Варення з грецьких горіхів – надзвичайно рідкісний у нас делікатес. Неповторний смак і незвичайний вигляд!
Варення з зеленого грецького горіха – традиційний народний вірменський десерт. Він по праву вважається одним з найбільш смачних і корисних.
Неперевершений аромат джему за вірменським рецептом змусить вас готувати його знову і знову, хоч процес цей і непростий.
Майже немає ласунів, які відмовляться від цієї пікантної насолоди. Смак горіхово-пряниковий.
Надзвичайно корисний взимку, тому що містить велику кількість мікроелементів і вітамінів. Ці ласощі дозволить вам зберегти імунітет в найсуворіші зими.
Варення з грецьких горіхів по-вірменськи
Це дуже старий рецепт, багатьма забутий, трудомісткий, але він вартий того, щоб приділити приготуванню максимум зусиль і терпіння.
Продукти:
- 1 кг зелених грецьких горіхів – горіхи збирають в стадії, коли ядро сформовано, а самі плоди ще м’які, щоб їх можна було проткнути зубочисткою.
- 1,5-2 кг цукру,
- 1 паличка кориці,
- 4-5 гвоздик,
- ½ склянки джерельної води.
Як приготувати варення
Горіхи мінімум 5 разів глибоко проколоти гострою зубочисткою (радимо працювати в рукавичках) і помістити в простору каструлю.
Залийте холодною водою на добу, міняйте воду щодня наступні 9 днів.
На 10-й день злийте воду і залийте кип’ятком, щоб кип’яток покрив плоди, варіть до готовності близько 1,5 години. Воду злийте.
Зваріть густий сироп з води і цукру, додайте спеції, доведіть до кипіння. Залийте гарячим сиропом горіхи і кип’ятіть 20-30 хвилин на слабкому вогні.
На наступний день варимо ще 30-40 хвилин і розфасовуємо в стерилізовані банки. Щільно закупорюємо.
Старовинний польський рецепт
Дуже старий польський рецепт варення, тепер трохи забутий. Ми використовуємо такі продукти, як зелені грецькі горіхи або соснові шишки все рідше і навіть якщо ми використовуємо їх швидше для настоянок, ніж для інших страв. Десерт виходить солодкий, з виразним смаком горіхів з відтінком свіжості, отриманим з шкірки горіха. Рецепт не просто трудомісткий, а дуже трудомісткий, тому що над ним потрібно працювати кілька днів.
Продукти:
- 1 кг зелених грецьких горіхів;
- 1½ кг цукру;
- 2 склянки води;
- 3 шт гвоздики;
- 1 ч. Ложка кориці.
Як приготувати варення
Спочатку ретельно промийте зелені грецькі горіхи.
Проткніть їх щільною зубочисткою (наприклад, глибиною від 2 до 3 см).
Покладіть їх в каструлю або миску і залийте водою.
Тримайте в воді протягом 3 днів, змінюючи воду кожен день. Вода, коричнева від соку горіхів, тому надовго бруднить руки.
Через 3 дні покласти горіхи в каструлю і залити кип’ятком.
Готуйте близько години, поки вони не стануть м’якими (ви можете перевірити за допомогою зубочистки або дерев’яної шпажки).
У другій каструлі закип’ятити воду з цукром, корицею і гвоздикою.
Покладіть в неї відціджені горіхи і залиште на 3 дні (не рухайте їх протягом цього часу).
Через 3 дні дістаньте їх з сиропу, а сам сироп доведіть до кипіння.
Помістіть горіхи і залиште на добу.
На наступний день кип’ятіть горіхи в сиропі близько 20 хвилин, часто помішуючи і розфасуйте в гарячі пропарені банки. Закатайте і дайте охолонути.
Рецепт монастирський
Дізнайтеся, як приготувати варення із зелених грецьких горіхів по-монастирськи, і здивуєте свою сім’ю і гостей цим унікальним десертом.
Продукти:
- 5-літрове відерце з зеленими горіхами;
- кринична вода;
- цукор – близько 10 кг;
- гвоздика;
- кориця.
Як приготувати варення
В кінці червня ми збираємо грецькі горіхи в зеленій скоринці, перевіряючи, чи проходить зубочистка весь горіх (щоб переконатися, що вони м’які.)
Потім кладемо їх в каструлю і заливаємо холодною водою. Вода повинна бути високої якості – добре, якщо є джерело, але можна і пропущену через фільтр.
Залишаємо горіхи в прохолодній кімнаті, переважно в підвалі, потім міняємо воду в каструлі протягом 3 тижнів щодня, горіхи повинні бути чорними, щоб процес міг закінчитися.
Відфільтруйте горіхи, налийте воду і варіть до м’якості приблизно 1-1,5 години. Воду злити, горіхи розрізати навпіл.
Готуємо слабкий цукровий сироп (з води і цукру) на наш розсуд. Сестра Агата пропонує половину кілограма цукру на 1 літр води. Заливаємо горіхи сиропом на 48 годин, щоб вони були покриті. Потім витягнути горіхи і вилити сироп, тому що він витягує гіркоту з горіхів.
Потім готуємо новий сироп, більш концентрований. На 1 літр води – 1 кг цукру, додайте корицю і гвоздику за бажанням і гарячим залийте горіхи на 48 годин.
Зливаємо горіхи з сиропу, виливаємо сироп.
Знову зробіть густий сироп і залийте горіхи на 24 години – пам’ятайте! Горіхи цього сиропу повинні насититися.
Після закінчення цього часу покладіть горіхи в банки (0,5 л), залити сиропом і пастеризувати в каструлі з водою 15 хвилин.
Горіхи подаються цілими на тарілці як доповнення до м’ясних страв. Смачного!