Шоколадний торт з сметанним кремом може складатися з просочених медових коржів, шифонового або екстракофейного бісквіта, а також з поєднання різних технік і текстур. Різноманіть смак десерту можна добавкою кислуватих ягід, соковитих фруктів, родзинок, маку і горішків.
Ніжний сметанник
Десерт поєднує пишну пористу основу, просочену ніжним кремом, а також вишукану глазур з шоколаду, яка служить смаковим акцентом і вдалим декором випічки.
Компоненти для бісквітної основи шоколадного торта :
- пара домашніх яєць ;
- 250 мл 15% -ої сметани ;
- 100-120 г цукрового піску ;
- ½ склянки борошна екстра-класу ;
- 2 повних ст. л. какао-порошку ;
- 1 ч. л. розпушує порошку.
Прошарок :
- 0.5 л густий 25% жирності сметани ;
- близько 90 г цукру.
Шоколадна глазур :
- 100 г 82% масла ;
- 2 ст. л. порошкового какао ;
- 50 г чорного шоколаду ;
- 5 ст. л. цукрового піску ;
- 5 ст. л. молока.
Покроковий процес готування шоколадного торта :
- До початку готування включити духову шафу, щоб він встиг нагрітися до 180 ° C.
- Борошно з розпушує порошком і какао просіяти через дрібне сито.
- Додати в миску яйця, підсолодити, збити до пишної однорідної маси віночком або міксером.
- Викласти в яєчну масу сметану, збити до однорідної текстури.
- Порціями вводити борошняну суміш з какао і розпушувачем, перемішувати, щоб вийшло тісто по консистенції як на класичний шоколадний бісквіт, без грудочок.
- Перелити тісто в форму для випікання, дно якої застелено пергаментом.
- Краще вилити бісквіт на широкий деко тонким шаром, а потім розрізати коржі на 4 частини.
- Випікати торт в гарячому духовій шафі близько 30 хвилин, не відкриваючи дверцята, щоб бісквіт не впав.
- Зняти коржі з форми, дати трохи охолонути.
- Жирний сметану збити віночком з цукром, прибрати крем для стабілізації на полицю холодильника. Виймати масу і перемішувати, щоб кристали розчинилися.
- Охолола основу розділити на коржі прямокутної або округлої форми.
- Теплі коржі промазати кремом порціями по 1-2 ст. л. Залишити їх до повного остудження, щоб скоротити час просочування.
- При складанні промазати коржі великими порціями сметанного крему, скласти частини стопкою, що не притискаючи, щоб не витекла начинка, пройтися шпателем по бічній частині десерту.
- Верх торта не промазувати рясно, так як зверху десерт буде покритий глазур’ю.
- Для глазурі в молоці розтопити шоколад, додати цукор з какао і маслом. Суміш проварити 2 хвилини, дати масі охолонути.
- Полити торт густий шоколадною сумішшю, формуючи красиві підтеки.
Витримати шоколадний сметанник в холоді 2-3 години, щоб коржі повністю просочилися, стали м’якими і соковитими.
Важливо! На час охолодження краще зафіксувати торт декількома шпажками, щоб він не «поплив» від сметани.
Супершоколадний торт
Насичений смак шоколадних коржів поєднується з ніжністю сметанной прошарку. В результаті випічка виходить гармонійною і смачною.
Для тесту знадобиться :
- 250 мл домашньої жирної сметани ;
- 1 стакан високосортної борошна ;
- 6 ст. л. порошкового какао ;
- 1 ч. л. без гірки соди ;
- яйце ;
- 1 склянку цукру ;
- 100 г темного шоколаду.
Кремова сметанная прошарок :
- 500 г сметани 20% жиру ;
- цукровий пісок за смаком.
Швидкий процес покрокової готування торта :
- Сметану з’єднати з содою і відставити убік для реакції.
- У ємність засипати цукор і додати яйце, масу гарненько збити віночком.
- Викласти погашену сметаною соду, повторно збити.
- Борошно пересіяти в миску, засипати какао і продовжити збивання.
- Шоколад нарубати скибочками, вмішати його в тісто.
- Тестову суміш вилити в роз’ємну форму з викладеним на ній промасленим пергаментом.
- Готувати торт при 200 ° C в духовці близько 35 хвилин, охолодити і нарізати на 2 коржі.
- Сметану з цукром збити, можна відтінити смак крему ваніллю. Стабілізувати в холоді.
- Покрити сметанной масою частини, поверхня і боки торта.
Зверху краще укласти горіховий декор або шоколадну тонку стружку.
Банановий
Апетитний і презентабельний десерт за смаком нагадує тістечко Брауні з вологою шоколадною основою, просоченої ніжними шарами сметанно-вершкового крему з шматочками бананів.
Для шоколадної основи :
- 200 г 1% -ого кефіру ;
- 150 мл кави (150 мл питної води з 1.5 ч. л. кава);
- 3 повних ст. л. какао ;
- склянку цукру ;
- велике яйце ;
- 80 мл рафінованого масла ;
- 200 г якісної борошна ;
- 1 ч. л. розпушує порошку ;
- по дрібці дрібної солі з ваніллю.
Промазка :
- 300 мл 35% -их вершків ;
- 150 мл сметани високої жирності від 20% ;
- 790-800 г пудри з цукру.
Начинка:
- 2 зрілих банана.
Ганаш :
- 150 г чорного шоколаду ;
- 150 г 33% вершків.
Рецепт шоколадного торта з сметанним кремом і бананом :
- Просіяти борошно через сито з какао, сіллю і цукром. Перемішати.
- Вінчиком до однорідності збовтати кефір з маслом, яйцем, влити до сухим компонентів, розмішати до отримання тягучого тесту.
- Розчинити каву в окропі, відразу влити в тісто і розмішати.
- Закрити денце форми пергаментом, вилити основу і запекти при 180 ° C 40 хвилин.
- Охололу основу поділити на 3 коржі.
- Охолоджені вершки збити міксером до згущення з пудрою.
- Ввести сметану, перемішати крем до однорідності.
- На корж викласти велику порцію крему, рівномірно розкласти шматочки очищених бананів.
- Укласти другий корж, повторити прошарку і завершити збірку десерту останнім шматочком основи, прибрати торт в холод на 3 години.
- Шоколад витопити в сотейнику, прогріти з вершками до гарячого, але не киплячого стану.
- Активно перемішати масу до гладкості, зняти з плити і остудити ганаш до потрібної густоти.
Покрити десерт ганашем з усіх боків, оформити верхівку і боки шоколадними крихтами і стружкою.
Медовий десерт «Спартак»
Медовий шоколадний торт з сметанним кремом тане в роті від вологості основи і соковитості кремового шару. Для великого святкового торта на 10 коржів будуть потрібні якісні компоненти.
Шоколадна основа :
- 1.5 ст. л. рідкого квіткового меду ;
- 1.5 склянки цукру-піску ;
- 3 яйця ;
- 100 г 82% -ого масла ;
- 1.5 ч. л. соди без верхівки ;
- трохи солі ;
- 3 ст. л. какао ;
- 600-650 г пересіяної високосортної борошна.
Крем :
- 450 мл 15% сметани ;
- 4 ст. л. пудри.
Глазур :
- 2.5 ст. л. молока ;
- 4 ст. л. цукру.
Шоколадний торт за рецептом зі сметаною готувати по кроках :
- На паровій бані розтопити мед з маслом і цукром, постійно перемішуючи в товстодонному сотейнику.
- Окремо збити яйця з содою до пінки, після танення крупинок ввести яєчно-содову масу, розмішати.
- Відразу ж засипати просіяну борошно з какао.
- Тісто розмішувати до теплого стану, трохи підсолити.
- Борошно підсипати, щоб тісто залишилося еластичним, але не липло до рук.
- Розділити основі на 10 грудочок, залишити на 30 хвилин.
- Тонко розкачати коржі по листу пергаменту, обрізати формою або кришкою, перетягнути коржі з пекарської папером на деко.
- Випікати при 180 ° C не більше 5-6 хвилин, час залежить від тонкощі розгойдування.
- Обрізки також спекти, щоб отримати крихту для декору.
- Збити сметану з цукром, промазати шоколадний торт. Спочатку коржі будуть сухими, але незабаром просочуються, стануть м’якими і тануть в роті.
- Самотанний крем нанести також на боки торта, а верхівку залишити для глазурі.
- Розтопити на вогні шоколад з какао, молоком і цукром, перемішати і трохи остудити, щоб маса стала гущі.
- Полити торт шоколадною глазур’ю, посипати медовими крихтами, шматочками горіхів або печива.
Після того як торт шоколадний «Спартак» просочується, нарізати десерт порційними шматочками і подати до чашки гарячого чаю.
Гірка з родзинками, горішками і вишнею
Простий шоколадно-кошторисний торт з приємною вишневою кислинкою, повітряним кремом і пористою основою – красивий десерт, який вийде навіть у початківця господині.
Для тесту :
- 200 г цукру ;
- 150 г сметани 15% -ої жирності ;
- 2 повних ст. л. какао ;
- пара яєць ;
- склянку високосортної борошна ;
- 1 ч. л. без гірки соди.
Склад крему :
- 250 мл сметани пожирніше ;
- 50 г пудри з цукру ;
- 7-10 г ванілі.
Декор :
- шоколад чорний і молочний ;
- вишня без кісточки (свіжа, консервована) ;
- родзинки світлий ;
- жменю ядер волоських горіхів.
Простий рецепт сметанника по етапах :
- У мисці збити міксером сметану з цукром і яйцями.
- Порційно додавати борошно, просіяну з содою і какао.
- Довести тісто до консистенції густий сметани.
- Перелити основу в форму, дно якої герметично затягнути промасленим шматком пергаменту. Бортики промазати маслом.
- Для приготування підійде висока форма діаметром близько 18 см.
- Пропіч основу 35 хвилин при 200 ° C, готовність перевірити дерев’яною паличкою.
- Обрізати підсохлий край коржа по всій бічній поверхні. Розділити охололу основу на 2 частини.
- Обрізки поділити кубиками і залишити для формування гірки.
- Збити промазку з ванілі зі сметаною і пудрою.
- Промазати нижній корж кремом, а верхній просочити вишневим сиропом.
- На змащений сметанний ніжним кремом нижній корж викласти вишню, зверху розмістити другу частину торта.
- Кубики з обрізків перемішати із залишком сметани, додати в масу вишню, пропарений родзинки і стружку шоколаду.
- Викласти масу гіркою, як на фото, акуратно підрівняти декор.
Зверху можна прикрасити десерт шоколадною стружкою, шматочками горіхів і вишнею.
Шоколадний торт зі сметанним кремом можна готувати на медової, бісквітної або будь-який інший основі. Різноманіть смак десерту можна консервованої вишнею, солодким родзинками, горішками або згущеним молоком.