Шоколадні пряники – це різновид кондитерського вироби на основі тесту, спецій і топпінгів. З’явився продукт на Русі в IX столітті. Спочатку пряники використовувалися в якості святкової страви, десерту.
Класичний рецепт
Класичні пряники з шоколадною начинкою готують з доступних продуктів. Готовий десерт виходить ніжним і повітряним. Для приготування потрібно :
- 3 ст. л. какао-порошку ;
- 10 ст. л. цукрової пудри ;
- 1 ст. цукру (з гіркою) ;
- 2 ст. борошна пшеничного ;
- 1 ст. молока ;
- 2 ст. л. соняшникової олії ;
- 1 куряче яйце ;
- 15 мл лимонного соку ;
- по 1 дрібці солі і харчової соди ;
- 1 ст. л. розпушувача тесту.
Калорійність приготованого десерту висока – на 100 г припадає близько 300 ккал.
Етапи приготування :
- Підготувати глибоку миску для змішування продуктів. Внести в ємність 100 г борошна і цукровий пісок. Сухий лопаточкой перемішати інгредієнти і влити гаряче молоко. Активно змішати складові до утворення заварної основи.
- Додати в миску курячий жовток, рослинне масло і кухонну сіль. Добре перемішати.
- Підготовлене заварне тісто остудити до кімнатної температури.
- У охололу основу додати какао-порошок, харчову соду і розпушувач. Перемішати масу до однорідності.
- Частину, що залишилася борошно (за рецептом) внести невеликими порціями через сито. Добре перемішати густе, але липке тісто.
- Одержану масу розкачати на силіконовому килимку. Товщини пласта – до 1 см.
- Вирізати формами або підручними інструментами гуртки, діаметром до 5 см.
- Духовку розігріти до 180 ˚C .
- Ті, хто отримав заготовки пряників перемістити на деко, попередньо вистелений пергаментним папером.
- Запікати десерт чверть години при раніше заданій температурі.
- Після приготування залишити пряники остигати в вимкненому духовці.
- В окремій сухій мисці збити міксером курячий білок до появи піни. Додати цукрову пудру і продовжувати збивати до утворення щільних піків. Внести лимонний сік і добре збити.
- Охолонувши пряники змастити вийшла глазур’ю і помістити на пергамент. Залишити десерт на 24 год до повного висихання.
До речі! У процесі приготування можна додати до складу десерту мускатний горіх або мелений імбир для вираженого пряного смаку.
Шоколадно-медові
Шоколадно-медові пряники – це ніжний десерт з вираженим натуральним смаком. Для приготування потрібно наступний набір продуктів :
- 350 г пшеничного борошна ;
- 60 г вершкового масла ;
- 2-3 курячих яйця ;
- 2-3 г харчової соди ;
- 3 щіпки мускатного горіха ;
- 250 г натурального пшеничного меду ;
- 15-20 г какао-порошку ;
- 3 щіпки кардамону.
Також можна додати трохи імбиру.
Етапи приготування домашніх пряників :
- Підготувати інгредієнти заздалегідь, щоб продукти досягли кімнатної температури.
- У глибокій мисці змішати борошно, спеції і харчову соду. Додати какао і добре перемішати інгредієнти.
- В окрему миску розбити 2 яйця. За допомогою міксера збити до легкої піни. Додати рідкий мед і ще раз перемішати інгредієнти до однорідності.
- На водяній бані або в мікрохвильовці розтопити вершкове масло. Додати інгредієнт в яєчну масу і ще раз перемішати міксером.
- Порційно вносити суху частину в рідку і замішувати тісто. Маса повинна бути пластична, густа, трохи липка.
- Вийшло тісто розкачати на робочій поверхні. Товщина пласта – 1 см.
- За допомогою форм або підручних інструментів вирізати заготівлі пряників і помістити на деко, попередньо вистелений пекарської папером.
- Духовку розігріти до 190 ˚C. Підготовлений деко з заготівлями помістити в духову шафу.
- Випікати пряники 15-20 хв.
Охололий десерт можна присипати цукровою пудрою, полити шоколадом або білкової глазур’ю.
З бананом
Класичний рецепт домашніх шоколадних пряників можна урізноманітнити фруктовими або горіховими начинками. Для приготування шоколадно-бананового десерту потрібно :
- 100 мл рослинного масла ;
- 300 г пшеничного борошна ;
- 3 ст. л. цукрового піску ;
- 1 великий банан або 2 маленьких ;
- 30 мл лимонного соку ;
- 2-3 г харчової соди ;
- 20 г какао-порошку ;
- 15 г бджолиного рідкого меду.
Щоб надати горіховий присмак, можна використовувати кокосову борошно.
Пряники домашні шоколадні можна приготувати за 35-40 хв. Алгоритм :
- За допомогою ступки і маточки (або блендером) розім’яти банан до стану кашиці.
- Помістити пюре в миску, внести мед і цукровий пісок. Інгредієнти добре перемішати.
- У підготовлену основу внести харчову соду і добре перемішати.
- Додати лимонний сік і дочекатися реакції. На поверхні суміші повинні з’явитися бульбашки.
- В окремій мисці змішати какао-порошок і пшеничне борошно.
- Суміш пропустити через сито, вводячи частинами в рідку суміш.
- Замісити круте липке тісто. З підготовленої маси сформувати 25-30 кульок.
- Против застелити пергаментним папером. Помістити кульки на деко і злегка придавити.
- Розігріти духовку до 180 ˚C і випікати пряники протягом 25 хв.
Через певний час витягти м’які пряники з духовки, остудити до кімнатної температури і посипати цукровою пудрою.
За рецептом Енді Шефа
Пряники шоколадні за рецептом Енді Шефа – це естетичний і смачний десерт, який має масу позитивних відгуків. Для приготування страви потрібно :
- 200 г шоколаду темного ;
- 80 г вершкового масла ;
- ½ ст. цукрового піску ;
- 2-3 г харчової соди ;
- 220 г пшеничного борошна ;
- 100 г цукрової пудри ;
- 2 курячих яйця ;
- 30 г какао-порошку ;
- кухонна сіль – за смаком.
Для приємного аромату можна додати трохи сушеної м’яти.
Приготувати шоколадні пряники в домашніх умовах досить просто :
- Темний шоколад розділити на дрібні шматочки і помістити в сотейник з товстим дном.
- Вершкове масло нарізати невеликими кубиками і помістити в сотейник з шоколадом.
- На середньому вогні прогрівати, періодично помішуючи інгредієнти. Шоколад повинен розплавитися і змішатися з маслом.
- В окремій мисці змішати курячі яйця і цукровий пісок. Продукти добре збити міксером до посветленія маси.
- Коли шоколад розтане, зняти сотейник з вогню.
- У сухій чашці змішати залишилися сухі інгредієнти, попередньо пропустивши через дрібне сито.
- Охололий шоколад тонкою струменем влити в яєчно-цукрову суміш, продовжуючи активно збивати масу.
- Частинами додати суху суміш і замісити круте тісто лопаткою. Додати залишилася суху суміш і перемішати тісто руками.
- Густу масу накрити харчовою плівкою і помістити миску в холодильник на 2 ч.
- За 15 хв до початку термічної обробки розігріти духову шафу до 165 ˚C .
- Охолоджене тісто витягти з холодильника. З щільної маси сформувати кульки.
- Цукрову пудру розподілити по робочій поверхні. Кожен кулька обваляти в сипучої масі і помістити на деко, попередньо застелений пергаментним папером.
- Випікати пряники близько 25 хв.
Зберігати приготований десерт можна в холодильнику, в вакуумному контейнері.
Шоколадні пряники, рецепти яких представлені в статті, – це модифікований варіант традиційного десерту. Блюдо широко використовувалося на святах в Стародавній Русі. Через використання пряних спецій в рецептурі і натурального присмаку меду десерт отримав свою назву – пряник.