У ресторанах і кав’ярнях усього світу в меню є шоколадний чізкейк, рецепт якого відрізняється своєю простотою, і кожна господиня зможе його відтворити в домашніх умовах. Є багато варіантів цього десерту, здатних підкорити серце будь-якого гурмана. Кондитери пропонують спробувати розбавити смак, використовуючи додаткові інгредієнти. Для людей, що стежать за фігурою, теж знайдеться спосіб виготовлення з низькою калорійністю.
Класичний шоколадний чізкейк
Щоб зрозуміти, як зробити шоколадний чізкейк, слід розібратися в традиційному способі виготовлення. Він дасть повну картину за складом і правильним діям. Розрахунок інгредієнтів дан для форми діаметром 20-22 cм.
Продуктовий набір :
- печиво Орео – 170 г ;
- вершкове масло – 70 г ;
- цукор – 250 г ;
- вершковий сир «Філадельфія» – 350 г ;
- сметана – 200 г ;
- какао – 3 ст. л.;
- яйця – 2 шт.;
- темна шоколадна плитка – 2 шт.;
- екстракт ваніліну -1 ст. л.;
- вершки (з високою жирністю) – 200 мл.
Важливо! Російський і плавлений сир, рикотта, сир і маскарпоне для цього рецепта чізкейка не підійде. «Філадельфію» можна замінити, купивши крем-чіз «Хохланд», «Віолетте», «Каймак».
Шоколадне ласощі готувати наступним чином :
- Печиво необхідно подрібнити. Для цього підійде блендер, толкушка. Деякі просто розминають продукт в целофановому мішечку. З’єднати з какао-порошком.
- Вершкове масло розтопити і змішати з отриманої масою. Це буде основа чізкейка. Її рівномірно розподілити по дну і боках форми.
- Випікати не більш 11 хвилин в розігрітій до 140ɔ духовці. Дати трохи охолонути.
- Поки готується основа, закип’ятити вершки і залити ними, розломлені на шматочки, шоколадні плитки.
- Додати сир, ванілін і цукровий пісок. Перемішати, щоб в складі не було грудочок.
- Окремо збити яйця, додати в суміш сметану.
- З’єднати з шоколадним кремом і вилити на основу.
- Встановити температуру в печі на 1608 і випікати на протязі 1 години. Форма повинна знаходиться у великій чашці з водою.
Краще остиглий чізкейк за класичним рецептом в домашніх умовах потримати в прохолодному місці близько 6 годин, щоб він добре просочився. Прикрасити глазур’ю або цукровою пудрою.
Шоколадний чізкейк в мультиварці
Зовсім необов’язково використовувати духову шафу, щоб приготувати чізкейк в домашніх умовах. Мультиварка, що підтримує функцію випічки, впорається на відмінно.
Склад:
- печиво (шоколадне) – 300 г ;
- яйця – 5 шт.;
- масло вершкове – 120 г ;
- цукровий пісок – 170 г ;
- картопляний крохмаль – 40 г ;
- сметана – 100 мл ;
- какао – 4 ст. л.;
- ванілін – 5 г ;
- вершковий сир – 500 м.
Порада! Для різноманітності до складу можна додавати горіхи, родзинки, ягоди або цукати, але в невеликих кількостях. Інакше кремова основа може втратити еластичність.
Шоколадний чізкейк з випічкою в мультиварці готувати за наступною рецептурою :
- З печива зробити жирну крихту, подрібнивши його в блендері разом з розтопленим маслом. Додати 1 яйце і зганяти тісто, яке розподілити в чаші мультиварки, не забувши про невеликі бортики.
- Відокремити білки у решти яєць і разом з половиною цукру збити до отримання білої пишної маси.
- Змішати залишок цукрового піску з какао і ваніліном, додати сметану і сир. Довести до однорідності.
- Ввести збиті білки і з’єднати лопаткою круговими рухами, щоб не втратити об’єм.
- Викласти на основу і вирівняти поверхню чізкейка.
- Встановити режим «Випічка», таймер на 1 годину і закрити.
Після сигналу остудити, спочатку не виймаючи з чаші, а потім вже на решітці.
Шоколадний чізкейк з сиру
Деякі господині воліють готувати шоколадний ніжний чізкейк без випічки з сиром. З таким варіантом впорається і починаюча господиня, яка хоче здивувати сім’ю своїми здібностями.
Інгредієнти :
- печиво (краще пісочне) – 300 г ;
- жирні вершки – 500 мл ;
- вершкове масло – 120 г ;
- шоколадна плитка – 180 г ;
- сир – 600 г ;
- желатин – 30 г ;
- кава – 100 мл ;
- цукрова пудра – 130 м.
Порада! Використовуйте тільки натуральні продукти, щоб отримати якісний чізкейк.
Процес приготування десерту :
- Подрібнене в крихту печиво залити розтопленим маслом і вимішати тісто. Перемістити в роз’ємну форму і розподілити на поверхні. Бортики можна закласти не до кінця.
- Желатин замочити в теплій чашці кави.
- Сир кімнатної температури для чізкейку розім’яти блендером до однорідної консистенції, влити желирующую масу і розтоплену на водяній бані шоколадну плитку.
- Остуджені вершки збити міксером в густу піну разом з цукровою пудрою.
- З’єднати обидві маси лопаткою і викласти на підготовлену пісочну основу для чізкейка. Розрівняти і поставити на нижню полицю холодильника.
Десерт повинен постояти приблизно 4-5 годин, щоб желатин схопився. Готовий чізкейк посипати тертим шоколадом.
Шоколадно-ягідний чізкейк
Такий варіант шоколадного чізкейку прекрасно буде виглядати на святковому столі.
Набір продуктів :
- шоколадне печиво – 150 г :
- вершкове масло – 65 г ;
- рікотта – 500 г ;
- яйця – 4 шт.;
- цукор коричневий – 125 г ;
- шоколадна темна плитка – 175 г ;
- сметана – 150 мл.
Для ягідного шару :
- цукор – 100 г ;
- вишня – 200 г ;
- желатин – 20 м.
Порада! Вишню в даному рецепті можна замінити будь-який ягодою, яка більш доступна або більше подобається рідним.
Рецепт шоколадного чізкейка без випічки :
- У кухонному комбайні подрібнити печиво, додати розтоплене вершкове масло і вимішати тісто. Викласти в роз’ємну форму і розподілити по дну, придавлюючи денцем склянки.
- Сметану розігріти на водяній бані, внести шоколадну крихту і тримати поки остання не розтопиться.
- Окремо збити яйця з цукром і рікоттою.
- З’єднати обидві маси і викласти на підготовлену основу.
- Випікати трохи більше години, поставивши форму в ємність з водою, при 160.
- Вийняти і остудити не виймаючи.
- Приготувати ягідну складову. Для цього спочатку звільнити вишню від кісточок, викласти в киплячий сироп, приготований з цукру і 300 мл води. Піну знімати обов’язково.
- Через пару хвилин зняти з вогню. У невеликій кількості рідини розвести желатин. Після набухання додати в ягідний сироп, ще раз прогріти.
- Трохи остудити і вилити в форму з шоколадним чізкейк. Розрівняти, щоб вишня рівномірно розподілилася на поверхні.
Залишити на ніч в прохолодному місці. Виймати акуратно, пройшовшись спочатку тонким ножем по краях.
Шоколадний чізкейк з апельсиновим смаком
Цитрусові фрукти прекрасно гармоніюють з шоколадними виробами, відтіняючи смак.
Набір продуктів для чізкейка :
- вершкове масло – 70 г ;
- темний шоколад – 90 г ;
- апельсин – 2 шт.;
- печиво шоколадне – 200 г ;
- знежирений сир – 200 г ;
- цукор коричневий – 1,5 ст. л.;
- вершки жирні – 200 мл ;
- желатин – 10 м.
Рецепт з фото покроково шоколадного чізкейка :
- До подрібненого будь-яким способом печінкою додати натерту на дрібній стороні цедру помитого апельсина і вершкове масло. З’єднати компоненти і перекласти на дно роз’ємної форми, розім’яти, зробивши невисокі бортики. Поставити в холодне місце.
- Желатин спочатку розвести до набухання в невеликій кількості вершків. Потім трохи прогріти, не доводячи до кипіння.
- Розтопити шоколадну плитку в мікрохвильовій печі, дістаючи і помішуючи. Вилити в розм’якшений сир, який повинен бути обов’язково підігрітим. Інакше шоколад просто згорнеться.
- Вершки навпаки краще охолодити перед збиванням з цукром, щоб отримати стійкі піки.
- Змішати акуратними рухами все підготовлені склади з соком від 1 апельсина і перекласти масу на основу. У холодильнику чізкейк повинен простояти 4 години.
- Окрасою послужить цедра від другого лимона, яку потрібно зняти довгими смужками і зварити в цукровому сиропі. Через 15 кипіння вийняти майбутні цукати на серветку, щоб позбутися від зайвої рідини, а потім обваляти в цукровому піску. Красиво розкласти на поверхні десерту.
Додатковою прикрасою може стати шоколадна крихта.
Шоколадний низькокалорійний чізкейк
На дієті особливо сильно хочеться солодкого ласощі. Цей рецепт може стати відкриттям для людей з гаком вагою.
Інгредієнти :
- зелене яблуко -100 г ;
- вівсянка – 100 г ;
- знежирений сир – 180 г ;
- яєчний білок – 2 шт.;
- гіркий шоколад – 4 кубика ;
- желатин – 8 г ;
- яйце – 1шт.;
- вода – 150 мл ;
- апельсин – ½ шт.;
- мед – 2 ст. л.;
- кориця, імбир – за смаком ;
- цедра лимона – 1 ч. л.
Порада! Щоб приготувати чізкейк без випічки швидко і просто слід замінити вівсянку на таку ж кількість низькокалорійного печива і змішати з тертим яблуком. Вийде прекрасна основа.
Процес приготування покроково :
- Відразу залити желатин невеликою кількістю теплої води і відставити убік.
- У чаші блендера подрібнити очищене яблуко разом з вівсянкою, лимонної цедрою, корицею і імбиром до однорідної маси.
- На дно форми укласти шматок пергаменту і викласти масу. Покрити рівномірно, утрамбувавши, і зробити невисокі бортики. Випікати в розігрітій до 1808 грубці протягом 15 хвилин.
- Апельсин очистити від шкірки і білої плівки. Вирізати м’якоть і подрібнити заглибним блендером разом з сиром і медом. Маса повинна бути теплою перед введенням розтопленого шоколаду і розігрітого, повністю розчиненого желатину.
- Білки збити і змішати з шоколадним складом. Перемістити весь сирний крем на остиглу основу.
У холодильнику такий десерт повинен простояти не менш 4 годин.
Рекомендації з приготування
Для шоколадного чізкейка є свої особливості, які краще знати, щоб уникнути помилок :
- Десерт під час випікання може лопнути і тріснути, якщо прогрів буде не рівномірним. Не варто відкривати зайвий раз дверку.
- Печиво підійде будь-який, але слід враховувати його солодкість і рихлість.
- Для чізкейка з шоколадом необхідно брати плитку з високим вмістом какао (більше 70%). Під час прогріву слід враховувати, що температура не повинна перевищувати 80 градусів, щоб склад не згорнувся.
- Для зручності використовувати роз’ємну форму, а краю і дно покривати пергаментним папером або фольгою.
Варто намагатися прикрасити ласощі, щоб оригінально подати на стіл. Тоді гості і родичі по достоїнству оцінять старання господині.
Будь-який рецепт шоколадного чізкейка може підняти настрій в похмурі вечора. Зовнішній вигляд десерту завжди вабить зняти пробу навіть у професійних кондитерів. Можливо після першого самостійного виконання господиня зможе створити свій шедевр і поділитися з подругами.