Рецепти шоколадного пудингу в домашніх умовах

Пудинг – старовинна страва англійської кухні, призначене для сніданку. Традиційно його робили із залишків хліба, недоїденої рисової каші, молока і збитих яєць. У прагненні урізноманітнити меню в нього стали додавати ароматні прянощі, сухофрукти, але найпопулярнішим став рецепт шоколадного пудингу. У його приготуванні задіють какао або розтоплений шоколад. Щоденне блюдо легко перетворити в святковий десерт, якщо доповнити його начинками з фруктів, ягід і інших відповідних компонентів.

Як приготувати шоколадний пудинг: особливості

Головна складність, з якою стикаються господині, в перший раз готують англійський десерт, отримання правильної консистенції. В ідеалі пудинг повинен бути щільним, але повітряним, значно м’якше маффіни або запіканки.

Рецепти шоколадного пудингу в домашніх умовах

Існує кілька секретів, як зробити шоколадний пудинг потрібної структури :

  1. Яєчні білки мало збити в піну. Перед початком змішування інгредієнтів вони повинні мати форму щільних піків, які додадуть десерту повітряність.
  2. Цікаві нотки шоколадному пудингу надає алкоголь. Якщо блюдо не призначене для дітей, сміливо можна додавати пару крапель коньяку, вишневого лікеру або амаретто.
  3. Будь-пунд (і шоколадний не виняток) вимагає чіткого дотримання пропорцій інгредієнтів. Не варто намагатися додати більше начинки. Десерт через це не підніметься при запіканні.
  4. Форму, в якій буде готуватися пудинг, потрібно заповнювати тільки на третину. В процесі прогрівання маса почне сильно збільшуватися в обсязі.
  5. Поки пудинг знаходиться в духовці, заборонено відкривати дверцята (навіть, щоб перевірити ступінь готовності). Через це пишна шапка опаде, і блюдо безповоротно зіпсується.

Досвідченим кулінарам вдається визначити на око готовий пудинг на основі шоколаду. Його краю починають відставати від форми (завдяки цьому він так легко витягується з посуду). Для підстраховки на фінальному етапі можна вмочити в масу дерев’яну зубочистку (якщо вона суха, десерт готовий).

До речі! Деякі любителі домашньої випічки воліють недопечений пудинг. Він володіє більш рідкою структурою, тому його потрібно подавати в креманках.

Рецепти шоколадних пудингів

Шоколадний пудинг в домашніх умовах не обов’язково повинен виконувати тільки функцію сніданку. При правильному приготуванні і незначній зміні традиційної англійської рецептури він стане повноцінним доповненням до сімейного чаювання або святковим десертом, який вразить всіх гостей.

Класичний шоколадний пудинг

Традиційний англійська десерт готують двома способами. У першому випадку шоколадний пудинг з какао змішують з молоком, цукром і крохмалем. Другий рецепт передбачає запікання повітряної маси з хлібної крихтою.

Рецепти шоколадного пудингу в домашніх умовах

Спосіб 1

Склад інгредієнтів :

  • молоко – 2 ст.;
  • суміш какао з цукровим піском – 4 ст.л.;
  • крохмаль (краще кукурудзяний) – 2 ст.л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • мелений лісовий горіх – 2 ст.л.

Техніка готування :

  1. Прогріти молоко до 50 градусів.
  2. Збити яєчний білок в міцну піну. Жовток злегка пробити виделкою до отримання однорідної жовтої маси.
  3. Засипати в тепле молоко все інгредієнти. Збити заготівлю міксером (мінімально необхідне для цього час – 5 хвилин). Всі компоненти повинні повністю розчинитися.
  4. Повернути заготівлю на плиту, не припиняючи збивання, довести до кипіння. Протримати бульбашки суміш на вогні 1 хвилину.

Готовий десерт розлити по порційних формочкам. Прикрасити дробленими волоськими горіхами, марципаном або іншим відповідним кондитерським декором.

Спосіб 2

Склад інгредієнтів :

  • м’якоть батона – 300 г ;
  • концентрований шоколад – 100 г ;
  • яйця – 2 шт. (Плюс ще 3 жовтки) ;
  • молоко – 2 з невеликим склянки ;
  • цукор – 150 г ;
  • масло – для мастила посуду ;
  • кориця, родзинки (не більше 50 г) і ванільний цукор – за смаком.

Техніка готування :

  1. Хлібну м’якоть очистити від жорстких корок і нарізати кубиками з ребрами в 2 см.
  2. Промасліть жароміцну форму і укласти в неї підготовлені хлібні крихти.
  3. Закип’ятити молоко і розчинити в гарячій рідини поламаний на дрібні шматочки шоколад.
  4. Збити яйця з жовтками і цукром. Одержану пишну масу залити в каструлю з розведеним шоколадом. Роботу приладу при цьому переривати не треба.
  5. Додати до маси спеції і родзинки і розподілити її поверх хлібних кубиків.

Випікається шоколадний пудинг 30-40 хвилин в залежності від потужності плити (оптимальна температура 180 градусів). Охолололо блюдо при подачі поливають заварним сиропом.

Для нього буде потрібно :

  • цукор – 150 г ;
  • молоко – 500 мл ;
  • борошно – 35 г ;
  • ванілін – щіпка ;
  • яйця – 2 шт.;
  • вершкове масло – 100 м.

Збити перераховані компоненти до однорідності (комків бути не повинно). Поварити сироп до загустенія і охолодити протягом 2 годин. Отримана заливка за смаком схожа на домашній заварний крем. При бажанні йому теж можна надати шоколадність. Для цього на стадії змішування додають 1,5 ст.л. порошкового какао.

З темного шоколаду і збитих вершків

Покроковий процес приготування десерту за цим рецептом подужає навіть дитина. Найскладніше – дочекатися, коли шоколадний пудинг загусне, а не з’їсти його завчасно.

Рецепти шоколадного пудингу в домашніх умовах

Склад інгредієнтів :

  • темний шоколад – 2 плитки ;
  • вершкове масло – 2/3 уп.;
  • борошно – 80 г ;
  • збиті вершки – 200 мл ;
  • молоко – 0,8 л ;
  • цукор – 160 м.

Техніка готування :

  1. Дрібно наламати шоколад, розтопити зручним способом.
  2. Закип’ятити молоко.
  3. Нарізане шматочками вершкове масло злегка підігріти в каструлі (щоб розтануло). Коли це станеться, розвести в ньому цукор.
  4. З’єднати масляну і шоколадну основи.
  5. Частинами просіяти в базу борошно, ретельно розмішуючи її при цьому. У шоколадній масі не повинно залишитися грудочок.

    Зверніть увагу! Каструлю з плити в ході роботи можна не знімати. Якщо виставити мінімальний вогонь і періодично помішувати майбутній пудинг, шоколадна основа швидше загусне.

  6. У загустілу масу долити гаряче молоко. Збити віночком до однорідності і продовжити зварювати при безперервному помішуванні 4-5 хвилин.

Залишається тільки розлити вийшла шовковисту масу за формочкам і дочекатися застигання. В ідеалі протримати шоколадний пудинг в холоді ніч.

З кавою

Найпопулярніший серед шокоголіків рецепт домашнього шоколадного пудингу, в якому крім традиційної плитки додають розчинну каву.

Рецепти шоколадного пудингу в домашніх умовах

Склад інгредієнтів :

  • шоколад (будь-який, крім білого) – 100 г ;
  • суміш молока і нежирних вершків (в співвідношенні 1: 1) – 250 мл ;
  • готову каву – 125 мл ;
  • коричневий цукор – 1 ст.л.;
  • крохмаль – 10 г ;
  • сіль і коричний порошок – по 1 щіпці.

Техніка готування :

  1. Закинути щіпку солі в вершково-молочну основу, закип’ятити.
  2. Розкришити шоколад, після чого розчинити в гарячому молоці.
  3. У остиглий кави всипати цукор, корицю і крохмаль. Перелити його в шоколадну основу.
  4. Почати заварювати майбутній пудинг. Коли він досить загусне, зняти з вогню і розлити по силіконових формочкам.

Дати пудингу постояти 2 години, щоб він частково затвердів. Потім акуратно дістати з формочки.

До речі! Якщо виникають складнощі з витяганням пудингу (таке буває при тривалому витримуванні заготовки в холоді), можна на кілька секунд помістити його в гарячу воду. Головне – не перестаратися, інакше шоколадний десерт почне танути.

Шоколадний пудинг з апельсином

Рецепти шоколадного пудингу в домашніх умовах

Десерт «Пудинг шоколадний» цікавий тим, що легко трансформується в святкове блюдо. Один з популярних серед європейців варіантів – поєднання какао-основи з цитрусовими нотками. Така страва прийнято робити на новорічних і різдвяних святах.

Склад інгредієнтів :

  • темна плитка шоколаду – 55 г ;
  • апельсин (обов’язково з тонкою шкуркою, вона містить менше гіркоти) – 1 шт.;
  • просіяна борошно – 170 г ;
  • яйця – 2 шт.;
  • коров’яче масло – 130 г (85 г повинно бути розм’якшеним, інше в твердій формі) ;
  • порошок какао – 55 г ;
  • цукор – 160 г ;
  • молоко – 2 ст.л.

Техніка готування :

  1. Занурити в киплячу воду неочищений апельсин, накрити каструлю кришкою і поварити 10-15 хвилин.
  2. Окремо наламати шоколад, з’єднати його з 85 г масла і прогріти на водяній бані (продукти повинні повністю розплавитися).
  3. Змішати борошно з какао, долити до них шоколадну основу і сирі яйця. Розмішати масу до отримання однорідної структури.
  4. Витягти з води зварений апельсин. Шкурку з усіх боків наколоти виделкою.
  5. Глибоку форму застелити фольгою. Залити трохи більше половини шоколадного тесту. По центру укласти нарізане шматочками масло, а поверх нього апельсин. Втиснути начинку, щоб на поверхні залишилася тільки помаранчева верхівка.
  6. Прикрити апельсин залишками масла шоколадним тестом.
  7. Застелити верх форми фольгою і поставити її на водяну баню. Рівень рідини повинен доходити до половини посуду, в якій розміщений пудинг.
  8. Варити десерт на пару, підливаючи воду в міру її википання.

Готовий смачний пудинг остудити до кімнатної температури, після чого прибрати на ніч в холодильник. Витягувати з форми шоколадний десерт краще перед подачею.

Шоколадно-ванільний листковий пудинг

Приготування англійської шоколадного десерту можна обіграти по-новому, якщо зробити його двошаровим і помістити в високі келихи.

Рецепти шоколадного пудингу в домашніх умовах

Склад інгредієнтів :

  • ванільний цукор – 20 г ;
  • звичайний цукор – 100 г ;
  • какао-пудра – 30 г ;
  • просіяна борошно – 50 г ;
  • молоко – 600 мл ;
  • вершкове масло – 30 м.

Техніка готування :

  1. Змішати борошно з цукром, долити 0,5 л молока і поставити на плиту. Довести масу до закипання при постійному помішуванні.
  2. Додати масло, продовжити збивати віночком. У масі не повинно залишатися слідів сухого борошна, інакше все пригорить і зіпсує смак пудингу.
  3. Коли пудинг по густоті зрівняється з манною кашею, зняти з плити і розділити на 2 частини.
  4. В першу основу додати ванільний цукор, додатково прогріти 30 секунд, щоб допомогти кристалікам розчинитися. Дати злегка охолонути.
  5. В решту пудингу додати какао і молоко. Перемішати і прогріти 1 хвилину.

Викласти вийшов пудинг в високі склянки, поперемінно чергуючи білий і шоколадний шар. Охолодити протягом 1 години.

Рецепт шоколадного пудингу можна доповнювати своїми улюбленими продуктами. У їх числі можуть бути банани, ягода, чорнослив, родзинки і навіть м’ята. Головне його гідність – натуральність складу, якої не відрізняються магазинні шоколадні десерти.