Скумбрія в сметанно-гірчичному соусі, запечена з цибулею

Скумбрія в сметанно-гірчичному соусі, запечена з цибулею

Запечена скумбрія часто виходить сухою, з гіркуватістю і своїм особливим ароматом. Приготувавши скумбрію в простому сметанно-гірчичному соусі, ви здивуєтеся, наскільки ця риба може бути смачною.

Інгредієнти:

  • Скумбрія – 700 г (2 шт.)
  • Цибуля ріпчаста фіолетова – 100 г (1/2 шт.)
  • Сметана – 100 г
  • Гірчиця столова – 1 ч. ложка
  • Сіль – 0,5 ч. ложки
  • Перець мелений (суміш перців) – 1/5 ч. ложки

Для подачі (за бажанням):

  • Лимон – 50 г (1/2 шт.)
  • Кунжут (насіння) – 1 ч. ложка
  • Петрушка свіжа – пару гілочок

Приготування скумбрії в сметанно-гірчичному соусі

Рибу заздалегідь розморозьте. У мене цибуля фіолетова, але можна взяти звичайну ріпчасту. Приготуйте соус для риби. Для цього змішайте в глибокій тарілці сметану, гірчицю, сіль та суміш перців.

Скумбрію підготуйте до запікання. Зріжте голови і хвости, розріжте черевце і видаліть начинки. Дуже важливо видалити абсолютно всі начинки, кров’яні згустки та чорні плівки, саме через них готова скумбрія може гірчити. Увімкніть духовку для розігріву до 180 градусів.

Наріжте рибу порційними шматочками товщиною 2-2,5 см. Очищену цибулю наріжте кільцями або півкільцями, якщо цибулина велика. Лимон наріжте часточками для подачі.

Підготуйте форму для запікання (або лист), вистеліть її пергаментом. Кожен шматочок риби ретельно вмочіть у соус з усіх боків.

Шматочки риби в соусі відразу викладайте у форму на пергамент, чергуючи їх із півкільцями цибулі та притискаючи один до одного. Вийде форма риби, але без голови та хвоста.

Запікайте скумбрію в духовці, розігрітій до 180 градусів, 40 хвилин (орієнтуйтеся на особливості духовки).

Акуратно перемістіть запечену скумбрію разом із цибулею на тарілку, за бажанням прикрасьте свіжою зеленню петрушки або кропу та часточками лимона. Можна присипати скумбрію кунжутом, він добре поєднується з рибою.

Скумбрію в сметанно-гірчичному соусі, запечену з цибулею, можна приготувати напередодні свята, в холодному вигляді вона також варта святкового столу.