Шоколадні тістечка прикрасять святковий стіл, а гості захочуть приготувати такі ж. Солодощі красиво виглядають на фото. Результатом приготування можна похвалитися в обліковому запиті в соціальній мережі. Прохання дати рецепт посиплються одна за одною. Навіть послідовник здорового способу життя зможе приготувати собі шоколадне тістечко, рецепт якого не передбачає використання цукру. Процес приготування часто простий і з ним впорається навіть початківець кондитер.
Тістечко «Три шари»
Тісто для цього десерту називається «розумним», тому що в процесі випікання воно саме поділяється на три шари: бісквіт, суфле і заварний крем. Десерт виходить ніжним і повітряним. Шоколадні бісквітні тістечка буквально тануть у роті.
Для приготування знадобиться :
- яйця великі (категорії С0) – 4 шт.;
- борошно – 90 г ;
- молоко, підігріте до 38 градусів – 500 мл ;
- розтоплене вершкове масло – 125 г ;
- цукор – 150 г ;
- какао – 30 г ;
- екстракт ванілі – 2 ч.л.;
- сіль – 1⁄4 ч.л.
Важливо! Всі інгредієнти повинні бути однією, кімнатної, температури!
Процес приготування :
- Акуратно відділяємо білки від жовтків, вони не повинні змішатися в процесі.
- Готуємо форму для випікання розміром приблизно 20 х 20 см і висотою 7 см. Форма повинна бути високою і нероз’ємною, тому що тісто рідке і піднімається в процесі випікання. Якщо форма роз’ємна, можна використовувати пергамент, щоб тісто не протекло.
- Змащуємо пергамент рафінованим рослинним маслом.
- У білки додаємо сіль і починаємо збивати. При появі легкої піни починаємо поступово всипати 30 грам цукру. Продовжуємо збивати до утворення піків, поступово збільшуючи швидкість міксера.
- У жовтки висипаємо залишився цукор і додаємо екстракт ванілі. Збиваємо близько 4 хвилин, поки маса не стане світлою і пишною. Додаємо розтоплене вершкове масло і розмішуємо міксером.
- У суміш з жовтками просіюємо борошно, какао і перемішуємо. Додаємо трохи теплого молока і знову ретельно розмішуємо тісто.
- Виливаємо в миску з тестом, що залишився молоко і перемішуємо віночком.
- У рідке тісто додаємо білки в три прийоми, акуратно втручаючи їх віночком. Повинна зберегтися пишність, тому що тісто піднімається за рахунок збитих білків.
- Швидко виливаємо тісто в форму, поки воно не осіло. Ємність ставимо холодну в духовку на середній рівень.
- Суміш потрібно випікати при температурі 150 градусів близько 45 – 50 хвилин. Нагрівання потрібно включити зверху і знизу. Після випікання пиріг залишається в духовці на 30 хвилин остигати. Якщо дістати його відразу, він осяде.
- Витягуємо пиріг з форми і залишаємо до повного охолодження. Його можна подавати на стіл цілим або нарізати на тістечка.
Щоб вийшли тістечка, зрізаємо нерівні боки і нарізаємо бісквіт кубиками. Десерт можна прикрасити цукровою пудрою, свіжими ягодами або фруктами.
Тістечко «Снікерс» без цукру
Прості шоколадні тістечка без цукру сподобаються не тільки спортсменам і послідовникам здорового способу життя, їх полюбить вся сім’я. Відсутність цукру не робить десерт менш солодким і смачним.
Для приготування знадобиться :
- вівсяна борошно – 50 г ;
- молоко – 40 мл ;
- арахісова паста – 100 г ;
- мед – 60 г ;
- арахіс – 100г ;
- шоколад без цукру – 90 м.
Процес приготування :
- Спочатку смажимо арахіс без масла, а потім очищаємо горіхи від верхньої лушпиння.
Важливо! Арахіс потрібно обов’язково очистити від лушпиння, щоб він не гірчив. В якості заміни можна взяти смажений фундук або кешью.
- Для основи змішуємо борошно, арахісову пасту і молоко. Замішуємо тісто, щоб воно було зручним для ліплення. Робимо основу-коржик. Випікати його в духовці не потрібно.
- Для начинки змішуємо арахіс і мед. Суміш розподіляємо рівномірно по основі і прибираємо все в холодильник.
- В цей час на водяній бані топимо шоколад. Якщо маса виходить занадто густий, можна додати трохи молока.
- Заливаємо шоколадом основу з арахісом і знову відправляємо в холодильник застигати.
Приготування десерту займає годину. Після цього можна насолодитися ситним і корисним «Снікерсом» без шкоди для фігури.
Тістечко «Шоколадна бомба»
Тістечко «Шоколадна бомба» – багато шоколаду в шоколаді. Цей рецепт спрощений, тому що в ньому використаний готовий шоколадний бісквіт з магазину.
Для приготування знадобиться :
- борошно – 4 ст.л.;
- цукор – 4 ст.л..;
- яйце – 1 шт ;
- вершки – 900 мл ;
- кефір або сметана – 2 ст.л.;
- гіркий шоколад – 350 г ;
- білий шоколад – 150 г ;
- шоколадний бісквітний корж – 1 шт ;
- какао – 2 ст.л.
Процес приготування :
- На водяній бані або в мікрохвильовці розтоплюємо 250 г гіркого шоколаду і окремо – 150 г білого. У ємності додаємо по 250 мл вершків і ретельно перемішуємо. Прибираємо суміші в холодильник на 4 години для охолодження.
- До суміші з гіркого шоколаду додаємо 250 мл збитих вершків і перемішуємо. Беремо округлу миску діаметром приблизно 20 см і застилаємо її харчовою плівкою.
- Шоколадний крем густо наносимо на стінки миски, потім прибираємо ємність в холодильник на 1 – 2 години, щоб заготівля застигла.
- Шоколадна начинка тістечок робиться з білого шоколаду. Білу суміш виливаємо поверх застиглого темного крему. Прикриваємо миску бісквітним коржем, вирізаним по діаметру ємності. Прибираємо десерт в морозилку до ранку.
- Після застигання, тістечко потрібно витягти з миски, акуратно перевернувши її на плоске блюдо.
- Готуємо глазур з 100 г темного гіркого шоколаду і 150 мл вершків. Покриваємо глазур’ю десерт, потім ставимо його в морозилку на кілька хвилин для застигання глазурі.
До речі! Шоколадний бісквіт можна зробити самостійно з будь-якого звичного рецептом. Бувалі кулінари радять бісквіт з рецепта торта «Шоколад на окропі».
Шоколадний фондан
Ефектне бісквітне тістечко з шоколадним кремом або кекс з шоколадною начинкою всередині. Французький десерт, який іноді називають lava cake або шоколадна лава. При розрізанні з кексу випливає рідка апетитна начинка, і неможливо втриматися від поїдання десерту.
Важливо точно дотримуватися покроковий рецепт, пропорції і використовувати саме перераховані інгредієнти.
Для приготування знадобиться :
- пшенична або кондитерська борошно – 75 г ;
- гіркий шоколад – 100 г ;
- цукор – 50 г ;
- яйця – 3 шт.;
- вершкове масло – 50 м.
Важливо! Більше підійде гіркий шоколад для додання більш витонченого і благородного смаку.
Процес приготування :
- Ламаємо шоколадну плитку на шматочки і ріжемо вершкове масло кубиками. З’єднуємо інгредієнти в одній мисці і топимо на водяній бані. Ретельно перемішуємо масу і прибираємо з вогню.
- З’єднуємо яйця з цукром в окремій ємності і починаємо збивати міксером до утворення однорідної маси.
- Додаємо теплу шоколадну суміш і перемішуємо всі інгредієнти. Суміш не повинна бути занадто гарячою, інакше яйця згорнуться.
- У миску просіюємо борошно і ретельно вимішуємо тісто.
- Готуємо формочки для кексів. Їх можна змастити вершковим маслом і присипати тонким шаром какао-порошку. Так готовий десерт можна легко витягти.
- Розливаємо тісто за формами і ставимо духовку. Випікаємо при температурі 200 градусів приблизно 7 – 10 хвилин.
Шоколадний фондан краще подавати гарячим, щоб шоколад в ньому не застиг. Рідке шоколадне тістечко буде ще цікавіше на смак в поєднанні з холодним морозивом.
Брауні
Шоколадний десерт з американської кухні. Зазвичай Брауні готують у вигляді цілого бісквіта, який потім розрізають на шматочки, щоб вийшли квадратні тістечка.
Для приготування знадобиться :
- темний шоколад – 180 г ;
- вершкове масло – 180 г ;
- яйця – 3 шт.;
- цукор – 300 г ;
- борошно – 75 г ;
- сіль – 1⁄4 ч.л.
Важливо! Для тістечка краще використовувати шоколад з вмістом какао не нижче 70%. Краще вибрати шоколад, де більше какао тертого, ніж какао порошку.
Процес приготування :
- Ламаємо шоколад на маленькі шматочки і кладемо в миску. Туди ж додаємо вершкове масло. Топимо інгредієнти на водяній бані, а потім прибираємо з вогню і даємо охолонути.
- З’єднуємо в одній мисці яйця, сіль і цукор. Перемішуємо інгредієнти виделкою або віночком до однорідності, до повного розчинення цукру і солі.
- До яєчної суміші додаємо шоколадно-масляну масу і ретельно вимішуємо. В отриману суміш просіюємо борошно і знову перемішуємо. Тісто має вийде текучим.
- Готуємо форму для випічки розміром приблизно 20х30 см. Дно ємності вистилаємо пергаментом, який потім змащуємо рафінованим рослинним маслом. Виливаємо тісто в форму.
- Ставимо ємність в розігріту до 175 градусів духовку і випікаємо 30 – 35 хвилин. Серединка Брауні повинна вийти вологою. Потрібно проткнути бісквіт зубочисткою і, якщо на ній залишиться трохи вологого тесту, значить заготівля для тістечок готова.
- Форму з бісквітом дістаємо з духовки і даємо трохи охолонути. Після цього виймаємо основу з ємності для запікання і нарізаємо на квадрати.
Тістечко можна подавати на стіл відразу або остудити в холодильнику.
Щоб приготувати шоколадні тістечка за рецептами з добірки, не потрібні спеціальні навички або кондитерське обладнання. А поїдання цих солодких десертів поверне в безтурботне дитинство і подарує кілька хвилин насолоди разом з друзями і близькими.