Коли хочеться приготувати щось особливе, але кекси і маффіни вже приїлися, а на створення багатошарових тортів немає часу, хорошим рішенням стане шоколадний рулет, рецепт якого відрізняється великою різноманітністю. Улюблені солодкі плитки додають в основу, крем, прошарок або в усі відразу. Смак шоколадного страви доповнюють фруктами, цукатами, ягодами, сухофруктами. Тісто для рулету теж підходить практично будь-який, але найсмачніша випічка виходить з бісквіта.
Простий шоколадний рулет з печива
Якщо немає можливості довго возитися з плитою, але випічка потрібна терміново, виходом з положення стане рулет з печива. Він не вимагає запікання, а весь процес від підготовки компонентів до подачі займає трохи більше години.
Склад інгредієнтів :
- пісочне печення без добавок – 1 уп. або 250 грам ;
- цукор – 50 грам ;
- какао-порошок – 3 ст.л.;
- вода – потрібна кількість підкаже консистенція основи ;
- вершкове масло – 100 грам ;
- згущене молоко – 180 мл ;
- кокосова стружка – за смаком.
Техніка готування :
- Подрібнити печиво блендером в крихту.
До речі! Якщо немає приладу, зробити те ж саме качалкою. Але тоді доведеться потрудитися, адже маса не повинна містити великих грудочок. Оптимальна консистенція близька до борошна.
- Додати до печінки цукор і какао, розмішати до однорідності.
- Долити до суміші приблизно ½ склянки води, замісити однорідне тісто.
- Приготувати крем. Для цього збити м’яке вершкове масло зі згущеним молоком, а потім підмішати до них стружку.
- Вистелити робочу поверхню харчовою плівкою і розподілити по ній основу в формі прямокутника. Працювати краще змоченими водою руками (скеля прилипне до тесту).
- Завдати поверх шоколадної бази вершкову начинку і акуратно згорнути шоколадний рулет.
Щоб рулет схопився і не розсипався під час нарізки, його фіксують харчовою плівкою і відправляють приблизно на годину в холод. Міститься в ньому масло затвердіє, надавши тим самим десерту потрібну щільність. За аналогічною схемою можна приготувати рулет з шоколадною начинкою, додавши до згущене з маслом 50 г розтопленого шоколаду.
Шоколадний рулет з шоколадним кремом
Приготування шоколадної випічки вимагає певної витримки. Якщо задіяти улюблене ласощі в великих концентраціях, високий ризик отримати на виході занадто нудотне блюдо. Збалансований смак дає покроковий рецепт і соковитого шоколадного бісквіта і крему з вершків і гіркого 75% шоколаду.
Склад інгредієнтів :
- куряче яйце – 3 шт.;
- борошно – 65-75 гр.;
- какао – 15 гр.;
- цукор – 80 гр.;
- сіль – маленька щіпка ;
- цукрова пудра – 1 ст.л.;
- концентровані вершки – 200 мл (щоб вони нормально збилися, відсоток жирності повинен починатися від 30) ;
- гіркий шоколад – 90 гр.
Зверніть увагу! Щоб бісквітний корж вийшов соковитим, його обов’язково просочують. Для цієї мети підійде коньячний (або цукровий, якщо рулет будуть пробувати діти) сироп. Для його приготування змішують 3 частини питної води і 2 частинами цукру і 1 частина коньяку.
Техніка готування шоколадного рулету :
- З вечора почати робити крем (він повинен 8-9 годин провести в холоді).
- Дрібно порубати шоколад, укласти його в каструлю і залити вершками.
- Включити маленький вогонь, почати прогрівати суміш, помішуючи її силіконової лопаткою. Частинки шоколаду, які осідають на стінках, потрібно знімати, інакше вони пригорять і підпортують смак крему.
Зверніть увагу! Крем не можна навіть близько доводити до температури кипіння. Це призведе до згортання продуктів. Оптимальний градус не повинен перевищувати позначки 45.
- Коли тверді фрагменти розчинятися, накрити каструлю кришкою і дати масі охолонути, а потім прибрати в холод на ніч.
- Настояний крем збити протягом 5 хвилин міксером, поки він не придбає пишну, щільну консистенцію. До безпосереднього використання зберігати заготівлю в холодильнику.
- Зварити цукровий або коньячний сироп. При бажанні для смаку в нього можна додати пару крапель ванільної есенції.
- В окремому посуді змішати борошно з какао і просіяти їх гіркою.
- Збити яйця з цукром і сіллю до збільшення маси в 2,5 рази і повного розчинення кристаликів.
- З’єднати борошняну і яєчну основи. Перемішувати потрібно акуратно лопаткою, щоб не збити пишну піну.
- Застелити деко пергаментом і вилити в нього свіжоприготоване тісто. Рекомендована товщина коржа – 1 см.
- Печуть шоколадний бісквіт швидко (при 180 градусах досить 13 хвилин). Тісто не можна пересушувати, перевіряти готовність потрібно відразу після зникнення з поверхні вологих ділянок. Основа повинна злегка пружинити при натисканні.
- Добре змочити водою бавовняний рушник. Постелити на стільницю пергамент, присипати його цукровою пудрою. Гарячу основу разом з папером, на якій вона пеклася, укласти на підготовлений ділянку. Прикрити майбутній бісквітний рулет з шоколадним кремом вологою тканиною і залишити на 20 хвилин для охолодження.
- Відразу після закінчення зазначеного часу зняти рушник і верхній пергамент. Підрівняти краю бісквіта ножем.
- Просочити основу сиропом і змастити кремом. З одного боку шар роблять трохи товстіший, а з іншого – залишити 1 см коржа порожнім. При згортанні начинка сама рівномірно розподілиться по виробу. Пару ложок крему і обрізки бісквіта залишити для прикраси шоколадного рулету.
- Згорнути виріб в рулетик, обмотати пергаментом або харчовою плівкою і відправити на 2 години в холод для застигання.
Декорувати рулет шматочками шоколаду, візерунком з крему і бісквітними крихтами.
Шоколадний рулет з заварним кремом
Ще один крем, який відмінно доповнює шоколадний бісквітний рулет – заварна основа. Вона не вимагає тривалого збивання, але виходить менш щільною, ніж вершковий наповнювач. Тому простір між тестом буде трохи вже, але десерт виходить теж смачний.
Склад інгредієнтів :
- прямокутний шоколадний бісквітний корж – 1 шт. (Здат приготування розглянуто в попередньому рецепті) ;
- молоко – 250 мл ;
- вершкове масло – 100 г ;
- сире яйце – 1 шт.;
- борошно-1 ст.л. з верхом ;
- цукор – 3 ст.л.
Техніка готування :
- Злегка збити яйце з цукром.
- Залити в каструлю молоко, яєчну основу, підмішати борошно.
- Прогріти масу на тихому вогні при постійному помішуванні. Коли крем загусне, прибрати його з плити, додати масло. Від високої температури воно розтопиться, а крем придбає однорідну консистенцію.
- Змастити готовий бісквіт остиглим заварним кремом, згорнути виріб рулетом.
Прикрашають шоколадний рулет залишками крему, тертим шоколадом і ягодами. Перед подачею потримати пару годин в холоді.
Рецепт рулету з сирним кремом
Можна істотно знизити калорійність десерту, якщо приготувати шоколадно-творожній рулет. Для цього достатньо скоротити кількість цукру і підібрати знежирені продукти. А якщо не морочитися з підрахунком калорій, вийде по-справжньому смачний і корисний десерт.
Склад інгредієнтів :
- сир – 0,5 кг ;
- яйця – 5 шт.;
- борошно – 200 г ;
- цукор – 100 г (плюс 3 ст.л. в начинку) ;
- порошкове какао – 3 ст.л.;
- пекарський порошок – 1,5 ч.л.;
- сметана – 100 мл (плюс 3 ст.л. в наповнювач) ;
- крохмаль – 4 ст.л.
Техніка готування :
- Пробити блендером сир, 2 яйця, крохмаль, по 3 ст.л. сметани і цукру.
- Збити залишилися яйця і цукор, вилити до них сметану, а потім підмішати мікс борошна, какао, розпушувача.
- Вистелити папером для випічки глибокий деко розміром 35/35. Промасліть рослинним жиром.
- Викласти рівним шаром сирний шар.
- Залити білу масу шоколадним тестом. При необхідності вирівняти заготівлю лопаткою.
- Випікати рулет при 200 градусах 20 хвилин.
- Викласти сирно-бісквітну заготівлю на рушник і, поки вона тепла, скачати рулет. При необхідності зафіксувати його харчової плівкою. Протримати в холоді 1 годину.
Якщо рецепт здається недостатньо шоколадним, сирний шар можна доповнити шматочками дрібно наламана плитки.
Рецепт шоколадного рулету з бананом
Цікавою варіацією сирно-шоколадного рулету є рецепт з бананом.
Склад інгредієнтів :
- шоколадна основа тесту – 300 мл ;
- сирна база – 400 г ;
- банан – 2 шт.
Шоколадну і сирну бази готувати відповідно до попереднього рецептом.
Техніка готування :
- Викласти на промаслений глибокий декорожний шар, а поверх нього шоколадне тісто.
- Спекти основу рулету в духовці.
- Очистити банани і укласти їх уздовж вузького краю вироби.
- Згорнути рулет, укласти швом вниз, відправити в холод для застигання.
Перед подачею підрівняти краю рулету ножем і полити рідким шоколадом.
Шоколадний рулет, рецепт приготування якого не вимагає багато часу, можна перетворити в святкове частування, якщо приділити трохи більше уваги прикрасі. Один з цікавих прикладів подачі – оформлення випічки в формі дерев’яного поліну. Особливо ефектно такий рулет буде виглядати на новорічному або різдвяному столі.