Шоколадні панкейкі: рецепт на молоці, на кефірі, шоколадно-бананові і з шоколадною начинкою

Шоколадні панкейкі, рецепт яких подарувала американська кухня, міцно влаштувалися в меню домогосподарок. Незважаючи на простоту, з ходу десерт мало кому вдається з першого разу. Шоколадні панкейкі пригорають, не виходять пишними, розмазуються по сковороді неправильною формою. Але якщо знати деякі тонкощі його приготування, на виході вийде поживний сніданок. При бажанні шоколадні панкейкі доповнюють медом, карамеллю, фруктами, ягодами, ну і, звичайно, шоколадом.

Як приготувати шоколадні панкейкі

Чоко панкейкі – одне з небагатьох смачних страв, приготування яких вимагає мінімум часу. З огляду на їх поживну цінність, краще робити десерт на сніданок. Найбільш підходяща посуд для випікання шоколадних панкейк – млинниця або широка сковорода з рівним, товстим дном. Панкейк-мейкери зі стажем діляться своїми секретами отримання ідеальної домашньої випічки :

  1. Використовувати свіжий розпушувач або соду. Навіть якщо їх термін придатності ще не закінчився, отримати на виході пишний панкейк з шоколадним смаком все одно не світить. Чим свіже буде продукт, тим більше бульбашок він дасть, вступивши в реакцію з кислою середовищем.

    Зверніть увагу! Пачка, що простояла у відкритому вигляді пару тижнів, для панкейк марна. Навіть якщо з моменту її виготовлення пройшло менше місяця. При такому зберіганні досить пару днів, щоб з порошку зникла велика частина активних речовин.

  2. З цієї ж причини не можна готувати тісто заздалегідь. Йому вистачить 1 години, щоб утворилися бульбашки полопалися. Шоколадна випічка, зроблена з такої основи ніколи не буде пишною.
  3. Щоб шоколадні панкейкі виходили повітряними, яйця і молоко повинні бути кімнатної температури.
  4. Не варто старатися при перемішуванні грудочок. Це призведе до утворення клейковини, яка в цьому виді шоколадної випічки недоречна. В образі від млинця американський панкейк потрібно місити до тих пір, поки рідина не просочує сухі компоненти.
  5. Щоб отримати рівномірну корочку, якій славляться панкейкі, не можна зловживати маслом. У класичному виконанні блюдо смажать на сухій сковороді. Якщо без масла обійтися не вдається, то дозволяється злегка сбризнуть їм посуд, після чого видалити надлишки паперової серветкою.
  6. Додані безпосередньо в тісто шматочки шоколаду, ягід або фруктів викликає пригорання панкейк. Щоб цього не сталося, потрібно налити на сковороду трохи базової основи, поверх якої вже можна насипати додаткові компоненти. Шоколадний панкейк НЕ буде прилипати до посуду після перевертання, якщо начинку покрити шаром тесту.

Шоколадні панкейкі: рецепт на молоці, на кефірі, шоколадно-бананові і з шоколадною начинкою

В процесі смаження на поверхні панкейк утворюються бульбашки. Не варто намагатися перевертати виріб, поки всі вони не лопнуть. Дотримання правил допоможе відтворити шоколадні панкейкі, рецепт з фото яких буде бути схожим на ресторанне меню.

До речі! Готувати шоколадні панкейкі на сковороді потрібно з тонкою лопаткою (вона допоможе підчепити запечеться тісто). При перевертанні не можна піднімати виріб занадто високо (досить 10 см від поверхні посуду), інакше при приземленні воно деформується.

Рецепти шоколадних панкейк

Починати набиратися кулінарного досвіду краще з класичного рецепта американських шоколадних панкейк, а потім переходити до ускладнених технікам з начинкою. Базу тесту прийнято готувати на молоці, кефірі і навіть воді. Але другий забезпечує більш кислу середу, і досягається потрібна ступінь повітряності.

Американські шоколадні панкейкі

Класичний рецепт шоколадних панкейк на молоці можна готувати зі свіжого або злегка скислого продукту.

Склад інгредієнтів :

  • борошно – 400 г ;
  • куряче яйце – 2 шт.;
  • цукор – 3 ст. ложки ;
  • порошкове какао – 3 ст.ложки ;
  • сіль і ванілін – по дрібці ;
  • молоко – 300 мл ;
  • оливкова олія – 3 ст. ложки ;
  • розпушувач – 1 маленька ложка.

Шоколадні панкейкі: рецепт на молоці, на кефірі, шоколадно-бананові і з шоколадною начинкою

Техніка готування :

  1. Збити міксером яйця з цукром і сіллю. Домагатися стійкою піни не потрібно. Для цього в рецепті недостатньо цукру. Коли маса запузиріться, можна вимкнути прилад.
  2. Підігріти молоко до 45 градусів і залити його в яйця. Тут же додати масло і злегка збити.
  3. Засипати в борошно ванілін, розпушувач і какао і просіяти їх в рідкі компоненти.
  4. Змішати інгредієнти. У підсумку повинна вийти маса, що нагадує по консистенції згущене (НЕ варену).
  5. Виставити на плиті середній вогонь (в ході подальшого випікання його можна буде злегка зменшити). Налити половником перший панкейк. Якщо в процесі запікання він не схопився, значить тісто недостатньо густе і в нього потрібно додати борошно або яйце.
  6. Коли на поверхні тесту бульбашки перетворяться в чіткі поглиблення, можна перевернути виріб. Дозволяється періодично відстежувати ступінь прожарювання, злегка піднімаючи край коржі.
    Справжні американські панкейкі виходять з рівним шоколадним відтінком. Їх складають пірамідкою і поливають кленовим сиропом. Хоча корисніше замінити його рідким медом.

Шоколадні панкейкі на кефірі

Шоколадні панкейкі: рецепт на молоці, на кефірі, шоколадно-бананові і з шоколадною начинкою

Покроковий рецепт панкейк на кефірі мало відрізняється від класичного способу виготовлення, хоча випічка виходить трохи пишніше і повітряніше. По суті можна використовувати будь-який кисломолочний продукт, головне, щоб він не мав занадто щільною структурою.

Склад інгредієнтів :

  • кефір – 2 склянки ;
  • борошно – 1 стакан ;
  • соняшникова олія – 6 ст.ложок ;
  • какао і цукор – по 3 ст. ложки кожного ;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль – маленька щіпка ;
  • пекарський порошок – ½ ч.ложки.

Техніка готування :

  1. Теплий кефір залити в яйця, з’єднані з сіллю і цукром. Злегка збити міксером.
  2. Просіяти гіркої борошно, змішати її з какао і пекарським порошком (аналог розпушувача).
  3. Змішати вологі і сухі компоненти, додати масло.
  4. Спекти шоколадні панкейкі на кефірі в прогрітій, сухій сковороді. Злегка змащувати посуд маслом дозволяється тільки на початку смаження.

До речі! Какао в рецепті можна замінити тертим шоколадом, який при запіканні розплавиться і утворює коричневі острівці на тлі золотистої маси тесту. Але такі панкейкі краще робити невеликого розміру, щоб наповнювач на почав пригорати. Інша техніка змішування передбачає попередню розпалювання шоколадної плитки, яка в рідкому вигляді втручається в тісто.

Шоколадно-бананові панкейкі

Шоколадно-бананові панкейкі – ще одне віяння американської культури. Смачний десерт виходить дуже солодкий, тому не вимагає сиропної заливки.

Шоколадні панкейкі: рецепт на молоці, на кефірі, шоколадно-бананові і з шоколадною начинкою

Склад інгредієнтів :

  • молочний шоколад – 1 плитка ;
  • банан – 1 шт.;
  • борошно – 200 г ;
  • молоко – 2/3 склянки (може знадобитися трохи більше в залежності від клейкості борошна) ;
  • сире яйце – 1 шт.;
  • вершкове масло – 10 г ;
  • лимонна цедра – з 1 фрукта ;
  • ванілін і сіль – по 1 щіпці ;
  • розпушувач – 1 ч.л.

Техніка готування :

  1. Просіяти борошно крізь сито, змішати з розпушувачем, ваніліном і цукром.
  2. Додати цитрусову цедру.
  3. Збити яйце з сіллю.
  4. З’єднати в глибокій ємності сухі компоненти з теплим молоком, збитим яйцем, розтопленим вершковим маслом і замісити рідке тісто.
  5. Банан нарізати кружечками, шоколад поламати квадратиками.
  6. Викласти на сковороду 2-3 ложки тесту (в залежності від діаметра посуду), розмістити по центру начинку з бананової часточки і шоколаду. Залити панкейк ще однієї ложкою тесту.
  7. Коли з одного боку шоколадний панкейк підсмажиться, перевернути його і протримати на вогні ще 2 хвилини.

Подавати шоколадно-бананові панкейкі краще теплими, щоб начинка всередині залишалася в рідкому стані.

Панкейкі з шоколадною начинкою

Десерт не обов’язково готувати на основі шоколадного тесту. Цікавим виходить варіант, коли ароматний компонент залишається «запаяним» всередині вироби. Для начинки підійдуть плитки будь-якого сорту. Але найсмачнішими виходять панкейкі з шоколадом всередині, рецепт яких має на увазі використання молочних різновидів.

Шоколадні панкейкі: рецепт на молоці, на кефірі, шоколадно-бананові і з шоколадною начинкою

Склад інгредієнтів :

  • борошно – 250 г ;
  • яйце – 2 шт.;
  • шоколад – 100 г (можна замінити Нутеллою) ;
  • ванілін – 1 уп.;
  • соняшникова олія без запаху – 2 ст. ложки ;
  • цукровий пісок – 3 ст. ложки ;
  • молоко – 150 мл ;
  • сода, погашена оцтом – 1 ч. ложка ;
  • сіль – пара крупинок.

Техніка готування :

  1. На пергаменті намалювати кола однакового розміру (приблизно 4-5 см в діаметрі).
  2. Розтопити шоколад на водяній бані, укласти його в кондитерський мішок і, користуючись паперовою заготівлею, намалювати кола. Товщина виробів повинна бути близько 0,5 см, інакше в ході роботи вони почнуть ламатися. Прибрати фігури в холодильник для застигання.
  3. Збити яйця з цукром і ваніліном.
  4. Просіяти борошно і поетапно (по 2 ст. ложки) ввести її в яєчну суміш, не припиняючи при цьому збивання.
  5. Залити молоко, масло, всипати розпушувач. Розмішати масу до однорідності. Тісто для панкейк з шоколадом всередині виходить більш щільне, ніж при класичному приготуванні страви.
  6. На розігрітій і трохи промасленої млинниці викласти 2 ст. ложки основи. У підсумку повинен вийти 10-сантиметровий коло.
  7. Коли нижня частина коржі схопиться (але не повністю), укласти поверх неї шоколадну заготівлю, і злегка втиснути її пальцем в основу. Долити зверху ще 1 ст. ложку тесту.
  8. Перевернути панкейк і смажити ще 1 хвилин з іншого боку.

Діставати з холоду відразу все шоколадні гуртки не потрібно. Вони почнуть підтавати, втрачати форму, що зробить десерт менш апетитним на вигляд.

Шоколадні панкейкі, рецепт яких може бути менш калорійним, давно взяли на озброєння бодібілдери і фітоняшки. Досить змінити шкідливі компоненти на менш поживні замінники, і десерт не завдасть шкоди фігурі. Звичайну пшеничне борошно замінюють вівсяним, кукурудзяним аналогом або протеїнової сумішшю, яка продається у відділах спортивного харчування. Шоколад використовують тільки гіркий (в ньому не міститься цукрів).