Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Купити в магазинах цукерки з справжнього шоколаду – майже нездійсненне завдання. Якщо почати вивчати їх склад, то зміст бобів і масел какао будуть займати десяті позиції. Зате концентрація цукру в них позамежна. Вихід один – робити шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах. Процес їх приготування нескладний, в ньому задіють звичайний плитковий, кусковий шоколад або дропси. Їх більш дешевим еквівалентом може стати какао-порошок.

Як зробити домашні шоколадні цукерки: нюанси

Саморобний ласощі стане предметом гордості, якщо знати пару секретів, як приготувати шоколадні цукерки. В якості бази допустимо використання плитки будь-якого сорту. Тільки необхідно пам’ятати про різницю температури плавлення шоколадного компонента :

  • гіркий і темний – 32 градуси ;
  • молочний – 30 ;
  • білий – 28.

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Основу для шоколадних цукерок потрібно брати однорідної структури, пористі і продукти з начинками не підійдуть (їх не вдасться нормально розтопити).

Зверніть увагу! Топити шоколадну плитку можна в мікрохвильовці або на водяній бані. Однак кондитери все частіше стали вибирати спосіб з гарячою водою (коли поламаний продукт поміщають в герметичний пакет і занурюють в добре прогріту рідину). Такий метод плавки дозволяє на 100% уникнути згортання шоколадної бази через перегрів.

Домашні цукерки вийдуть ідеальними, якщо дотримуватися ряду тонкощів :

  1. У приміщенні, де готують шоколадний десерт, не повинно бути занадто жарко. Оптимальна температура – 20 градусів. Саме в таких умовах (а не в холоді) шоколадні цукерки повинні застигати. Якщо без додаткового охолодження не обійтися, то домашні солодощі дозволяється витримувати на найтеплішій полиці холодильника не більше 10 хвилин.
  2. Для формування шоколадних виробів підійде будь-яка ємність, але краще використовувати силіконовий варіант (з них цукерка легше витягується і в процесі охолодження не набуває білий наліт).
  3. Формочка, в яку планується заливати шоколадну масу, повинна бути абсолютно сухою. В іншому випадку запустяться процеси кристалізації масел, і цукерки будуть безповоротно зіпсовані.
  4. Якщо під рукою не виявилося відповідних формувальних ємностей, можна зліпити шоколадні цукерки руками, а потім їх глазувати.
  5. Не допускати кипіння рідин в ході готування.

До речі! Частина кондитерів не рекомендує робити шоколадні цукерки з використанням цукру. Вони вважають, що її замінник – пудра надає десерту більш гладку і ніжну структуру.

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Відносно начинок теж є місце, де розгулятися фантазії, адже з шоколаду можна готувати стільки смакоти. Найчастіше в якості наповнювачів для цукерок задіють :

  • горіхи (міндаль, арахіс, фісташки, кешью, волоський горіх) ;
  • сухофрукти (чорнослив, інжир, курага, родзинки) ;
  • нугу ;
  • свіжі ягоди, фрукти або джем ;
  • марципан ;
  • алкоголь ;
  • кавовий або інший крем ;
  • желе ;
  • лукум ;
  • стружку кокоса ;
  • спеції і прянощі (м’ята, мускатний горіх, кориця, кардамон, ваніль).

А можна міксувати начинки і на виході отримувати ексклюзивні авторські вироби ручної роботи.

Рецепти домашніх шоколадних цукерок своїми руками

Починати освоювати рецепт домашніх шоколадних цукерок краще з найбільш простих способів готування. Щоб не зіпсувати продукти, переходити до ускладнених варіантів рекомендується тільки після того, як рука досить наб’ється на базових техніках.

Швидкі цукерки

Найпростіший спосіб приготування передбачає використання какао, цукру і вершкового масла. Результатом змішування стане ароматна шоколадна маса з насиченим смаком, яку при бажанні можна доповнити ароматними добавками.

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Склад інгредієнтів :

  • порошкове какао – 250 г ;
  • цукор – 120 г (якщо потрібні трохи гіркуваті цукерки, кількість підсолоджувача зменшують удвічі) ;
  • розтануло вершкове масло і вода – по 150 мл ;
  • борошно – 30 г (при бажанні можна замінити мигдальним аналогом або перемолоти вівсянкою) ;
  • молоко – 100 мл.

Техніка готування :

  1. Змішати масло з какао до отримання єдиної блискучої консистенції.
  2. Добре прогріти воду (кип’ятити немає потреби).
  3. У гарячої рідини розвести шоколадну основу, додати молоко, цукор і борошно. Розмішати, щоб не було грудочок.
  4. Вистелити форму харчової плівкою (якщо вона не з силікону) і вилити солодку масу.
  5. Дати заготівлі час застигнути. Через відсутність в складі шоколаду затвердівати домашні шоколадні цукерки з какао повинні в морозилці 2 години. Форму зверху краще також прикрити харчовою плівкою, інакше вироби придбають неприємний запах.

На завершення шоколадний десерт просто розрізають або розламують на окремі цукерки і насолоджуються улюбленим ласощами.

Мигдальне ласощі

Приготування цукерок з какао можна трохи ускладнити, якщо задіяти мигдаль у вигляді начинки. Маса спочатку виходить більш щільною, ніж в попередньому рецепті, тому десерту потрібно менше часу на застигання.

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Склад інгредієнтів :

  • какао і вершкове масло – по 100 г кожного ;
  • обсмажені ядра мигдалю – 50 г ;
  • цукрова пудра – ½ ст.

Техніка готування :

  1. Розм’якшити масло до рідкого стану.
  2. З’єднати пудру з какао і залити в них масляну основу.
  3. Перемішати склад і дати йому трохи охолонути. Коли він стане гущі, зліпити круглі цукерки, помістивши в центр кожної по 1-2 мигдалини.
  4. За необхідності зробити обсипання. Підійде шоколадна або кокосова стружка, подрібнені горіхи, марципан або кондитерська посипання.

Перед дегустацією цукерки ручної роботи повинні провести 2 години в холоді (але не в морозилці).

Домашні трюфелі

Другий за популярністю рецепт цукерок імітує трюфельне післясмак. Готування настільки елементарна, що можна залучити до неї дітей.

Склад інгредієнтів :

  • максимально гіркий шоколад (який вдасться знайти) – 1 плитка ;
  • порошкове какао для посипання – 3 ст.л.;
  • цукрова пудра – 60 г ;
  • 35% вершки – 70 мл ;
  • подрібнений горіховий мікс з кешью і мигдалю – 2 ст.л. (На розсуд) ;
  • коньяк – 1 ст.л. (За бажанням).

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Техніка готування :

  1. Дрібно поламати шоколад (намагатися, щоб фрагменти вийшли приблизно однакової величини) і розтопити будь-яким способом.
  2. Розчинити пудру в вершках, підігріти їх.
  3. припиняючи роботу приладу. Якщо цукерки не будуть їсти діти, додати коньяк.
  4. Залишити масу для часткового схоплювання. Зазвичай процес займає 3 години при 20 градусах або 1 годину в холодильнику.
  5. Коли маса придбає консистенцію тесту для пельменів, скачати мокрими руками з неї кульки. При бажанні на цій же стадії додається горіхова начинка.

Фінальний штрих – обваляти цукерки в какао і дати постояти в холодильнику ще 1 годину для остаточного затвердіння.

«П’яна вишня»

Поєднання вишневої кислинки з шоколадною основою – класика, що не обійшла стороною і цукерки. Щоб поласувати ними, не обов’язково купувати продукцію в подарункових коробках. Їх легко зробити самостійно.

Склад інгредієнтів :

  • концентрований чорний шоколад (від 75%) – 250 г (плюс 160 г для глазурування) ;
  • какао – 4 ст.л.;
  • жирні вершки – 1 стакан ;
  • вишні (краще брати в’ялені, коли цукерки довше збережуться) – 37 шт.;
  • коров’яче масло – 50 г ;
  • коньяк або ром – 70 мл ;
  • горіхи для декору – за смаком.

Техніка готування :

  1. Вимочити вишні в алкоголі мінімум за 12 годин до початку готування. Ємність з ними потрібно закупорити кришкою або накрити плівкою.
  2. Дрібно наламати шоколад.
  3. Прогріти вершки і засипати в нього вийшли шоколадні шматочки. Розмішувати, поки солодка база повністю не розчиниться.
  4. Доповнити суміш м’яким маслом і прибрати в холодильник на 2-3 години.
  5. Витягти вишні з настою, промокнути рушником, щоб прибрати непотрібну гіркоту.
  6. З шоколадної бази скачати кульки однакового розміру, всередину яких помістити по 1 ягоді.
  7. Витримати цукерки в прохолоді 15 хвилин.
  8. Горіхову крихту злегка підсмажити, залишки вишні дрібно порубати.
  9. Розтопити шоколад для глазурі. Коли вона охолоне, полити частина цукерок і присипати горіхово-ягідною сумішшю.
  10. Решта вироби обваляти в какао.

Довести шоколадні кульки до потрібної кондиції в холодильнику ще протягом години. Ручні цукерки з вишні виходять настільки ефектними, що підійдуть для подарунка.

Чорнослив в шоколаді

Особливо смачний десерт виходить з сухофруктів, облитих шоколадною глазур’ю. Такі солодощі не позначаться на фігурі, якщо використовувати плитки гірких сортів.

Склад інгредієнтів :

  • запарений в окропі чорнослив, очищений від ядер – 200 г ;
  • горіхова суміш – 150 г ;
  • концентрований гіркий шоколад – 100 м.

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Техніка готування :

  1. Горіхи очистити і підсушити на сухій сковороді.
  2. Нафарширувати кожен чорнослив горіхами.
  3. Шоколад розплавити і обмокнути в нього кожну черносливину.
  4. Укласти глазуровані заготовки на пергамент і дати шоколаду схопитися. Потім повторно облити чорнослив.

До речі! За аналогічною схемою готують курагу і інжир в шоколаді. Фарширувати сухофрукти не обов’язково.

Тоді цукерки виходити м’якше і соковитіше. Замість класичної гіркої шоколадної заливки можна використовувати молочну або білу різновид глазурування.

М’ятно-шоколадні трюфелі від Гордона Рамзі

Британський шеф-кухар Гордон Рамзі пропонує свою варіацію покрокового приготування шоколадних цукерок.

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Склад інгредієнтів :

  • темний 70% шоколад – 500 г ;
  • нарізане кубиками вершкове масло – 130 г ;
  • жирні і звичайні вершки – по 250 мл кожних ;
  • рідкий мед – 130 г ;
  • свіжа м’ята – невеликий пучок ;
  • какао, шоколадна стружка, горіхова крихта, подрібнене печиво – для обвалки.

Техніка готування :

  1. Злегка розім’яти траву качалкою, щоб вона почала віддавати аромати.
  2. Укласти зелень в вершки і прогріти 5-6 хвилин.
  3. Засипати шоколадні шматочки, мед і масло в каструлю, залити до них вершки.
  4. Дістати м’яту і почати змішувати масу до повного розчинення твердих фрагментів.
  5. Розмістити майбутні домашні шоколадні цукерки в формочках і поставити в холод на 1-1,5 години.
  6. Зробити 4 види обсипання (печиво, какао, горіх, шоколад).
  7. Кожна цукерка обвалюється в певному вигляді крихт.

Готові солодощі ще раз охолоджують. Зберігати шоколадні цукерки можна не більше 4 діб.

Варіант з згущеним

Багатошарова начинка може бути присутнім не тільки в магазинних шоколадних цукерках. Є спосіб приготувати такий десерт будинку.

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах: кращі рецепти

Склад інгредієнтів :

  • какао – 100г ;
  • порошкове молоко – 150 г ;
  • стиглий банан – 1 шт.;
  • пудра і вершкове масло – по 50 г кожного ;
  • варене згущене молоко – 200 мл ;
  • очищені ядра волоських горіхів – 150 м.

Техніка готування :

  1. У прогрітому на пару маслі розчинити цукрову пудру.
  2. Поетапно ввести згущену, молочний і какао порошок. Пробити масу міксером і відправити в холод для схоплювання.
  3. Підсушити горіхи на сковороді. Частина з них перемолоти в крихту, інші залишити для наповнення цукерок.
  4. Банан нарізати кружечками, кожен з яких додатково розбити на 3 частини.
  5. Злегка затверділий шоколадний компонент дістати з холодильника і сформувати з нього коржі.

По центру укласти шматочок банана і горіх. Захискати краю.

Залишилося тільки обваляти вироби в горіхах і дати їм застигти. Зберігати шоколадні цукерки будинку потрібно в холодильнику. Присутні в складі свіжі фрукти скорочують термін придатності до 2 днів.

Як і скільки можна зберігати домашні цукерки

Мріяти про те, щоб домашні шоколадні цукерки зберігалися, як магазинні аналоги, місяцями не доводиться. Проблема полягає в тому, що самостійно зроблений десерт не містить консервантів і повністю натуральний. Тому максимально можливий термін придатності домашніх шоколадних виробів не перевищує 1 місяця, та й то за умови розміщення в холодному місці.

Це правило стосується шоколадних шедеврів, в складі яких не містяться фрукти або ягоди. Наявність свіжих вкраплень відразу скорочує період зберігання до 2 днів.

Шоколатьє дають наступні рекомендації щодо розміщення цукерок :

  • оптимальна температура зберігання солодощів 15-18 градусів вище нуля (нижчі значення погіршують смак шоколадних виробів) ;
  • вплив прямих сонячних променів і підвищеної вологості гублять корисні якості продукту, тому від них шоколадні цукерки потрібно берегти ;
  • цукерки краще герметично упакувати (так вони не зможуть увібрати сторонні запахи і довше збережуть свіжість).

Виявити шоколадні цукерки, термін придатності яких пройшов можна за зовнішніми ознаками. Через поступової втрати вологи вони зменшуються в розмірі. Якщо візуально з солодощами все в порядку, але смак придбав нетипову кислинку або гіркоту, щоб уникнути харчового отруєння, є їх не варто.

Шоколадні цукерки своїми руками в домашніх умовах може зробити малодосвідчена домогосподарка. Якийсь особливої вправності при приготуванні не потрібно. Досить підібрати свіжі інгредієнти і дотримуватися загальних рекомендацій.