, після чого розчинити в гарячому молоці.
- У остиглий кави всипати цукор, корицю і крохмаль. Перелити його в шоколадну основу.
- Почати заварювати майбутній пудинг. Коли він досить загусне, зняти з вогню і розлити по силіконових формочкам.
Дати пудингу постояти 2 години, щоб він частково затвердів. Потім акуратно дістати з формочки.
До речі! Якщо виникають складнощі з витяганням пудингу (таке буває при тривалому витримуванні заготовки в холоді), можна на кілька секунд помістити його в гарячу воду. Головне – не перестаратися, інакше шоколадний десерт почне танути.
Шоколадний пудинг з апельсином
Десерт «Пудинг шоколадний» цікавий тим, що легко трансформується в святкове блюдо. Один з популярних серед європейців варіантів – поєднання какао-основи з цитрусовими нотками. Така страва прийнято робити на новорічних і різдвяних святах.
Склад інгредієнтів :
- темна плитка шоколаду – 55 г ;
- апельсин (обов’язково з тонкою шкуркою, вона містить менше гіркоти) – 1 шт.;
- просіяна борошно – 170 г ;
- яйця – 2 шт.;
- коров’яче масло – 130 г (85 г повинно бути розм’якшеним, інше в твердій формі) ;
- порошок какао – 55 г ;
- цукор – 160 г ;
- молоко – 2 ст.л.
Техніка готування :
- Занурити в киплячу воду неочищений апельсин, накрити каструлю кришкою і поварити 10-15 хвилин.
- Окремо наламати шоколад, з’єднати його з 85 г масла і прогріти на водяній бані (продукти повинні повністю розплавитися).
- Змішати борошно з какао, долити до них шоколадну основу і сирі яйця. Розмішати масу до отримання однорідної структури.
- Витягти з води зварений апельсин. Шкурку з усіх боків наколоти виделкою.
- Глибоку форму застелити фольгою. Залити трохи більше половини шоколадного тесту. По центру укласти нарізане шматочками масло, а поверх нього апельсин. Втиснути начинку, щоб на поверхні залишилася тільки помаранчева верхівка.
- Прикрити апельсин залишками масла шоколадним тестом.
- Застелити верх форми фольгою і поставити її на водяну баню. Рівень рідини повинен доходити до половини посуду, в якій розміщений пудинг.
- Варити десерт на пару, підливаючи воду в міру її википання.
Готовий смачний пудинг остудити до кімнатної температури, після чого прибрати на ніч в холодильник. Витягувати з форми шоколадний десерт краще перед подачею.
Шоколадно-ванільний листковий пудинг
Приготування англійської шоколадного десерту можна обіграти по-новому, якщо зробити його двошаровим і помістити в високі келихи.
Склад інгредієнтів :
- ванільний цукор – 20 г ;
- звичайний цукор – 100 г ;
- какао-пудра – 30 г ;
- просіяна борошно – 50 г ;
- молоко – 600 мл ;
- вершкове масло – 30 м.
Техніка готування :
- Змішати борошно з цукром, долити 0,5 л молока і поставити на плиту. Довести масу до закипання при постійному помішуванні.
- Додати масло, продовжити збивати віночком. У масі не повинно залишатися слідів сухого борошна, інакше все пригорить і зіпсує смак пудингу.
- Коли пудинг по густоті зрівняється з манною кашею, зняти з плити і розділити на 2 частини.
- В першу основу додати ванільний цукор, додатково прогріти 30 секунд, щоб допомогти кристалікам розчинитися. Дати злегка охолонути.
- В решту пудингу додати какао і молоко. Перемішати і прогріти 1 хвилину.
Викласти вийшов пудинг в високі склянки, поперемінно чергуючи білий і шоколадний шар. Охолодити протягом 1 години.
Рецепт шоколадного пудингу можна доповнювати своїми улюбленими продуктами. У їх числі можуть бути банани, ягода, чорнослив, родзинки і навіть м’ята. Головне його гідність – натуральність складу, якої не відрізняються магазинні шоколадні десерти.