Шоколадні маффіни: рецепт класичний, з шматочками шоколаду, з бананом і ін.

У любителів домашньої випічки в список найулюбленіших страв незмінно входять шоколадні маффіни, рецепт приготування простий. Зате на виході виходить смачне універсальне частування, що має англійські коріння. У первозданному вигляді воно ідеально доповнить сімейне чаювання, але якщо витратити трохи часу на прикрасу, вийде чудовий десерт для свята. Причому не обов’язково дотримуватися тільки класичної рецептури, використання начинок робить смак випічки ще цікавіше.

Маффіни з шоколадом: тонкощі приготування

Непросунуті в кулінарних питаннях домогосподарки в більшості випадків не бачать різниці між порційними шоколадними кексами і маффіни, зі спокійною душею підміняючи назви. По суті, зовні два блюда дійсно схожі, проте це єдине, що їх об’єднує.

Шоколадні маффіни: рецепт класичний, з шматочками шоколаду, з бананом і ін.

Маффіни і кекси – в чому різниця :

  • технологія замісу (маффіни легші, містять менше калорій, кекси ж роблять з убивчого для фігури поєднання борошно – цукор – яйця) ;
  • начинка – максимум, що додають в кекс – родзинки і горіхи, в шоколадних маффіни ж частіше використовуються наповнювачі ;
  • вага – англійський десерт значно щільніше і важче звичних кексів ;
  • форма – кекси допускається готувати в квадратних, прямокутних або кільцевих ємностях, маффіни роблять тільки в круглих маленьких формочках.

Щоб зробити істинний шоколадний англійський десерт, потрібно чітко дотримуватися технологію приготування, адже навіть змішування продуктів в іншій послідовності призведе до втрати естетичної привабливості випічки (не утворюється повітряна рум’яна корочка).

Правила приготування :

  1. Більшу частину замісу повинні складати молоко (або інша молочна продукція) і яйця, а вміст масла і цукру мінімально.
  2. Окремо змішувати сухі компоненти і рідини.
  3. При з’єднанні двох основ заливати слід молочно-яєчну суміш в суху базу, а не навпаки.
  4. Збивання в процесі приготування шоколадних маффіни неприпустимо. Продукти перемішують звичайної ложкою, причому вітається наявність невеликих грудочок.
  5. Ідеальна посуд для приготування – маленькі силіконові формочки. Перед запіканням змащують тільки їх нижню частину. Це дозволить виробу піднятися вгору і утворити пишну шапку.

Зверніть увагу! Хоча спочатку десерт виходить м’яким і пишним, він швидко черствіє. На відміну від кексів, які після приміщення в герметично закритий пакет зберігаються ще кілька днів, маффіни потрібно їсти відразу.

Шоколадні маффіни: класичний рецепт

Шоколадні маффіни: рецепт класичний, з шматочками шоколаду, з бананом і ін.

Вирішивши освоїти приготування страви «шоколадні маффіни», рецепт класичний варто вивчити в першу чергу. Якщо база вдалася, в подальшому можна пробувати ускладнені варіанти випічки. Головне вловити необхідну структуру, характерну для виробу, яку найкраще ілюструє класика.

Склад інгредієнтів :

  • порошкове какао – 3 ст.л.;
  • концентрований шоколад (як мінімум темний) – 50 г ;
  • молоко – ½ ст.;
  • сметана – 60 г ;
  • вершкове масло – ½ стандартної пачки ;
  • яйце – 1 шт.;
  • просіяна борошно – 150 г ;
  • розпушувач – 1 пак.;
  • цукор – 90 м.

Техніка готування :

  1. Зробити сухий заміс (мука + какао + цукор + розпушувач). Маса повинна придбати однорідний шоколадний відтінок.
  2. Підтопити на повільному вогні наламану плитку, ввести в неї масло і молоко. Прогріти інгредієнти до кипіння, не забуваючи постійно помішувати.
  3. Окремо збити яйце зі сметаною.
  4. Додати до сухого замісу шоколадно-вершковий мікс.
  5. З’єднати з сметано-яєчним кремом, розмішати ложкою до однорідності.
  6. Розподілити тісто по промасленим формочкам і витримати в духовці при 180 градусах 20-25 хвилин.

Рецепт шоколадних маффінів з какао не вимагає додаткового змазування рослинним маслом, якщо використовувати одноразові паперові кошики.

Шоколадні маффіни з шматочками шоколаду

Шоколадні маффіни: рецепт класичний, з шматочками шоколаду, з бананом і ін.

Маффіни з шоколадом всередині, рецепт яких розглянуто далі, мають більш насиченим смаком і м’якою, тягучою серцевиною. А витає по кухні при випіканні аромат обов’язково приверне до столу всіх домочадців.

Склад інгредієнтів :

  • яйце – 1 шт.;
  • какао – 1 ст.л. з гіркою ;
  • просіяна борошно – 130 г ;
  • вагове масло – 70 г ;
  • молоко – 1⁄4 ст.;
  • шоколад – 1 плитка ;
  • розпушувач – щіпка ;
  • цукор – 60 м.

Муки може знадобитися на кілька грам більше (все визначає її клейкість).

Техніка готування :

  1. Заздалегідь включити розігріватися духовку (необхідна температура 180 градусів).
  2. Прогріти до появи бульбашок масло, какао, 1/3 норми шоколаду і молоко.
  3. Збити яйце і ввести його в шоколадну масу, коли та трохи охолоне. Проробляти такі маніпуляції з гарячими компонентами не варто, інакше білок з жовтком згорнуться.
  4. Змішати борошно з розпушувачем і просіяти гіркою. Додати до неї основний заміс, з’єднати до однорідності.
  5. Іншу частину плитки порубати (бажано, щоб кожен шматочок був однакового розміру).
  6. Наповнити формочки тестом, розподілити вийшли тверді фрагменти, злегка вдавши їх в заготівлю і випікати маффіни з шоколадом в розігрітій духовці 25 хвилин.

До речі! При приготуванні десерту заповнювати ємність потрібно на 2/3. Виріб сильно піднімається, так що якщо знехтувати цим правилом, велика частина маффіна сповзе на ґрати.

Шедевр Юлії Висоцької

Шоколадні маффіни від Юлії Висоцької, рецепт яких міцно влаштувався в меню любителів солодких десертів, телеведуча пропонує зробити декількома способами.

1 покроковий рецепт

Шоколадні маффіни: рецепт класичний, з шматочками шоколаду, з бананом і ін.

Склад інгредієнтів :

  • борошно – 2-3 ст.л.;
  • шоколад – 100-грамова плитка (плюс стільки ж вершкового масла) ;
  • яйця – 3 шт.;
  • коричневий цукор – 40 г ;
  • пекарський порошок – 1 ч.л.

Техніка готування :

  1. Розтопити поламану плитку і нарізане шматочками масло.
  2. Злегка збити віночком яйця з цукром. Коли вони подернуться білою піною, просіяти борошно з розпушувачем і перемішати.
  3. З’єднати з шоколадною основою і збити.
  4. Випікати в силіконових порційних формочках півгодини.

Юлія Висоцька пропонує значно порушити класичну технологію. Відрізняється послідовність замісу, плюс інгредієнти змішуються за допомогою міксера.

2 покроковий рецепт

Склад інгредієнтів :

  • борошно – 2 ст.л.;
  • темний і білий шоколад – по 100 і 50 г відповідно ;
  • мелену каву і розпушувач – по 1 ч.л.;
  • яйця – 3 шт.;
  • вершкове масло – 100 г ;
  • очеретяний цукор – 40 м.

Техніка готування :

  1. Прогріти духовку до 190 градусів.
  2. Зробити глазур з темного шоколаду і масла.
  3. Розбиті яйця засипати цукром, а потім, не припиняючи змішування, всипати каву, борошно, розпушувач.
  4. Влити трохи остиглий рідкий шоколад і довести до єдиної структури.
  5. Отримане тісто розподілити по формочкам.
  6. Податкувати білий шоколад і втопити його фрагменти в заготовках. Шматочки повинні повністю зануритися в тісто, інакше є шанс, що вони згорнуться.

Випікається цей варіант маффинов трохи менше – 15-20 хвилин. Білий шоколад надає їм приємний, вершковий смак, і випічка виходить зі злегка вологою структурою.

Шоколадні маффіни з цукатами

Шоколадні маффіни: рецепт класичний, з шматочками шоколаду, з бананом і ін.

Один з популярних способів урізноманітнити класичні маффіни з какао – додати до них шматочки цукатів. Відмітна особливість рецепта – відсутність вершкового масла (використовується його рослинний аналог).

Склад інгредієнтів :

  • борошно – 1 ст.;
  • яйця – 2 шт.;
  • пекарський порошок і ванільний цукор – по 10 г ;
  • какао – 2 ст.л. з гіркою ;
  • молоко – 180 мл ;
  • цукати – 45 г ;
  • рослинне масло без запаху – 80 мл ;
  • цукор – ½ ст.

Техніка готування :

  1. Збити до однорідності молоко, яйця і масло.
  2. Окремо змішати борошно, какао, розпушувач, звичайний і ванільний цукор.
  3. З’єднати дві основи.
  4. Дати тесту трохи відпочити. Коли на поверхні утворюються маленькі бульбашки (ця дія розпушувача), додати нарізані цукати.
  5. Випікати в порційних формах при класичних 180 градусах і 30 хвилинах.

Готові маффіни відразу ж рекомендується обернути харчовою плівкою або покласти в пакет на 1 годину. Тоді вони стануть ще ніжніше і смачніше.

Шоколадно-бананові маффіни

Шоколадні маффіни: рецепт класичний, з шматочками шоколаду, з бананом і ін.

Маффіни з шоколадом і бананом – прекрасний спосіб урізноманітнити сімейні сніданки.

Склад інгредієнтів :

  • борошно – 140 г ;
  • стиглий банан – 1 шт.;
  • соняшникова рафінована олія – 55 мл ;
  • какао – 30 г ;
  • цукор – 70 г ;
  • збиті яйця – 2 шт.;
  • розпушувач – 1 ч.л.

Техніка готування :

  1. Змішати яйце, масло, цукор.
  2. Пюріровать банан (краще виделкою, щоб залишилися невеликі шматочки) і додати до рідких інгредієнтів.
  3. Окремо з’єднати залишилися сухі компоненти і вилити в них яйчно-бананову суміш.
  4. Розподілити тісто по формочкам, випікати 20 хвилин при 180 градусах.

Банановий компонент приємно розбавляє смак шоколаду. Присутня в ньому солодкість дає можливість значно скоротити кількість цукру, що робить десерт корисніше.

Шоколадні маффіни з вишнею

Шоколадні маффіни: рецепт класичний, з шматочками шоколаду, з бананом і ін.

Рецепт шоколадних маффіни можна доповнювати майже будь-якими ягодами і фруктами. Ідеально поєднується з шоколадним смаком вишня.

Склад інгредієнтів :

  • темний шоколад – 80 г ;
  • борошно – 1 ст.;
  • заморожена або свіжа ягода без кісточок – 100 г (плюс стільки ж цукру) ;
  • крохмаль – ½ ст.л.;
  • жирне коров’яче масло – 40 г ;
  • яйце – 1 шт.;
  • молоко – 1 ст.;
  • гашена оцтом сода – 2 ч.л.

Техніка готування :

  1. Розтопити шоколад упереміш з маслом, потім трохи остудити.
  2. Вбити до основі яйце, після чого долити молоко.
  3. Обваляти вишню в крохмалі.
  4. Окремо змішати залишилися компоненти, додати до них ягоду і шоколадну основу. Замісити тісто.
  5. Розподілити шоколадну масу за формами для кексиков і піч при 205 градусах 20 хвилин.

Готову випічку дістати з плити, дати їй подихати в посуді півгодини, після чого можна дегустувати смачний десерт.

Шоколадні маффіни, рецепт яких популярний у всьому світі, – унікальний десерт, який залишає багатий простий для фантазії. Зробити його можна практично з будь-якими добавками, спеціями і начинками.