Рожевий або рубіновий шоколад – що це і де купити

Рубіновий шоколад – це різновид шоколаду ніжно-рожевого кольору. Для додання ласощів такого відтінку не використовують фруктові наповнювачі або барвники. Кондитери домагаються незвичайного рубінового кольору виключно за допомогою натуральних какао-бобів. Новий сорт десерту винайшли в 2017 році в відомої швейцарської компанії Barry Callebaut.

Історія створення шоколаду Ruby

У 2000-х роках шоколатьє швейцарської компанії Barry Callebaut помітили, що деякі какао-боби мають більш світлий відтінок, ніж інші. Вони були зібрані в Бразилії, Кот-Дивуарі і Еквадорі. При цьому плоди ставилися до традиційних сортів і виростали на тих же деревах, що інші. Сировина, отримане в інших регіонах, не володіло настільки незвичайними характеристиками.

Рожевий або рубіновий шоколад – що це і де купити

Боби відправили на аналіз в університет Якобса в Німеччині. З’ясувалося, що у них незвичайний хімічний склад – вони містять набір базових речовин, який відрізняється від стандартного. Основна різниця – в співвідношенні хімічних сполук, їх пропорції.

Чим обумовлена така особливість, до сих пір не з’ясовано. Швидше за все, причина – в генетичної мутації. Однак існує версія, згідно з якою боби набувають незвичайні властивості через умови зростання. На користь цієї теорії говорить той факт, що їх збирають тільки Бразилії, Кот-Дивуарі та Еквадорі.

У Barry Callebaut вирішили поекспериментувати і спробувати виготовити з такого незвичайного сировини десерт. Створювати сорт довелося довго – робота зайняла 13 років. В результаті з’явився новий вид шоколаду – рубіновий. Він був представлений громадськості в 2017 році. Рубіновий десерт отримав назву RB1 або просто Ruby. Рубі шоколад став четвертим сортом, крім чорного, молочного і білого. Це перша нова різновид, випущена за останні 80 років. До цього в 1930-х був розроблений білий, і з тих пір інших сортів не з’являлося.

Рубіновий шоколад: смак і інші особливості

Рожевий або рубіновий шоколад – що це і де купити

Рубіновий шоколад рожевого кольору. Відтінок може варіюватися від ніжного, майже білого, до темного, близького до лілового, рубінового. За консистенції, твердості і іншим характеристикам продукт максимально близький до традиційного. Він досить м’який, швидко починає танути під впливом температури вище 25о Цельсія.

А ось смак ruby шоколад має воістину унікальний. У ньому переважають ягідні і квіткові нотки. Аромат більш ніжний, м’який, легкий. Незважаючи на досить високий вміст какао-продуктів, менш виражена гірчинка (вона майже повністю відсутня).

З чого складається рожевий шоколад

Точний рецепт тримається в найсуворішому секреті. Це робиться для того, щоб виключити його повторення іншими шоколатьє. Адже зараз десерт ruby, що складається виключно з какао-бобів і має характерний рожевий колір, вміє робити тільки компанія Barry Callebaut.

Рожевий або рубіновий шоколад – що це і де купити

Однак достовірно відомо, що рубіновий шоколад склад має цілком традиційний. Цю інформацію повідомляє сам виробник. У число інгредієнтів входять :

  • какао-боби ;
  • какао-масло ;
  • молоко.

Єдина відмінність від традиційного рецепта полягає в тому, що в даному випадку застосовуються ретельно відібрані боби більш світлого відтінку, близького до рожевого. Саме завдяки цьому десерт набуває рубіновий колір.

Частка какао-продуктів в рубіновому шоколаді знаходиться в діапазоні 47-50%. Це стосується і сухих речовин, і масла. Показник найбільш близький до темних сортів.

Де купити рубіновий шоколад: марки

Рожевий або рубіновий шоколад – що це і де купити

У звичайних російських магазинах знайти справжній рожевий шоколад надзвичайно складно. Це обумовлено тим, що продукт виробляється тільки однією фірмою – швейцарською компанією Barry Callebaut, яка його винайшла.

Купівля доступна :

  • на офіційному сайті виробника (є російськомовна версія) ;
  • у офіційних представників виробника ;
  • в спеціалізованих магазинах, які торгують тільки какао-продуктами.

Бренд «рожевий шоколад» використовують і інші фірми. Однак їх продукція не є по-справжньому автентичною. Для додання їй специфічного кольору в інгредієнти включають фруктові наповнювачі або барвники. Такий тип десерту з’явився давно – в 1930-х. Але з фірмовим ruby-шоколадом він не має нічого спільного. Використання інших інгредієнтів, крім какао, впливає на смакові якості і аромат.

Шоколад Ruby від Callebaut коштує не набагато дорожче інших виробів виробника. Ціна 100 грамів продукту в Росії становить від 200 до 300 рублів. Так що рубіновий шоколад – це десерт, цілком доступний кожному.

Якщо немає можливості замовити або купити продукт, можливість його спробувати все одно існує. Компанія KitKat запустила нову лінійку своїх знаменитих глазурованих вафельних паличок, які покриті незвичайним шоколадом. Їх можна знайти практично в будь-якому російському магазині.