Новий метод приготування сподобався ще у вересні: найніжніша капуста у хрумкому та рум’яному клярі. І сама ніжна, ароматна та дуже смачна. І це не просто капустяні оладки – страва кардинально відрізняється: тіста немає, є найніжніший кляр і смачна капуста.
Необхідні продукти:
- Капуста – 1 невеликий качан (умовно);
- Газована вода – 100мл;
- Борошно – 3-4 ст.
- Яйця – 3-4 шт. (за смаком);
- Сметана – 1 ст.
- Сіль, чорний мелений перець або інші спеції.
- Настрій приготувати смачну штуку.
Як приготувати білокачанну капусту в клярі
1) Підготувати капусту. Вона не буде сирою – бланшированою. Або провареною, так правильніше назвати – до помірної м’якості.
Варіанти бланшування два – як і на голубці. Можна повністю опустити качан капусти в кип’яток, поступово знімаючи верхнє листя. Для зручності можна “нанизати” його на ніж чи вилку.
А можна зняти листя, покласти в киплячу воду.
Загалом бланшируємо капусту як зручно, охолоджуємо.
І – нарізаємо “квадратиками”: обрізаємо основу листа і тонкий рваний край. Або підгортаємо. Складаємо стопкою в 2-3 листки: це і буде наша “капустяна основа”.
Можна і в один шар – вийдуть тонкі вироби і ніжні, і в три шари капусти – вищі і не менш апетитні.
2) Приготувати кляр. Якщо є свій рецепт кращого та ідеального – чудово. Можна взяти будь-який, аби лише подобався, а сам кляр був тонкий.
У мене рецепт універсальний: 3 яйця, 3 ст. ложки борошна, 2 ст.л. сметани, 100 г газованої води, сіль та перець. Інгредієнти можна і потрібно коригувати, дивлячись на густину кляру.
Можна помудрити: спочатку змішати кляр із жовтками, відділивши білки. Охолодити, потім додати білки, збиті в піну. Але це якщо хочеться.
Можна додати будь-які спеції (мелені): дрібку кмину, який відмінно підходить до капусти, трохи паприки для аромату та пікантності. Або дрібку італійських трав – хто любить.
Можна і на воді приготувати – буде більш хрумкий, тонкий, легший. А ось на газуванні – ще тонший і хрумкий.
А якщо на кефірі – більш пишний, вищий шар кляру – але не менш смачний.
3) “Стопки” капусти занурити в кляр – так, щоб добре змочити з усіх боків.
Викласти на добре розігріту сковорідку, смажити з двох сторін до готовності: до повного приготування кляру, до його рум’яної скоринки. Другий бік можна трохи під кришкою – але не надто довго, інакше кляр буде надто м’яким, “вареним” або “пареним”.
Складати готову капусту в тарілку, накрити, щоб не остигала. Хоча і в холодному вигляді капуста в клярі дуже смачна: як гарнір, з будь-яким соусом і просто так поласувати.
Ось такий простий рецепт нещодавно дізналася: просто, але смачно і незвичайно – приготувати варто.