Шоколадний торт з вишнею – класичний десерт, ідеально врівноважує солодкість і аромат базового компонента з приємною ягідною кислинкою. У традиційному виконанні являє бісквітні коржі круглої форми, змащені сиропом і кремом. Для приготування не обов’язково шукати свіжі вишні, підійдуть заморожені ягоди, консервовані плоди, желе, варення і джеми. Основа торта може бути будь-хто, але пористий бісквіт краще здатний увібрати ароматні соки. Доповненням до нього служать сметанний крем, збиті вершки, сир, маскарпоне і інші солодкі наповнювачі.
Шоколадний торт з вишнею і сметанним кремом
Найпростіший рецепт шоколадно-вишневого торта передбачає використання сметани у вигляді крему. Такий наповнювач відмінно відтіняє смак гіркого шоколаду і ягідні соки. Десерт, приготований за цим рецептом, виходить не дуже солодким, тому добре підходить для літнього чаювання.
Вся складність рецепта полягає у виборі правильної сметани. Щоб шоколадний торт добре тримав форму, вона повинна бути високою жирності (мінімум 20, а краще 30%). З неї заздалегідь потрібно видалити зайву рідину, підвісивши на 3-4 години в марлевому мішечку.
Склад інгредієнтів :
- шоколадна глазур – 300 г (гіркий шоколад і вершкове масло, змішані в рівних пропорціях) ;
- вишня без кісточок – 1 кг ;
- сметана – 1 кг ;
- цукрова пудра – 200 г ;
- крохмаль – 2 ст.л.;
- цукор – 300 г (200 г в бісквіт + 100 г в ягідну начинку) ;
- натертий гіркий шоколад – 50 г ;
- вода – 200 мл ;
- сире куряче яйце – 5 шт.;
- борошно – 200 г ;
- розпушувач – 1 щіпка ;
- порошкове какао – 5 ст.л.;
- ванілін – на кінчику ножа.
До речі! З перерахованих компонентів можна приготувати класичний шоколадний вишневий тортик, зробивши звичайні круглі коржі, а потім просочивши їх кремом, ягідною начинкою і глазуруванням. Але, якщо дозволяє час, краще трохи ускладнити рецепт. Для цього буде потрібно глибока форма діаметром 26 см.
Техніка готування :
- Промиту і очищену від гілок і ядер вишню засипати цукром (його буде потрібно півсклянки). Долити 100 мл води, перемішати і поставити ароматну масу на повільний вогонь.
- Розвести крохмаль в залишках води (вона повинна бути холодною) так, щоб не залишилося грудочок.
- Коли вишня почне бульбаритися, тонкою цівкою влити крохмаль. При цьому обов’язково інтенсивне помішування начинки. В іншому випадку крохмаль може схопитися завчасно, тоді в десерті з’являться неапетитні грудочки.
- Поварити вишню до загустенія пару хвилин. Дати охолонути масі, після чого вона стане більш щільною.
- Для приготування бісквіта збити яйця з цукром.
- Коли маса побіліє, просіяти в неї борошно (обов’язковий етап, так тісто вийде повітряніше), какао і ложку розпушувача.
- Замісити однорідне тісто і вилити його в форму, яка збігається по діаметру з ємністю, в якій буде збиратися торт (можна задіяти піддон, що йде в комплекті з духовкою). Використовувати роз’ємний посуд для запікання не можна. Рідке тісто витече з нього навіть при наявності мінімальних зазорів, а зробити структуру більш щільною – значить погіршити смак бісквіта.
- Випікати бісквітний корж при 200 градусах до сухої зубочистки.
- З готового, остиглого бісквіта вирізати формою для збірки кругле підставу, а залишки тесту накришити кубиками.
- Приготувати сметанний крем. Для цього збити підготовлену сметану, пудру і ваніль.
Залишилося зібрати торт з вишнею. Для цього укласти в роз’ємну форму частини десерту в наступній послідовності :
- кругле бісквітне підставу ;
- половину ягідної начинки з цілими вишеньками (кілька великих плодів відкласти для прикраси торта) ;
- ½ солодкого сметанного крему ;
- бісквітні кубики ;
- натертий гіркий шоколад ;
- залишилася вишня з соком ;
- сметанний крем.
У зібраному вигляді торт повинен провести 3 години в холоді. Після чого зняти з нього бортики, і облити шоколадною глазур’ю. Верх прикрасити відкладеними вишнями.
Торт «П’яна вишня»
«П’яна вишня» – торт, рецепт якого спочатку може здатися складним для початківця кондитера. Але, якщо взяти на замітку покрокову техніку приготування, результат порадує кожного. Ніжний вершковий крем ідеально доповнює поєднання вишні і шоколаду.
Склад інгредієнтів :
- вишня – 350 г ;
- коньяк – 300 мл (можна замінити червоним вином) ;
- шоколадний бісквіт – 2-3 коржа (допускається використовувати магазинний напівфабрикат, але краще спекти його самим будинку) ;
- цукрова пудра – 250 г ;
- яйце – 1 шт.;
- натуральне вершкове масло – 200 г ;
- молоко – 100 мл ;
- ванілін – щіпка.
Техніка готування :
- Ягідну м’якоть залити алкоголем, залишити в холоді на півдня, щоб вишня добре проспиртувалася. Для додання аромату можна приправити настій кардамоном, паличкою кориці, мускатним горіхом або гвоздикою.
- Залишити масло в теплі, щоб воно стало м’яким і легко піддавалося змішуванню.
- Збити пудру з яйцем.
- Довести молоко до кипіння, після чого приправити його ваніллю. Тонкої цівкою почати вливати гарячу рідину до яйця. При цьому обов’язково інтенсивне помішування, інакше білок з жовтком згорнуться і в вершковому кремі з’являться несмачні пластівці.
- Поставити масу на самий тихий вогонь і зварювати до загустенія. Припиняти помішування не можна.
- Поки молочна суміш остигає, збити вершкове масло до пишності.
- З’єднати обидві заготовки крему.
Обов’язкова умова! Перед змішуванням компоненти повинні повністю охолонути. Інакше масло почне танути, крем втратить щільну структуру, і з ним вже неможливо буде працювати.
- Відкинути промариновану вишню на ситечко, щоб з неї скли залишки алкоголю.
- Просочити бісквіт залишками коньяку, в якому маринувалися ягоди.
- Зібрати торт, чергуючи бісквіт, вишневу начинку і вершковий крем.
- Глазувати готовий десерт і прикрасити за смаком (ягодами, збитими вершками, шоколадним декором).
Торт «П’яна вишня», класичний рецепт якого трохи складніше, можна приготувати іншим способом. Для цього береться 1, але високий бісквітний корж, з нього вирізається м’якоть. Вийшли крихти змішують з вишнею, кремом і заповнюють ними шоколадну «кошинку». В іншому, технологія приготування ідентична розглянутому рецептом.
Рецепт торта «Чорний ліс»
Шоколадний торт з вишнями і шоколадним кремом – в оригіналі називається Шварцвальд (в перекладі з німецької «Чорний ліс»). Родзинка рецепта – незвичайний бісквіт, що відрізняється від традиційного підвищеним вмістом масла. А вершково-шоколадна заправка, ніжно обволікаюча торт, надає йому особливий смак, за що він полюбився всьому світу.
Склад інгредієнтів :
- очищена вишня – 400г ;
- цукор – 180 г (плюс ще 100 г в начинку і 20 г в шоколадний крем) ;
- борошно – 110 г ;
- яйця – 6 шт.;
- вершкове масло – 80 г ;
- какао – 35 г ;
- 35% вершки – 770 г (якщо не вдалося їх знайти, то можна працювати з продуктом меншою жирності, але додавши в нього спеціальний закріпитель) ;
- гіркий шоколад – 140 г ;
- пудра – 100 м.
Техніка готування :
- Вишні засипати 50 г цукру, перемішати і дати постояти ніч. Утворився сік злити, з’єднати з 50 г цукру і прокип’ятити 4 хвилини.
- Двічі прокинути через сито борошно і какао.
- Яйця засипати з 180 г цукрового піску, прогріти при постійному помішуванні на водяній бані до 40 градусів, після чого збити міксером до збільшення в обсязі в 5 разів.
- Масло розтопити будь-яким зручним способом.
- Поступово з’єднати сухі компоненти, яєчну піну і масло. Змішувати тісто потрібно лопаткою. Міксер знищить пишну текстуру.
- Залити шоколадну масу в круглу форму (підійде діаметр 20-24 см) і випікати 35 хвилин при 180 градусах. Перевірити готовність дерев’яної шпажкою. Відразу діставати майбутній торт з духовки не можна, інакше бісквіт потріскається. Запобіжить це додаткове 5-7 хвилинне наполягання з прочиненими дверцятами плити.
- Охололий бісквіт розрізати вздовж на 3 пласта.
- Приготувати шоколадний крем. Він складається з 70 мл вершків, 40 г шоколаду і 1 ложки цукру. Інгредієнти розтоплюють зручним способом, потім дають охолонути і збивають до пишності.
- Збити 500 мл вершків з пудрою.
- Зібрати торт в наступному порядку: корж, вишневий сироп, шоколадний крем, збиті вершки. Повторити шари потрібне число раз.
- Верх і боки торта вирівняти залишками вершків.
Натерти залишився шоколад, присипати їм боки торта. Стакан вершків збити з пудрою і за допомогою кондитерського мішечка оформити кремовий декор, який при бажанні доповнюють коктейльними вишеньками. Перед подачею бісквітний торт повинен провести в холоді 3 години.
Шоколадний торт з вишнею і кремом-чіз
Ще одне вдале рішення, ніж доповнити вишневий торт – комбінація шоколадного десерту з кремом-чіз. Всі частини десерту готуються стандартним способом (розглянутим в попередніх рецептах), за винятком кремової основи.
Склад інгредієнтів :
- шоколадний бісквіт – 2-3 коржа ;
- класична вишнева просочення – 400 г ;
- шоколадна глазур – 160 г ;
- сирно-вершковий сир – 300 г ;
- ванілін – щіпка ;
- жирні вершки – 1 стакан ;
- солодка пудра – 100 м.
Техніка готування :
- Сир збити з ваніліном.
- Довести до стану міцних піків вершки з пудрою.
- Зібрати шоколадний торт з кремом чіз і вишнею за стандартною схемою (бісквіт-просочення-крем).
Фінальний шар торта – крем-чіз. Його поверхня можна просто декорувати залишилися вишнями або, коли біла маса проведе пару годин в холоді і добре схопиться, облити шоколадною глазур’ю.
Сирний шоколадний торт з вишнею
Якщо немає бажання возитися з нескінченним збиванням кремів, можна приготувати торт шоколадний з вишнею за спрощеним рецептом.
Склад інгредієнтів :
- шоколадне тісто для бісквіта (приготоване за першим рецептом) – 500-600 г ;
- сир – 350 г ;
- яйця – 2 шт.;
- цукор – 100 г ;
- вишня – 400 м.
Техніка готування :
- Пробити блендером сир, яйця і цукор.
- Вилити в герметичну, жароміцну форму 1/3 частина шоколадного тесту. Поверх нього розподілити сирний крем, а на ньому розкласти половинки вишень.
- Продублювати шари.
- Випікати шоколадний торт 40 хвилин при 180 градусах.
Щоб десерт не деформувався і не покрився тріщинами, остигати він повинен у формі і бажано в духовці.
Шоколадний торт з вишнею визнаний одним з кращих рецептів світової кухні. Майже універсальне поєднання основних компонентів дає можливість експериментувати з різними кремами і начинками, завдяки чому частування завжди набуває нового звучання. Тому у кожної дослідної господині є свій секретний рецепт приготування «фірмового шоколадного блюда».