Перші згадки про лікері зі смаком шоколаду зустрічаються в куховарських книгах Франції середини XVII століття. Однак лише сьогодні рецепт шоколадного лікеру існує в сотнях варіацій, багато з яких доступні для приготування в домашніх умовах. Цей вишуканий лікер – непростий напій і тому також важливо знати про те, з чим він добре поєднується.
Шоколадний лікер з самогоном
Цей рецепт розвінчує міф про те, що напої з самогону – грубі. В даному випадку він служить базою для благородного і трішки тропічного смаку.
Інгредієнти :
- гіркий шоколад – 100 г ;
- самогон – 750 мл ;
- цукор – 500 г ;
- молоко – 250 мл ;
- вода – 150 мл ;
- ванілін – на кінчику ножа.
Процес :
- Натертий на дрібній терці шоколад пересипати в тару для наполягання лікеру.
- Залити шоколадну основу самогоном, засипати ванілін.
- Прикрити тару кришкою і на 1 тиждень прибрати в темне місце при кімнатній температурі. Кожні 12 годин злегка струшувати ємність.
- Налити в каструлю воду, молоко, засипати цукор, дочекатися його розчинення і прогріти сироп до кипіння, безперервно помішуючи.
- Остудити сироп і з’єднати з підготовленою шоколадною основою.
- Прибрати наполягати ще на 2-3 тижні.
- Процідити напій через складену в 2-3 шару марлю, розлити по пляшках і поставити наполягатися до готовності на 1-2 тижні.
Важливо! Щоб шоколадний лікер з самогону вийшов максимально смачним, гіркий шоколад повинен мати максимальний вміст какао-бобів – не менше 70%.
Лікер з білим шоколадом
Цей шоколадно-вершковий лікер не просто оригінальний напій, а вишукане ласощі, яке можна сміливо готувати на свята.
Інгредієнти :
- білий шоколад – 110 г ;
- молоко жирністю від 2,5% – 230 мл ;
- згущене молоко – 130 мл ;
- вершки жирністю від 20% – 230 мл ;
- білий ром – 130 мл.
Процес :
- Шоколад натерти на дрібній терці.
- Засипати шоколад в каструлю, влити вершки з молоком, поставити на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, дочекатися розчинення шоколаду.
- Остудити масу і з’єднати з ромом.
- Перелити напій в пляшки і прибрати наполягати на холодильник на 3 дні.
Важливо! Готуючи шоколадний лікер за рецептом з вершками, важливо не брати продукт, що нагадує густотою сметану і з вираженою кислинкою. Вершки повинні бути саме питними.
Шоколадний лікер на пиві
Одна з найоригінальніших варіацій напою, яка вразить навіть досвідчених любителів пива. Для ідеального балансу смаку рекомендується вибрати цей темний пінний напій з мінімальною фортецею.
Інгредієнти :
- темне пиво – 400 мл ;
- шоколадна есенція – 4 г ;
- цукрова пудра – 400 г ;
- спирт зерновий очищений – 120 мл.
Процес :
- Розчинити цукрову пудру в пиві.
- Влити шоколадну есенцію.
- Додати спирт.
- Перелити рідина в пляшки, фільтруючи через багатошарову марлю.
- Прибрати лікер наполягати на темне і нежаркое місце на 2-3 дні.
Зверніть увагу! Перед тим, як зробити шоколадний лікер, в рецепті якого є цукрова пудра, корисно знати, що її можна замінити звичайним цукром. Просто на його розчинення потрібно трохи більше часу.
Шоколадний лікер з яєчними жовтками
Полоненічном шовковистий напій, який особливо доречний в холодну пору року. І на відміну від багатьох інших варіантів шоколадного лікеру, цей можна і потрібно вживати відразу після приготування.
Інгредієнти :
- какао-порошок – 25 г ;
- горілка – 380 мл ;
- цукрова пудра – 90 г ;
- ванілін – на кінчику чайної ложки ;
- яєчні жовтки – 2 шт ;
- вода – 80 мл.
Процес :
- Жовтки добіла розтерти з цукровою пудрою.
- Какао-порошок розвести в парі столових ложок теплої води.
- Перемішати жовтки і підготовлене какао.
- Влити воду і горілку, примішати ванілін.
- Перелити лікер в пляшку і прибрати наполягати на холодильник на 4 години.
Зверніть увагу! Для приготування цього лікеру потрібно використовувати виключно свіжі і ретельно вимиті курячі яйця. Щоб домашній шоколадний лікер, рецепт якого містить яйця, був однорідним, пляшку з ним перед самою подачею слід гарненько струшувати.
Шоколадний лікер на коньяку
Цей лікер відрізняється особливо міцним смаком і одночасно належить до тих рідкісним шоколадним лікерам, які можна готувати з шоколадом зі зменшеним вмістом какао-бобів – від 50%.
Інгредієнти :
- темний шоколад – 100 г ;
- коньяк – 700 мл ;
- цукор – 450 г ;
- вода – 180 мл ;
- молоко 200 мл.
Процес :
- Шоколад натерти на дрібній терці.
- Засипати шоколад в тару для наполягання, залити коньяком і прибрати наполягати на 1 тиждень в темряві при кімнатній температурі. Кожен день по 2 рази енергійно струшувати банку.
- Влити в каструлю на плиті молоко і воду, засипати цукор і постійно помішуючи, приготувати сироп. Нагріти сироп до закипання і відрахувати 5 хвилин на варіння на повільному вогні.
- Остудити сироп і залити його в тару до шоколаду.
- Влаштувавши на плиті водяну баню, нагріти на ній скляну тару з майже готовим лікером до 55 ° C і, безперервно помішуючи, відрахувати 10.
- Розлити лікер в пляшки і перемістити тару для наполягання в темне і прохолодне місце на 2 тижні, продовжуючи щоденні струшування посуду.
Важливо! В даний лікер не рекомендується додавати ніяких прянощів, наприклад – ваніль. Оскільки за рахунок основи з коньяку напій цілком самодостатній.
Лікер на каву
Незважаючи на те що цей рецепт відноситься до шоколадним лікером, його основою є кава.
Інгредієнти :
- мелений натуральна кава – 40 г ;
- цукор – 400 г ;
- горілка – 400 мл ;
- ваніль натуральна – 1 паличка ;
- вода – 330 мл.
Процес :
- Заварити каву і остудивши його, відставити наполягатися 1 день.
- Процідити каву для відділення непотрібної гущі.
- Засипати в каструлю на плиті цукор, влити воду, додати вогонь і безперервно помішуючи, дочекатися його розчинення. На хвилину дати сиропу закипіти.
- Влити кави в сироп.
- Додати горілку.
- Перелити рідина в тару для наполягання, опустити в неї ваніль і прибрати наполягати на прохолоду на 3 тижні. Розлити лікер в пляшки.
Порада! Щоб не зіпсувати напій, слід вибирати натуральний мелену каву робусту, так як в арабіці – більше відчувається кислота, яка в смаку цього лікері була б зайвою.
Шоколадний лікер на білому вині
Родзинкою приготування цього напою є додавання м’яти – її освіжаючі нотки врівноважують солодкість.
Інгредієнти :
- гіркий шоколад – 100 г ;
- біле сухе вино 450 мл ;
- вершки питні жирністю 20% – 220 мл ;
- згущене молоко – 400 мл ;
- цукор ванільний – 20 г ;
- листочки м’яти – 8-10 шт.
Процес :
- Поламати шоколад на шматочки і розтопити на водяній бані.
- У попередньо охолоджені вершки засипати цукор і збити міксером до появи легкої пишності.
- Додати в вершки шоколад і згущене молоко. Продовжити збивання, повертаючи опалого суміші пишність.
- Крупно нарізати зелень м’яти.
- Влити вино і додати м’яту.
- Розлити лікер в пляшки і витримати в холодильнику 3 години.
Важливо! Для цього рецепта лікеру допустимо використовувати виключно свіжу м’яту – сушена зелень не здатна в належній мірі розкритися в алкогольному напої яскравими смаком і ароматом.
З чим пити шоколадний лікер
Традиційно для лікеру використовують спеціальні чарочки об’ємом від 25 до 60 мл. Як і багато інших лікери, шоколадний можна додавати в чай або каву. Його можна пити міцним або розведеним – з додаванням води, цитрусових соків, вершків. Вибираючи, з чим пити шоколадний лікер в спеку, також слід звернути увагу на кубики льоду.
На закуску до шоколадного лікеру рекомендується вживати тверді сорти сирів на зразок Чеддера, а також виноград, яблука і груші.
До речі! Якщо хочеться поласувати цим лікером і цукерками з шоколаду, то бажано вибирати ті, які мають вершкову або горіхову начинку.
Шоколадний лікер може бути основою для безлічі коктейлів, в складі яких з ним гармоніюють такі інгредієнти :
- банан ;
- морозиво вершковий пломбір ;
- вишневий, журавлинний сиропи ;
- кориця, пекучий перець ;
- джин ;
- кокосове молоко.
Чудово доповнює шоколадний лікер десерти. Можна додати його в мус, просочення для торта, а можна – прямо в тісто для печива або капкейк.
Зверніть увагу! Щоб лікери залишалися смачними і не псувалися, їх слід зберігати в холодильнику.
Рецепт шоколадного лікеру може стати однією з головних «перлин» домашньої кухонної книги. Одного разу вивчивши основні правила його приготування, далі можна сміливо реалізовувати гастрономічні фантазії, приємно радуючи і дивуючи себе, а також присутніх за столом новими фантастичними смаками.