Торт «Спартак»: з шоколадним заварним і масляно-заварним кремом

Шоколадний медовік або торт «Спартак» – смачне ласощі, яке готують як на свята, так і в будні дні. Кожна господарська жінка мріє навчитися готувати смачні торти, але витрачати при цьому мінімум часу і грошей. Дешево і смачно – це якраз про шоколадному медовік. Нижче представлені найсмачніші різновиди торта «Спартак», приготування яких буде тільки в радість.

Класичний торт «Спартак»

Торт «Спартак»: з шоколадним заварним і масляно-заварним кремом

Щоб приготувати торт «Спартак», потрібно взяти :

  • яйце – 3 шт. (Середні за розміром)
  • цукор – 200 г (1 стакан)
  • какао – 50 м
  • сода – 2 ч.л.
  • мед – 80 м
  • борошно – 550 г (150 г з цієї маси відкласти для підпилення)
  • м’яке масло – 90 м

Для створення коржів потрібно :

  1. У посудині з’єднати масло, цукор, мед, відправити суміш нудитися на водяну баню. Посудина повинна бути вогнетривкої. Стежити за тим, щоб майбутні коржі для шоколадного медовіка не контактували з киплячою водою. Залишити на плиті, поки цукор не почне танути.
  2. До маси додати соду, ретельно змішати. Зняти інгредієнти з вогню, вкинути по черзі яйця. Помішувати віночком до утворення однорідної маси.
  3. Ввести какао, борошно. Порошок вкинути відразу, а з борошном потрібно бути обережніше – вводити її частинами, щоб не сформувалися грудочки в тесті для шоколадного медовіка. Вийде рідкувате тісто.
  4. Загорнути його в плівку, відправити в холодильник на тридцять хвилин, щоб для майбутнього шоколадного медовіка було легко розкочувати коржі.
  5. Коли тісто загусне, потрібно порізати його на частини, розкачати їх. Попередньо посипати стіл борошном. Чим тонше коржі, тим ніжніше вийде шоколадний медовик.
  6. Для створення ідеальних коржиків потрібно накрити безформний, розкатаний пласт тесту тарілкою, мискою або інший округлої посудиною, а потім обвести ножем по контуру.
  7. Покласти коло на деко, посипаний борошном.
  8. Випікати при 180 градусах з чотирихвилинним обдувом.
  9. Дістати готовий корж, відразу зняти з противня. Якщо не зняти його відразу, потім це буде складніше зробити.

Порада! Щоб тісто не прилипало до скелі і столу, потрібно попередньо підпилити стіл і скелю борошном (з тих 150 г). Ця рада діє і в інших ситуаціях, коли потрібно розкатка.

Найскладніше вже позаду – коржики шоколадно-медового торта приготовлені. На час потрібно залишити їх у спокої, щоб вони охололи. Починається другий етап – готування крему для шоколадного медовіка. Для шоколадного медовіка підійдуть кілька видів: сметанний і шоколадний заварний.

Сметанно-вершковий крем

Торт «Спартак»: з шоколадним заварним і масляно-заварним кремом

Потрібно:

  • сметана високої жирності – 0,5 кг
  • цукровий пісок – 200 м
  • лимонний сік – 2 ст.л.
  • вершки (від 33%) – трохи менше склянки

Приготування :

  1. У загальну посудину помістити цукор, сметану, лимонний сік. Ретельно збити. Цукор потрібно повністю розчинити.
  2. В іншій посудині збити вершки до м’яких піків. Обережними нерізькими рухами ввести повітряну масу до сметані. Готово!

Порада! Якщо крем здасться недостатньо солодким, додати в нього трохи цукрової пудри (не цукор!).

Шоколадний заварний крем

Торт «Спартак»: з шоколадним заварним і масляно-заварним кремом

Якщо хочеться відчувати шоколадний присмак не тільки від коржів медовіка, але і від крему, варто приготувати шоколадно-медовий торт із заварним кремом. Знадобиться :

  • молоко – 1 л
  • яйце – 4 шт.
  • цукровий пісок – 250 м
  • цукор ванільний – 2 упаковки
  • плитка будь-якого шоколаду – 200 м

Приготування :

  1. Перемішати яйця з ванільним і звичайним цукром, ввести борошно. Ретельно перемішати.
  2. Довести молоко до кипіння. Розділити умовно на три частини, і одну частину ввести в посудину з яйцями і іншими компонентами. Добре перемішати. Ввести другу частину молока. Знову перешкодити. Додати останню частину молока, розмішати і поставити на плиту (на середній або слабкий вогонь).
  3. Рідина потрібно безперервно помішувати, щоб вона не пригоріла. Поступово суміш почне густіти. Уникати кипіння.
  4. Прибрати посудину з плити, поламати плитку шоколаду, додати в загальну масу. Ввести вершкове масло, змішати.
  5. Теплу масу накрити харчовою плівкою таким чином, щоб вона доторкалася до крему. Це допоможе уникнути утворення жорсткої скоринки.
  6. Поставити крем охолоджуватися в холодильник.

Охолоджувати крем для медового торта «Спартак» не менше трьох годин. Збирати торт зручніше в кільці, але якщо такого пристосування немає, нічого страшного. На корж викладати по 4 ст. л. крему. Коли все коржі викладені і намазані, шоколадному медовіку потрібно настоятися в холодному місці протягом години.

Торт «Спартак» з масляно-заварним кремом

Торт «Спартак»: з шоколадним заварним і масляно-заварним кремом

Рецепт шоколадного медовіка з таким кремом гранично простий. При цьому текстура і смак такі, як у вишуканого торта, що вимагає особливої рецептури і навичок. Для коржів потрібно взяти :

  • просіяну борошно – 0,4 кг
  • молоко – 6 ст. л.
  • цукровий пісок – 0,2 кг
  • м’яке масло (вершкове) – 0, 1 кг
  • какао – 50 м
  • яйця – 2 шт.
  • мед – 3 ст. л.
  • соду – 1 ч. л.

Продукти для змащування коржів :

  • молоко – 0,4 л
  • яйця – 2 шт.
  • крохмаль – 40 м
  • цукор – 0,2 кг
  • ванільний цукор або ванілін – 10 м
  • сасло – 250 м

Компоненти для глазурі :

  • какао – 30 м
  • цукор – 0,1 кг
  • молоко – 75 мл
  • вершкове масло – 50 м

Покроковий опис готування :

  1. Просіяти борошно, какао, змішати.
  2. В окремій посудині збити яйця з цукром. Влити в масу молоко з медом, ввести масло.
  3. Ретельно змішати компоненти, відправити на плиту (середній вогонь). Заважати, не перестаючи, доходячи до високої температури (кипіння протипоказано!).
  4. Як тільки цукор і масло стануть єдиним цілим, вкинути соду, інтенсивно помішуючи. Вступаючи в реакцію з содою, вміст в каструлі спіниться.
  5. Зробити вогонь слабший, залишити на ньому каструлю на пару хвилин, постійно помішуючи її вміст.
  6. Залишити охолоджуватися на 5 хвилин.
  7. У ємність, де какао перемішано з молоком, поступово вливати вміст остудженої каструльки.
  8. Підготувати стіл, напиливши його борошном, викласти на поверхню тісто. Вводити залишки борошна і добре вимісити. В ідеалі воно вийде злегка липкою.
  9. Розкачати ковбаскою, розділити на кілька рівних частин. Викласти їх на тарілку і злегка нагріти. Це полегшить роботу з замішуванням.
  10. Розкачати кожен зі шматочків, підрівняти їх під одну форму.
  11. Випікати коржі для шоколадного медовіка по 5-7 хвилин при 180 градусах, остудити.

Як готувати крем для торта «Спартак» :

  1. У сотейник ввести крохмаль, цукор і ванільний цукор. Вкинути яйця, ретельно змішати.
  2. Влити молоко кімнатної температури, акуратно перешкодити віночком.
  3. Отриману однорідну масу відправити на несильний вогонь, заважаючи віночком, щоб рідина була однорідною, без грудок.
  4. Після закипання крему потрібно прибрати посудину з вогню.
  5. Перекласти крем для шоколадного медовіка в мисочку, укутати плівкою. Вона повинна стосуватися крему. Охолодити.
  6. М’яке масло збивати міксером протягом 5 хвилин. Вийде світла маса. Не поспішаючи влити сюди заварний крем. Домогтися однорідності.

Глазур для торта «Спартак» :

  1. У сотейник покласти просіяне какао, цукор, молоко. Все змішати. Варити глазур на повільному вогні до густого стану. Після закипання потримати сотейник на вогні пару хвилин.
  2. Прибрати сотейник, вкинути масло, ретельно заважати до тих пір, поки масло повністю не розтане. Поставити суміш охолоджуватися.

Починаємо збірку шоколадно-медового торта. Потрібно взяти плоску тарілку, змастити її кремом. Надіслати на неї перший корж, знову змастити. І так до кінця. Зверху полити торт «Спартак» глазур’ю. Можна покришити наверх подрібнені залишки коржів.

Тепер, знаючи як зробити медовий торт, кожна господиня зможе порадувати свою сім’ю ніжним і неймовірно смачним тортом «Спартак».